Titkosítás minden szinten: levelek, jegyzetek, fájlok, online tevékenység titkosítása

Manapság a titkosítás már nem olyan különleges és rejtélyes dolog, mint annak idején, amikor a többség még csak a világháborús történetekben (lásd Enigma) James Bond filmekben találkozott ezzel a fogalommal. Mára a titkosítás hétköznapivá vált: napi szinten szükségünk van rá adataink biztonságának megőrzéséhez, s ennek megfelelően elérhető bárki számára, az esetek túlnyomó többségében akár ingyen is. De mit és hogyan lehet titkosítani? Nos, a számítógépekre például ott sorakoznak az interneten a jobbnál jobb eszközök e-mailek, jegyzetek, fájlok, és online tevékenységünk titkosításához. Vagyis a titkosítás minden szinten velünk van. S ha eddig nem foglalkoztunk vele, mostantól nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, miként védhetjük meg a segítségével személyes adatainkat, állományainkat, vagy éppen az ügyfelekkel folytatott videós csevegéseket. Vagy akár az online végzett egyéb tevékenységeinket, beleértve a levelezést, böngészést.

Eszközök e-mailek, jegyzetek, fájlok, és online tevékenységünk titkosításához

Mivel a témakört már több oldalról is körbejártuk az elmúlt években, arra gondoltunk, hogy ezúttal csokorba szedjük a korábbi cikkeket, amelyekből kiderül, hogy milyen szoftvereket érdemes használni Windowson, macOS-en, iOS-en, Androidon, hogy minden téren biztonságban legyenek adataink.

Jelszavaink, kódjaink, banki adataink védelme és tárolása

Rengeteg online szolgáltatás van ma már, elég csak a levelezőfiókokra, a rezsihez tartozó szolgáltatók webes felületeire, vagy akár a Magyarorszag.hu oldalra gondolni. Ha megfelelően biztonságos jelszavakat használunk ezeken és ráadásul – szintén biztonsági megfontolásból – mindenhol másikat, akkor képtelenség ezeket fejben tartani. Ezért anno összeszedtük a legjobb jelszótároló szoftvereket, amelyekkel PC-n, Macen, okostelefonon, tableten egyaránt biztonságosan, titkosítva tárolhatjuk jelszavainkat.

Fájlok titkosítása

Természetesen az egyik leggyakoribb eset, amikor fájlokat szeretnénk titkosítva tárolni akár a számítógépen, akár a telefonon, s pláne egy-egy felhő szolgáltatásban. Ezzel kapcsolatban az alábbi cikkekben írtunk meg szinte minden lehetséges variációt.

Jegyzetelés titkosítva

Amellett, hogy népszerű jegyzet alkalmazások, mint a Bear, az Apple Notes, vagy éppen a Microsoft OneNote is képes a privát jegyzetek titkosított tárolására, akadnak kifejezetten titkosított jegyzetelésre termett megoldások is. Íme:

Levelezésünk titkosítása

Levelezésünk titkosítása két irányból is biztosítható. Az egyik megoldás, ha olyan levelezőfiókot hozunk létre, amely eleve az e2e (végpontok közötti) titkosításra van kihegyezve. Ilyen a Protonail és a Tutanota (mindkettőt lásd lentebb a cikkekben). A másik megoldás pedig az, ha beüzemeljük a PGP titkosítást a levelezőprogramunkban. Utóbbi esetben gyakorlatilag akár egy Gmail fiók leveleit is titkosíthatjuk, vagy akár a saját céges szerverünkre érkező és onnan kimenő levéláradatot is.

Ehhez a témához még annyit hozzátennénk, hogy a Tutanota esetében arra is van lehetőség, hogy weboldalunk levelezését tegyük titkosítottá. A szolgáltató olyan biztonságos űrlap beépítéshez is ad eszközt, amellyel e2e titkosított kapcsolatfelvételi űrlapot használhatunk. Ez így azért kellően GDPR kompatibilis megoldás.

Titkosított csevegés és videocsevegés

Természetesen a chat és a videocsevegés esetében is jól jöhet, ha a párbeszédbe nem hallgathat bele akárki, s nem olvashatja el az üzeneteket sem a szolgáltató, sem a kiberbűnözők, de reklámozási célból kutató robotok. Erre megmutattuk a legjobb titkosított csevegőket, amihez csak annyi kiegészítést tennénk, hogy időközben a Telegram is megkapta a titkosított videocsevegési lehetőséget, amely anno a teszt időpontjában még nem volt elérhető. Most már minden platformon használható ez is.

Internetezés teljes titokban

Végül nem maradt más hátra, mint titkosítani teljes online tevékenységünket. A VPN szolgáltatások használatával sem az internetszolgáltató, se a kiberbűnözők, sem más illetéktelen személy nem láthatja, hogy mivel foglalkoztunk a weben. Sőt, a teljes online tevékenységünket titkosíthatjuk. Íme ehhez a nyolc legjobb VPN szolgáltatás, plusz néhány újabb, amelyek a lista összeállítása óta estek be tesztre hozzánk és kellően meggyőzőek voltak.

Emellett az sem árt, ha a böngészéshez is egy olyan programot választunk, amelyet felkészítettek a valóban privát böngészéshez. Ilyenekből itt mutattuk meg a legjobbakat (Tor, Firefox, Brave).

Ne maradjon le erről sem!