A legjobb szoftverek Windowsra 2020-ban: programok új PC-re (is)

Lassan itt az év vége, így szokásunkhoz híven elkezdjük átnézni, melyek voltak azok a programok, szolgáltatások, amelyek a legjobban “bejöttek” a tesztek során. Első körben megnézzük, melyek a legjobb szoftverek Windowsra 2020-ban. Ezek szinte kihagyhatatlan programok, ha egy új, vagy újratelepített PC-ben gondolkodunk. 

A legjobb szoftverek Windowsra 2020-ban: kihagyhatatlan programok új PC-re (is)

Az alábbiakban csupa windowsos alkalmazás kerül terítékre, amelyekről írtunk már tesztet, így most nem fogjuk őket részletesen bemutatni, csak egy rövid összefoglalóval szolgálunk, s linkeljük a korábbi ismertetőt. A felhozatalban akadnak teljesen ingyenes, illetve fizetős szoftverek is. Utóbbiak esetében viszont kivétel nélkül elmondható, hogy tudásukhoz mérten kifejezetten kedvező áron beszerezhetők. Lássuk hát, melyek voltak a legjobb szoftverek Windowsra 2020-ban, amelyek természetesen jövőre is tökéletes választásnak bizonyulhatnak a mindennapokban.

Affinity Photo, Designer, Publisher

Ha valaki napi szinten foglalkozik képszerkesztéssel, digitális rajzolással, kiadványszerkesztéssel, de nem szeretne hatalmas összegeket invesztálni az Adobe szoftvereinek havi előfizetéseibe, annak érdemes megismerkednie az Affinity három szoftverével: 

  • Affinity Photo: Photoshop szintű képszerkesztő és fotóretusáló szoftver, AI eszközökkel és immár az intelligens objektumok támogatásával is.
  • Affinity Designer: Illustrator helyett használható vektorgrafikai szoftver.
  • Affinity Publisher: egy kifejezetten sokoldalú kiadványszerkesztő, amely képes akár az InDesign anyagok megemésztésére is. Nyomdai vagy digitális kiadványok készítésére egyaránt kiváló választás.

A programok megvásárolhatók az Affinity oldalán, de ugyanott ingyenes próbaverziót is letölthetünk, hogy vásárlás előtt teszteljük, mindenben megfelelnek-e az elvárásainknak.

Luminar AI

Luminar AI kifejezetten idei gyöngyszem, december közepén jelent meg. Maga a Luminar persze évek óta létező fotóretusáló szoftvert, de az új AI verzióban egy halom mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra építő funkcióval gazdagodott, amelyek a kezdők számára egy kattintásos fotó-tuningolást tesznek lehetővé.

Ám valószínűleg a profi fotósok is értékelik majd a Luminar AI sokoldalúságát. Szerintünk jelenleg az egyik legjobb fotóretusáló program Windowson és macOS-en egyaránt, amely abszolút megéri az árát. Itt írtunk róla részletes tesztet.

SoftMaker Office 2021 és LibreOffice 7

Ha valaki nem szeretne előfizetni az Office 365 csomagra, az Office önállóan megvásárolható változatát pedig drágának tartja, három – vagy inkább 2+1 – remek alternatíva közül is választhat. Profi megoldásnak itt van rögtön a SoftMaker Office 2021 (itt írtunk róla tesztet), amelynek felülete nagyon hasonlít a Microsoft szoftvereire és tudásban is közel áll hozzájuk. Nem ingyenes, de olcsó, ráadásul van belőle teljesen ingyenes változat is, amely ugyan pár dologban korlátozott, de minden olyan alappal rendelkezik, amire egy hétköznapi irodai szoftvernél szükség lehet. Ha mégsem jönne be, marad az abszolút ingyenes LibreOffice 7, aminek ugyan kicsit szokni kell a filozófiáját, de még így is az egyik legjobb ingyenes irodai csomag.

