Google Keep jegyzetek: szövegfelismerő funkció használata

A Google Keep neve már többször is szerepelt oldalunkon: például amikor a tanuláshoz legjobban használható ingyenes jegyzet megoldásokat vettük számba, vagy éppen amikor bemutattunk néhány kevésbé ismert, de nagyon praktikus Google appot okostelefonokra. Ezúttal azt mutatjuk meg, hogy miként használhatók ki a Google Keep jegyzetek a mobil változatban (Android és iOS) elrejtett OCR funkció, hogy a fotókon látható feliratokat, vagy éppen kézírásos jegyzeteinket szerkeszthető szöveggé alakítsuk.

 

Google Keep jegyzetek OCR extrája

Ha valaki már egy ideje használja a programot, annak biztosan nem mondunk újat azzal, hogy a hagyományos szöveges jegyzeteken kívül lehet benne eltárolni fotókat, hangos jegyzeteket, vagy akár kézírásos jegyzeteket, rajzokat is. A hangos jegyzetek készítésekor a program automatikusan átalakítja a hangjegyzet tartalmát írott szöveggé is, több kevesebb sikerrel. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a fotók és a kézzel írott jegyzetek esetében is van lehetőség a képek és képként tárolt írások tartalmának gépelt szöveggé alakítására. Így a rögzített fotóknál a szöveges kiegészítő jegyzet készítésében is segítségünkre lesz a program. Nem kell mást tennünk, mint a fotós (vagy kézírásos) jegyzet elkészülte után megérinteni a jegyzet szövegének beírására szolgáló mezőt, majd rögtön ezután megérinteni a képet. Ekkor a Keep megnyitja a képet szerkesztésre. Ilyenkor a képernyő jobb felső sarkában látható “három pontos” menü (⋮) gombot megérintve, majd a megjelenő menüben a Kép szövegének beolvasása menüpontot választva a program OCR funkciója szépen felismeri a képen látható szöveget és szerkeszthető formára alakítva beilleszti jegyzetnek.

Ennyi! Nem éppen bonyolult eljárás. Aki esetleg hasonló OCR funkciót szeretne használni szkennelt dokumentumok szövegeinek szerkeszthetővé tételéhez, annak tudjuk ajánlani korábbi cikkeinket, amelyekben Windowsra és macOS-re is javasoltunk nagyszerű karakterfelismerő szoftvereket, sőt, még online OCR szolgáltatást is mutattunk.

Ne maradjon le erről sem!