Biztonsági mentés Windowson egy sokoldalú backup program segítségével

Adataink, fontos állományaink biztonságáról számtalan eszközzel gondoskodhatunk: védhetjük a rendszer sokoldalú antivírus szoftverrel, tárolhatunk minden fontos fájlt biztonságos felhőben, vagy éppen készíthetünk biztonsági másolatot minden fontos dokumentumról, képről, videóról egy külső meghajtóra. S ha már ez utóbbi szóba került, azt kell mondjuk, valóban a biztonsági mentés készítés az egyik legjobb módszer, hogy elkerüljük az adatvesztést. Csak éppen ki a fene akarja ezt manuálisan megtenni akár napi szinten, s végigvárni, amíg akár több száz gigabájtnyi adat vándorol a számítógép merevlemezéről a külső adathordozóra, vagy akár egy felhő tárhelyre. Nos, nem is feltétlenül kell ezt nekünk elvégezni. A biztonsági mentés Windowson is automatizálható, különösen ha egy jó minőségű backup program is a rendelkezésünkre áll. Hasonlókról írtunk már többször, de most kifejezetten a Windowst használóknak mutatnák egy vadonatúj, ráadásul magyar felülettel is használható szoftvert erre a célra.

Ashampoo Backup Pro 15: könnyen használható backup program

Az Ashampoo Backup Pro 15 meglehetősen friss és ropogós, pár nappal ezelőtt jelent meg a cég amúgy méretes kínálatában. Hasonlóan a többi Ashampoo szoftverhez, itt is teljesen honosított, magyar nyelvű felületet kapunk (itt-ott néhány fordítási botlással, de ez a használatot nem nehezíti). Ugyancsak a cég szoftvereinek közös jellemzője, hogy egy adott kategóriában igyekeznek mindent belepakolni alkalmazásaikba, de figyelnek rá, hogy ne bonyolítsák túl annak használatát.

Így van ez most is. Az Ashampoo Backup Pro 15 kifejezetten letisztult felületet kapott, amelyen könnyedén megtaláljuk az összes funkciót. Bár jó esetben amúgy nem sokszor kell matatnunk itt, hiszen a programnak éppen az a lényege, hogy miután konfiguráltuk a mentéseinket, gyakorlatilag a felügyeletünk nélkül, automatikusan gondoskodjon állományaink másolásáról a kijelölt adathordozókra vagy felhő szolgáltatásokba. Előbbiek közé tartoznak a külső merevlemezek, hálózati meghajtók, pendrájvok, vagy akár a gépben található második merevlemez vagy SSD meghajtó. Értelemszerűen biztonsági mentés végezni ugyanarra a háttértárra, amelyen eleve megtalálhatók az adatok, nem sok értelme van (bár az ilyen jellegű duplikálásnak is lehetnek előnyei).

Felhő tárhelyes esetén egészen nagy a választék a programban: Dropbox, Google Drive, OneDrive, OneDrive for Business, Strato HiDrive, 1&1, MagentaCLOUD, ownCloud, nextCloud. De ha WebDAV kompatibilis szerverre mentenénk arra is van lehetőség. Értelemszerűen a felhő szolgáltatás maga egyik esetben sem a program része, arra külön kell előfizetnünk. Menteni viszont a fentiek alapján szinte bármely népszerű szolgáltatás távoli tárhelyére tudunk.

Biztonsági mentés Windowson, teljesen testreszabva

Egy úgynevezett mentésterv létrehozásakor első körben ki kell választanunk, hová történjen majd a mentés (helyi meghajtók, hálózati meghajtók, felhő szolgáltatások). Ha ez megvan, s beállítottuk az adott célhely eléréséhez szükséges jogosultságokat is, választhatunk különféle sablonok közül. Így a belő meghajtók hetenkénti mentése, vagy a Dokumentum mappa napi biztonsági mentése tulajdonképpen egyetlen kattintással konfigurálható. De ha ennél összetettebb dolgokra vágyunk, vagy teljesen más mappákat mentenénk le, eltérő ütemezésben, kihagyhatjuk a sablonokat és választhatjuk a manuális konfigurálást.

Kétféle mentési procedúrát kínál a program. Első körben menthetjük a meghatók teljes tartalmát. Ilyenkor adott esetben a rendszer és annak telepített szoftverei is egyetlen mozdulattal visszaállíthatók lesznek probléma esetén. Kvázi lemezképet ment a program, vagyis mindent pontosan úgy állíthatunk később vissza, ahogy a mentés pillanatában működött a gépen. Ennek hátránya, hogy sok tárhelyet követelhet, ráadásul elég lassú folyamat.

A másik megoldás, hogy csak bizonyos mappákat mentünk le. Ekkor mi választhatjuk ki a mentendő könyvtárakat, de ha később sérül a rendszer és az adatok, akkor csak a kiválasztott fájlokat tudjuk visszaszerezni a mentésből. A rendszert magát és a telepített programokat nem. Cserébe ez általában jóval kevesebb tárhelyet igényel, és többnyire sokkal gyorsabb is.