EM Client

Egy ügyes levelező program bármikor jól jöhet, akár új e-mail üzemelünk be, akár a régieket szeretnénk összefogni egy felületen. Márpedig az EM Client kifejezetten sokoldalú e-mail kliens, még a PGP titkosítást is gond nélkül beüzemelhetjük benne, de van címjegyzék és naptár funkció is. Bővebben itt írtunk róla.

iA Writer

Ha valaki írással keresi a kenyerét, nem árt ha megválasztja hozzá a megfelelő eszközt. Esetünkben most nem a tollra gondolunk, mert így 2020-ban azért már praktikusabb lehet egy szövegíró program beszerzése. Mivel kedvenc Ulysses alkalmazásunk még mindig csak macOS-re érhető el, Windowsra a szintén letisztult és praktikus iA Writer nevű programot javasoljuk. Élmény vele az írás és sokkal kevesebb zavaró tényezővel kell számolnunk a munka során, mint egy hagyományos szövegszerkesztő esetében. Írtunk róla részletes tesztet anno, amely itt olvasható.

Evernote és Notion

Ha egy jól használható jegyzet alkalmazást keresünk Windowsra, érdemes megismerkedni a Notion és Evernote alkalmazásokkal. Előbbi kicsit több is, mint egyszerű jegyzet szoftver, tulajdonképpen adatbázis- és projekt menedzsernek is megteszi. De az idén teljesen megújult Evernote is nagyon ígéretes jegyzeteléshez és dokumentumaink menedzseléséhez.

Slim PDF Reader

Ha szeretnénk teljes kényelemben dolgozni PDF dokumentumokkal, nem árt egy megfelelően gyors és az alap jegyzetelési funkciókkal is rendelkező PDF olvasót választanunk. A Slim PDF Reader pontosan ilyen. Gyors, letisztult, egyszerűen használható.

VLC Media Player

Úgy tűnik, a VLC Media Player még mindig nem akadt igazán egyértelmű kihívóra Windows alatt. Mint azt korábban mi is megmutattuk, döbbenetes extra funkciókkal szerelték fel ezt a médialejátszót, így jóval túlmutat azon, hogy videókat nézegessünk vele. De természetesen ezt is tökéletes kivitelben oldja meg.

Ashampoo WinOptimizeR, Advanced SystemCare 14 Pro, Auslogic BootSpeed

Ha valaki szeretné kicsit rendbe rakni a gépét 2021-re, jelenleg az Ashampoo WinOptimizer 18 és az Advanced SystemCare 14 Pro lehet a legjobb választás e célra. Mindkettő alkalmas a felesleges fájlok eltüntetésére, a rendszerbeállítások optimalizálására, sőt, használat közbeni, valósidejű optimalizálásra is, hogy tökéletesen kihasználhassuk a gép erőforrásait munka vagy játék közben.

De ugyanerre a turpisságra képes az Auslogic BootSpeed 12 is, amely talán még sokoldalúbb optimalizáló, mint a másik kettő. Erről is írtunk részletes tesztet, méghozzá itt.

BitDefender Internet Security

Ez az év a COVID-19 martaléka lett, de a valódi vírus mellett szárba szökkentek a vadonatúj digitális kártevők is. Épp a járványra építve igyekeznek a kiberbűnözők online csalások, zsarolóvírusok, malware-ek áldozatává tenni a felhasználókat. Így bár eddig is fontos volt a megfelelő biztonsági szoftverek használata Windowson, mostantól ez duplán így van. Mindenképpen érdemes egy olyan megoldást választani, amelyik az összes aktuális és leendő támadási forma ellen megvédi adatainkat, fájljainkat. Nekünk idén a Bitdefender megoldása jött be legjobban. Az okát anno megírtuk ebben a cikkben.

