Új e-mail cím létrehozása: mit válasszunk? Sokoldalútól a biztonságosig!

A UPC és a Vodafone összeolvadásának egyik legnagyobb változást hozó intézkedése alaposan felborzolta a kedélyeket az elmúlt hetekben. Ahogy az a Média1 cikkéből is kiderül, az egykori UPC ügyfeleknek gondoskodniuk kell upcmail.hu – és chello.hu – végződésű e-mail címeik helyettesítéséről, mert 2021. március 2-től a Vodafone szőröstül-bőröstül megszünteti ezt a levelezőszolgáltatást. Bár a dolog talán még nem futott le (az ügyfelek panaszai talán meghallgatásra találnak majd), ezek után valószínűleg kevesen szavaznak bizalmat a cég egyéb levelezési megoldásainak, ha végül tényleg váltaniuk kell. Egy új e-mail cím létrehozása persze önmagában ma már nem nagy kunszt, akár ingyenes, akár fizetős levelezőfiókra vágyunk. De melyiket válasszuk a rendelkezésre álló alternatívák közül? Most következő válogatásunk természetesen nem csak a Vodafone ügyfeleinek lehet hasznos, hanem bárkinek, aki szeretne egy megbízható e-mail szolgáltatónál létrehozni új fiókot.

A Vodafone is próbál segíteni a váltásban

Mielőtt belevágnánk az ajánlóba, tegyünk egy kis kitérőt, merthogy a Vodafone-nál is érzik, hogy azért ez kicsit nagyobb változás, mintsem szó nélkül el lehetne menni mellette. Ha valaki hosszú évek óta használja a UPC-s e-mail címeit, az szerepel a névjegyén, az üzleti kiadványaiban, weboldalán, azzal regisztrált más szolgáltatásokba, ráadásul flottul beüzemelte az Outlookban vagy más levelező kliensekben, akkor nem önti el a boldogság, hogy mindezen változtatni kell. Ráadásul nem biztos, hogy megússza ingyen.

Éppen ezért a Vodafone létrehozott egy termékkivezetési oldalt, ahol igyekeznek hasznos tanácsokkal szolgálni, például az SMTP beállításokkal kapcsolatban. Érdemes ezt is átnézni. Mondjuk vicces, hogy többek között a saját rendszerük rendszerüzeneteit is érinti a probléma, hiszen ha valaki anno UPC-s e-maillel regisztrált, most erre kapja a Vodafone üzeneteket, számlaértesítőket. Lehet, hogy – ahogy azt a Média1 cikkében is írják – egyszerűbb és elegánsabb lett volna egy átirányítást beüzemelni a régi címekre. De hát az illetékesek gondolatmenetébe egyelőre mi sem látunk bele. Az viszont biztos, hogy érdemes apránként lementeni a fontos leveleket a szerverről, merthogy a komplett szolgáltatás szűnik meg, vagyis a leveleink is odavesznek vele együtt. Szóval ha más nem, az új e-mail cím létrehozása után továbbítsuk oda a régiről fontos leveleinket.

Új e-mail cím létrehozása: mit válasszunk?

Maradjunk azonban az eredeti témánál: az új e-mail cím létrehozása szerencsére manapság nem akkor probléma, de ha már ekkora váltás jön, érdemes jól meggondolni, mit választunk. Lássunk első körben néhány ingyenes megoldást, s azok előnyeit, hátrányait.

Gmail: mindent tud, akár ingyen is

Jó eséllyel a legtöbb felhasználónak eleve van Google fiókja, hiszen ezzel számtalan szolgáltatást lehet elérni (Documents, Drive, Photos stb.). S persze a Gmail nevű levelezőt is, amely jelenleg a legjobb ingyenes alternatíva.
15 GB ingyenes tárhelyet kapunk hozzá, ami ugyan egybe számít a Google Drive, Documents, sőt, jövőre már a Photos szolgáltatásokkal is, de még így is korrekt. Ha pedig kell, egészen olcsón tudjuk bővíteni. A 15 GB a többségnek bőven elegendő, a Gmail pedig rendkívül kényelmes (sokoldalú belső keresővel, remek extra funkciókkal) levelezőrendszer, amelyből ráadásul könnyedén kreálhatunk üzleti levelezőrendszert is, ha kell, egy pár ezer forintért megvásárolható saját domain végződéssel is. Igaz, ehhez már nem elég az ingyenes Gmail, hanem elő kell fizetnünk az üzleti változatra.