Ezután kiválaszthatjuk azt is, hogy a program tömörítse-e a mentett anyagokat, vagy sem. Előbbi esetben kevesebb tárhelyre lesz szükségünk a mentéshez, viszont nehézkesebb lesz hozzáférni a mentett tartalomhoz, ha csak egy-két fájlra lenne belőle szükségünk. Utóbbinál több tárhely kell a mentéshez, viszont akár a Windows Intézőjében is elérünk minden mentett fájlt, ha hirtelen szükségünk lenne onnan valamire.

Mentendő anyagokat is többféle módon válogathatunk össze a programban: választhatjuk az alapértelmezett Windows mappákat (Dokumentumok, Képek, Zenék stb.), vagy szelektálhatunk manuálisan is, tetszőleges könyvtárakat. De menthetünk adatokat bizonyos alkalmazásokból is, így például menthető az Outlook, Thunderbird vagy Windows Mail levelezésünk, naptárunk és címlistánk; az Edge, Chrome, Firefox böngészőkbe mentett adataink (könyvjelzők stb.). Vagy megadhatunk mentendő fájlokat fájltípus alapján is.

Ezek után már csak két dologról kell döntenünk.Az egyik, hogy szeretnénk-e titkosítani a biztonsági mentést, hogy csak jelszó megadása után lehessen hozzáférni. Ez nagyon hasznos biztonsági opció, viszont érdemes körültekintőnek lenni, mert ha elfelejtjük a jelszót, végleg búcsút inthetünk a mentett adatoknak.

Végül már csak azt kell eldöntenünk, hogy manuálisan szeretnénk-e elindítani a későbbiekben a beállított mentési folyamatot, vagy teljesen a programra bízzuk, hogy az általunk meghatározott időközönként, időpontokban elvégezze a mentést, a közbeavatkozásunk nélkül. Azt is meghatározhatjuk, hogy ha a gép a megadott időpontok valamelyikében épp ki van kapcsolva, s emiatt meghiúsul a mentés, a program mikor és hogyan pótolja be azt. Emellett az is a mi döntésünk, hogy az automatikus mentés végén a program leállítsa-e a PC-t, illetve hogy mit tegyen, ha a rendszer épp aludni térne mentés közben.

A mentések végén a program képes ellenőrzést végezni, hogy a mentett fájlok nem sérültek-e, illetve kérhetünk többféle részletességű jelentést is a mentés végeredményéről. Adott esetben akár e-mailben is kérhetünk értesítést a mentésről.

További praktikus lehetőség, hogy meghatározhatjuk, a korábban mentett adatok sorsát is. Ha kell, a program törli azokat és csak az új fájlokat tartja meg, de ha úgy látjuk jónak, visszamenőleg is megtartja a fájlverziókat, az általunk meghatározott időtartamig (például a legutóbbi 30 nap). 

A beállított Biztonsági-mentéstervek egyetlen felületről elérhetők, akár manuálisan is elindíthatjuk azokat, vagy módosíthatjuk a konfigurációt. A mentés helye is változtatható bármelyiknél utólag. De azt is láthatjuk a listában, hogy a legutóbbi lefutás sikeres vagy sikertelen volt-e. Illetve itt indíthatunk el utólagos ellenőrzést is, hogy a tárolt backup fájlok nem sérültek-e időközben.

A program felületéről kényelmesen tallózhatjuk a biztonsági mentések tartalmát, ami fontos, hiszen nem biztos, hogy minden esetben a Windows Intézője számára is emészhető formátumba mentünk (például tömörítés, titkosítás esetén).

Hasznos extra funkciók

Bár legfőbb feladata az ütemezett mentés, az Ashampoo Backup Pro 15 azért szolgál néhány praktikus extrával is. Az egyik ilyen, hogy ellenőrizhetjük vele a merevlemezek, SSD meghajtók, pendrájvok stb. állapotát. Így rögtön értesülünk, ha valamelyik backup tárhelyünk kezdenek megbízhatatlanná válni, s ezzel kockáztatná a mentett anyagok épségét.

De jópofa megoldás, hogy készíthetünk úgynevezett Mentés-rendszert rendszert is, ami azt jelenti, hogy USB-ról vagy DVD-ről indítható rendszert kapunk, amellyel akkor is visszaállíthatjuk adatainkat, ha a gépre telepített rendszer megmakacsolná magát és nem indulna.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Ashampoo Backup Pro 15 kifejezetten jól sikerült backup program, amellyel könnyen megy a biztonsági mentés Windowson. Nagyon jól jöhet, ha szeretnénk teljesen automatizálni a fontos fájlok, adatok mentését, akár helyi tárolókra, akár felhő tárhelyekre. Sajnos nem ingyenes, a teljes ár 15500 forint, de az Ashampoo szokásainak megfelelően ezt is akciózza általában, így 10 ezer forint körül is hozzájuthatunk. A program ingyenes próbaverzióját 10 napig mindenféle regisztráció nélkül használhatjuk, ebben minden funkció működik, korlátozás nélkül. Így tesztelhetjük, minden szempontból megfelel-e az elvárásainknak. Sőt, ha regisztrálunk, akár 30 napra is kitolhatjuk a tesztidőszakot.

Ne maradjon le erről sem!