Teljes verziós fotószerkesztő program Windowsra, ingyen

Még valamikor a nyár közepén mutattunk be egy remek fotóretusáló alkalmazást, amellyel akár a teljesen kezdők is profi stílusban tuningolhatják a kevésbé jól sikerült felvételeiket. Ez volt az Ashampoo Photo Optimizer 8, amely a cég legújabb fényképjavító alkalmazást, rengeteg hasznos új funkcióval. Ám nem mindig a legújabb szoftver választása lehet az egyetlen út, ha el akarunk végezni egy feladatot. Itt van például az Ashampoo Photo Optimizer 2020, amely egy teljes verziós fotószerkesztő program Windowsra, ingyen. S bár csak az ingyenessé tétele szempontjából nevezhető újnak – ez volt ugyanis a korábban bemutatott fotóretusáló alkalmazás elődje -, de ez mit sem von le az érdemeiből. Teljesen ingyen juthatunk hozzá egy könnyen használható, praktikus eszközhöz, hogy fotóinkat helyrepofozzuk, vagy épp tovább tuningoljuk, mielőtt közzétesszük azokat a közösségi oldalakon, vagy körbeküldjük őket a családnak.

Ashampoo Photo Optimizer 2020: teljes verziós fotószerkesztő program Windowsra

Hasonlóan a legújabb verzióhoz, az Ashampoo Photo Optimizer 2020 is egy abszolút letisztult felülettel rendelkező fotószerkesztő. Nem a Photoshop helyettesítésére készült, vagyis nem tudunk benne külön rétegeken rajzolni, kiélni a digitális rajzművészet iránti vágyainkat. Ez egy célszoftver, amely – hasonlóan mondjuk az Adobe Lightroomhoz vagy a Luminarhoz – arra szolgál, hogy fotóinkat pár kattintással jobb formára hozzuk: levágjuk a felesleget, elvégezzük az átméretezést, módosításokat végezzünk a fényelésen (fényerő, kontraszt, gamma, telítettség, színhőmérséklet, színárnyalat stb.), élesítsünk, homályosítsunk, s ha végeztünk, megosszuk a fotót másokkal digitálisan, vagy akár kinyomtatva.

Ezekre a feladatokra viszont tökéletes választás lehet az Ashampoo alkalmazása, amelybe egyenként is behívhatunk fotókat, de ha úgy kényelmesebb, megadhatjuk neki a munkakönyvtárat, s onnantól a felületen belül tallózhatjuk a mappában tárolt összes fotót.

A felület tényleg nagyon kényelmes, választhatunk különféle felosztások közül, így arra is van lehetőség, hogy egyszerre lássuk az eredeti fotó egyik felét, illetve a módosítások hatását a másik oldalon (függőlegesen vagy vízszintesen egyaránt felezhetünk). De ha arra szavazunk, természetesen felváltva is láthatjuk az egész képen, hogy honnan indultunk és éppen hová jutottunk el a módosításokkal.

Egy kattintásos optimalizálás

Mint a bevezetőben is említettük, az Ashampoo Photo Optimizer a kezdőket igyekszik a végletekig elkényeztetni. Ennek megfelelően van Automatikus optimalizálás funkció is, amellyel csupán egy kattintás és a program kielemzi, milyen módosításokra lenne szükség a felvétel profibbá tételére, s természetesen önállóan el is végzi ezeket a módosításokat.

Ha nem akarunk minden módosítást automatikusan megoldani, de azért akad egy-kettő, amellyel nem szórakoznánk manuálisan, akkor az Automatikus optimalizálás gomb melletti kis nyílra kattintva a megjelenő listából kiválaszthatjuk, hogy mely képi korrekciókat végezze el helyettünk a program egy kattintásra.

Teljes verziós használat

Ahogy az Ashampoo egyéb teljes verziós alkalmazásaival is lenni szokott (van belőlük bőven), itt is szükségünk lesz egy ingyenes regisztráció elvégzésére, hogy a rendszer elvégezhesse a használathoz szükséges aktiváló kulcs generálását. Ez pár kattintás csupán és az e-mail címünkön (és egy általunk választott jelszón) kívül más információra nem nagyon van szükség hozzá. Ennyit pedig bőven megér a program. Ráadásul ha egyszer regisztrálunk, ugyanezzel az Ashampoo fiókkal beüzemelhetünk még seregnyi további ingyen közzétett, teljes verziós szoftvert.

Ne maradjon le erről sem!