Mivel a rendszer folyamatosan változik, nem írjuk le az új Gmail cím létrehozásának lépéseit, azt ugyanis – az esetleges módosításokkal együtt – megtalálják a Google oldalán is, erre a linkre kattintva. Ráadásul a Gmail használható saját webes felületével, vagy pár kattintással beállítható szinte bármelyik népszerű levelezőkliensben. Megpróbálunk kedvet csinálni hozzá néhány tippel azoknak, akik még ódzkodnak tőle:

Tutanota vagy Protonmail: e2e titkosításra képes levelezőrendszerek

Jó dolog a Gmail, s valószínűleg nincs is sokoldalúbb alternatíva, de ha valaki inkább a biztonságra szavaz a kényelem helyett, jobban jár, ha inkább a Tutanota vagy a Protonmail szolgáltatásokat választja. Funkcióikat tekintve talán fapadosnak tűnhetnek a Google levelezője mellett, de cserébe garantáltan nem elemzik ki a leveleink tartalmát. Már csak azért sem, mert e2e titkosítást használnak, így adott esetben teljesen privát levelezést is folytathatunk velük, amelybe a címzetten és rajtunk kívül senki nem képes belelátni, még maga a szolgáltató sem.

Mindkét biztonságos levelezőrendszerről írtunk már. A Tutanota olcsóbb, s bár nem olyan letisztult a felület, mint a Protonmailnél, a funkcióikat tekintve szinte teljesen megegyeznek. Az ingyenes változatok pár GB-os tárhelyet adnak csak, de – pláne a Tutanota esetében – olcsón előfizethetünk, s a pénzönkért cserébe brutál biztonságos, jól működő levelezőrendszereket kapunk. Mindkettőnél van lehetőség saját domaint használó e-mail cím létrehozására is, feltéve, hogy előfizetünk, s persze van a birtokunkban megfelelő domain. 

Működési módjuk miatt viszont ezeket a szolgáltatásokat csak a saját webes felületükről, illetve a saját okostelefonos appjaikból érhetjük el, nem lehet őket felvenni a népszerű levelezőkliensekbe (a Protonmail erre részben ad megoldást). Részletes tesztjeink ezekről a szolgáltatásokról: Tutanota | Protonmail.

Outlook.com: Office-hoz szokva a legjobb megoldás lehet

Microsoft Outlook.com szolgáltatásának beüzemeléséhez csak egy Microsoft fiókot kell létrehoznunk. Ettől kezdve egy letisztult, a hagyományos levelező kliensekhez hasonló felületű webes levelezőt kapunk, naptárral, címjegyzékkel, s persze levelezési lehetőséggel. Bár igazán kihasználni ezt is inkább csak előfizetéssel lehet (a Microsoft 365 előfizetők nagyobb tárhelyet kapnak, s persze az Office programokat is hozzá), azért az ingyenes változatra sem lehet panasz. 

Ráadásul az Outlook.com levelezésünk – hasonlóan a Gmailhez – beüzemelhető a legtöbb népszerű levelezőkliensben (beleértve természetesen a Microsoft Outlookot is).

iCloud Mail

Elsősorban az Apple eszközöket (iPhone, iPad, Mac) használók számára lehet kiváló alternatív megoldás az Apple levelezőrendszere, az iCloud Mail. Ezt az eszköz beüzemelésekor is létre lehet hozni, akár az Apple ID-nkhoz is.

Van webes felülete, s persze alapból működik az iOS és macOS rendszereken, s azok saját levelező programjában. De alternatív kliensek is támogatják általában.

Az iCloud Mail nincs túlspirázva, de rendelkezik minden alapvető funkcióval, megbízható és gyors. Az ingyenes változat 5 GB tárhelyet ad, ami nem sok, pláne, hogy osztozik a többi Apple szolgáltatással (iCloud Drive stb.) rajta. Viszont havi pár száz forintért akár 50 GB-os, havonta alig egy ezresért pedig akár 200 GB-os tárhely növelést is kérhetünk Apple fiókunkhoz, hogy kényelmesen elférjen a levelezésünk és az összes állományunk, fotónk. Első beállításáról itt találni részletes, magyarnyelvű útmutatót.

Néhány praktikus levelezőkliens

Ha már annyit emlegettük a cikkben, segítünk a megfelelő levelező szolgáltatás mellett egy jól használható e-mail kliens kiválasztásában is. Így ha sikerült az új e-mail cím létrehozása, megoldhatjuk a kényelmes használatát is, bármely rendszer alatt. Íme korábbi tesztjeink a jelenlegi legjobb, cross-platform levelezőprogramokról.

Ne maradjon le erről sem!