Kéretlen kiegészítők és programok maradéktalan törlése Windowson

Ha egy programot telepítünk Windowsra, a legritkább esetben kerül minden hozzá tartozó program- és adatfájl egyetlen mappába. A rendszer működési módjából adódóan számos elem kerül megosztott mappákba, rendszerkönyvtárakba is egy telepítés során, illetve a program beállításaira vonatkozóan létrejön seregnyi bejegyzés a Windows központi adatbázisaként közismert Registry-ben is. Ezért nem elegendő egy program eltávolításakor törölni annak mappáját a Program FIles könyvtárban, mert ettől még temérdek extra marad hátra a gépen, ami akár a rendszer működésébe is bezavarhat, ha más nem hibaüzenetekkel. Mindez önmagában még szokott hatalmas gondokat okozni, mert a telepítők mellékelik a rendszerhez az Uninstall appot is, amely elvileg megoldja az eltávolítást. Ám ez valóban csak elvileg van így. A legtöbb ilyen eltávolító ugyanis elég lazán értelmezi a feladatot, így bőven maradnak hátra fájlok, Registry bejegyezések egy-egy program után a hivatalos Uninstall futtatásával is. Ráadásul ezek a programok nem tudják, milyen konfigurációs állományok, adatfájlok, átmeneti állományok jöttek létre a telepített program első indításakor, amelyekre később már nem lesz szükségünk a kérdéses program nélkül. A ma górcső alá kerülő szoftverrel ennél sokkal hatékonyabban távolíthatunk egy programokat, sőt, gondoskodik az esetleges kéretlen böngésző kiegészítők likvidálásáról is.

Ashampoo Uninstaller 10: programok maradéktalan törlése Windowson

Az Ashampoo cég meglehetősen termékeny. Akadnak kevésbé ismert szoftvereik backupzenegyűjtemény-menedzser vagy épp fotószerkesztő(ingyenes teljes verzióban is) kategóriákban, de azért az igazi ász két alkalmazás: az Ashampoo WinOptimizer és az Ashampoo Uninstaller. Előbbi a Windows teljes karbantartására és optimalizálására képes, míg utóbbi kifejezetten a programok eltávolítására fókuszál.

Az Ashampoo Uninstaller 10 a legújabb verzió, amelyet alig pár hete jelentett be a fejlesztő. E programmal akár egyszerre több szoftvert is eltávolíthatunk a gépről, méghozzá tökéletesen, maradékok nélkül. Ehhez kétféle módszer közül választhatunk. Az alap megoldás, hogy az Ashampoo Uninstaller lefuttatja a törlendő program saját eltávolítóját, majd önállóan megpróbálja felkutatni a lehetséges maradékokat – ez a mélytisztítást végző Deep Clean V2 funkció – és azokat is törli. Ez meglepően jól megy neki, de ha igazán biztosra akarunk menni, érdemesebb a másik megoldást választani. 

A program főképernyőjén bekapcsolhatjuk a felügyeleti üzemmódot, ami azt jelenti, hogy onnantól kezdve az Ashampoo Uninstaller 10 folyamatosan figyeli a megkezdett telepítéseket. Ha elkezdünk telepíteni egy szoftvert, megjelenik egy panel, amelyen a telepítés végeztével meg kell nyomnunk a Telepítés kész gombot. 

Az Ashampoo Uninstaller így a teljes telepítési folyamatot végignaplózza, vagyis az összes olyan változtatást feljegyzi, amit a telepítő végrehajtott, beleértve a fájlok másolását, vagy a Registry macerálását egyaránt. Az így naplózott telepítések alapján aztán később sokkal hatékonyabban tudja törölni a feleslegessé vált alkalmazásokat, mint az alap módszerrel.

Windows 10 alatt persze két részre szakadnak a programok, hiszen vannak a hagyományos windowsos alkalmazások, illetve a modern Windows appok. Ezeket az Ashampoo is külön kezeli, eltérő felületen tudjuk azokat törölni a rendszerből. De a lelkiismeretes eltávolítás mindkét esetben adott. A programok között amúgy válogathatunk különféle szempontok szerint, így szűrhetők a nagyméretű, vagy a gyenge közösségi értékelést kapott szoftverek is.

További funkciók

A program fő funkciója tehát a telepítések naplózása és az alkalmazások eltávolítása, de ennél azért többet is kihozhatunk belőle. Először is képes a direkt vagy kéretlenül telepített böngésző-beépülők törlésére, gyakorlatilag mindegyik népszerű böngésző esetében. Emellett arra is módunk van a KIhatások menüpontban, hogy megnézzük, mely alkalmazásokat terhelik legjobban a számítógépet. Így ha olyat találunk a listában, amely túlzottan igénybe veszi a rendszert, dönthetünk az eltávolításáról (feltéve, hogy tényleg nincs rá szükségünk).

De még ez sem minden! Az Ashampoo Uninstaller 10 kapott néhány hasznos extra kiegészítőt is. Így például van benne File Wiper a privát fájlok visszaállíthatatlan törléséhez, Undeleter a véletlenül törölt állományok visszaszerzéséhez, File Associator a formátum-hozzárendelések módosításához, Registry töredezettség-mentesítő, Szolgáltatás-kezelőIndítópult hangoló és Meghajtó tisztító is. 

Emellett pedig képes a zárolt fájlok törlésére az Unlocker segítségével. Vagyis egy egész kis segédprogram gyűjteménnyel gazdagodhatunk általa.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Ashampoo Uninstaller 10 hozza azt a tudást, amelyet elődei, csak egy fokkal kényelmesebben használható köntösbe öltöztetve. Ügyesedett a mélytisztító funkció és az eltávolító algoritmus is. Sokaknak lehet fontos szempont, hogy a program teljesen honosított, magyar nyelvű felülettel használható.

A program ingyen letölthető és 10 napig korlátozások nélkül használható, de ha ennél hosszabb távra szeretnénk gondoskodni a későbbi telepítések menedzseléséről, akkor meg kell vennünk az aktiváláshoz szükséges kódot a készítők oldalán. Ám aki beéri a korábbi verziók tudásával, annak van teljesen ingyenes változat is, amely innen érhető el.

Ne maradjon le erről sem!