DaVinci Resolve és HitFilm Express, MiniTool MovieMaker

Manapság, amikor már egy okostelefonnal is bárhol, bárkor készíthetünk jó minőségű videókat, egyre fontosabb, hogy a felvételeket profi minőségben tálaljuk az ismerősöknek, vagy éppen a megrendelőknek. Ehhez nem árt jól megválasztani a videoszerkesztő programot. Ha ingyenes megoldást keresünk, akkor ez a három lehet a legjobb választás:

Magix Music Maker

Windowsra kétség kívül ez a kedvenc zeneszerkesztőnk. Rengeteg jó minőségű loop, kiváló virtuális hangszerek és termérdek szűrő és effekt áll rendelkezésre a többsávos szerkesztőben, hogy elkészítsünk saját zeneszámainkat. A Magix Music Maker 2021 kihagyhatatlan, s a kezdők és profik egyaránt megtalálják benne számításukat. Anno itt írtunk róla részletes tesztet.

Ocenaudio

Ha már szóba került a zeneszerzés, kanyarodjunk kicsit a hangszerkesztés felé is. Az Ocenaudio egy egyszerűen használható, mégis rendkívül sokoldalú hangszerkesztő szoftver, amelyről itt írtunk részletesen.

MiniTool Video Converter

Ha valaki egy könnyen használható megoldást keres Youtube videók letöltéséhez és különféle formátumú videofájlok konvertálásához, a teljesen ingyenes MiniTool Video Converter megfelelő választás lehet mindkét feladat elvégzéséhez. Korábbi bemutattuk a lehetőségeit.

iShredder

Adataink biztonsága létfontosságú. Rengeteg írtunk már arról, hogy lehet titkosítva tárolni a fájlokat a számítógépen vagy a felhőben (lásd Biztonság rovatunkat), de ezúttal azoknak szolgálunk profi eszközzel, akik a már szükségtelenné vált, de érzékeny információkat tartalmazó dokumentumoktól szeretnének biztonságosan megszabadulni. Az iShredder visszaállíthatatlanul képes likvidálni azokat a fájlokat, amelyeket semmiképpen sem szeretnénk illetéktelen kezekben tudni.

Cryptomator

Ha már szóba került a fájlok titkosítása, nem mehetünk el szó nélkül a Cryptomator mellett sem, amely az egyik legjobb eszköz, ha akár a számítógépen, akár az okostelefonon, vagy éppen valamelyik felhő szolgáltatásban titkosítva szeretnénk tárolni privát állományainkat.

7zip

Aki hatékonyan és biztonságosan szeretné tömöríteni állományait, annak a 7zip formátum tökéletes választás lesz. Ráadásul a 7zip nem csak a saját formátumát és a ZIP fájlokat képes kibontani, hanem szinte bármilyen népszerű archív fájltípust. Szóval érdemes telepíteni a gépre, mert bármikor jól jöhet.

1Password, Enpass, Bitwarden

Ahhoz, hogy jelszavainkat biztonságosan, titkosított adatbázisban tárolhassuk, jól kell megválasztani a jelszómenedzser programot. Az, hogy ma már szükség van egy ilyen alkalmazás beüzemelésére a számítógépen (és az okostelefonon), nem is kérdés, hiszen a nehezen kitalálható jelszavakból minden online fiókunkhoz érdemes eltérőt használni, ezt pedig képtelenség fejben tartani 20-30 vagy több szolgáltatás használatakor. A mi kedvenceink a 1Password, az Enpass és a Bitwarden. Mindegyiknek megvan a maga előnye, amit leírtunk a korábbi tesztekben, amelyek az adott program nevére kattintva elolvashatók.

Ashampoo Uninstaller 10

A végére pedig kerüljön egy szoftver, amelynek az a hivatása, hogy nyomtalanul eltakarítsa a megunt programokat a gépünkről. Így ha gyakran telepítünk kíváncsiságból új alkalmazásokat, érdemes ezt is a gépen tartani, hogy amire már nincs szükségünk, az tényleg nyomtalanul törölhető legyen. Vagyis ha kipróbálás után akár a fentiek egyikével kapcsolatban is úgy érezzük, hogy nem méltó a “legjobb szoftverek Windowsra 2020-ban” címre, ezzel a megoldással tökéletesen ledarálhatjuk a számítógépről. Az Ashampoo Uninstaller 10 kategóriájában az egyik legjobb program-eltakarító.

Ne maradjon le erről sem!