CryptPad: a titkosított irodai csomag, online

Idén annyi titkosítással és nyomtalan internetezéssel kapcsolatos cikkünk született, hogy már külön rovatot is lehetne rájuk építeni. Írtunk hatékony VPN-ekről, titkosított levelezőkről, privát üzenetküldőkről, jelszómenedzserekről, titkosított online fájlmegosztókról, fájltitkosító szoftverekről stb. Egy valami maradt még ki: a titkosított irodai csomag. Ugyan, olyan nincs is! – legyint most a többség. De a helyzet az, hogy igenis van. Ráadásul akár ingyen is használható, igaz, korlátozott méretű tárterülettel. S bár aligha törhet a Microsoft Office babérjaira a funkcióit tekintve, az biztos, hogy nem lehet elmenni mellette szó nélkül.

CryptPad: a titkosított irodai csomag, online

Elöljáróban el kell mondanunk, hogy a CryptPad még erősen fejlesztés alatt áll. Ettől függetlenül a már meglévő funkció között akad több is, amelyek miatt érdemes vele megismerkedni.

Kezdjük ott, hogy az egész irodai csomag titkosított, a magánszférát tiszteletben tartó alapokra épül. A rendszerbe történő regisztrációnál érdemes minden belépési adatot feljegyezni, mert ha elfelejtjük, nincs visszaállítási lehetőség. Ezeket az információkat (belépési név és jelszó) csak mi ismerjük. A fejlesztők ígérete szerint itt nincs nyomkövetés, a rendszer nem kutat a dokumentumok tartalmában.

Ezen felül viszont nagyjából egy hagyományos irodai csomaggal van dolgunk, amelyben van “rich text” szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációs program. Utóbbi mondjuk kicsit másképp működik, mint a megszokottak, inkább egy korábban bemutatott markdown prezentációs alkalmazásra emlékeztet minket. S ha már markdown: van egy kódszerkesztő felület is, amelyben többek között markdown jelölésekkel is írhatunk szövegeket (a formázásokról kérhetünk azonnali előnézetet). Itt mi már a szívünkbe zártuk.

Szóval van egy hagyományos szövegszerkesztő, egy viszonylag ügyes, nagyjából az Excelre hajazó táblázatkezelő, egy fura prezentációs alkalmazás, és egy kódszerkesztő. De nem csak ennyi: akad itt még whiteboard felület, kab-ban alkalmazás, szavazó-modul, tennivalólista, címjegyzék, s persze fájlkezelő is.

Utóbbival a felhőben tárolt anyagainkat menedzselhetjük, a többi pedig a témájának megfelelően használható az adott feladatokra. Ez így azért igazán kerek egésznek mondható.

Minden dokumentum megosztható, akár szerkeszthető, akár csak olvasható módon. Adott esetben olyanok is elolvashatják (ha engedélyezzük), akiknek nincs CryptPad fiókjuk. 

A CryptPad ingyenes verziójában gyakorlatilag minden funkció korlátozások nélkül használható, de csak egy elég szerény, 50 MB-os tárhelyet kapunk. Ez finoman szólva kevés, de ha valaki csak főként szöveges dokumentumokat, táblázatokat hoz létre, plusz a kan-ban és hasonló funkciókat használja, még ez is elegendő lehet egy ideig. Arra elég, hogy megismerkedjünk a CryptPad lehetőségeivel. Ha pedig többre vágyunk, pár dolláros havidíjért előfizethetünk a szolgáltatásra, ezzel biztosítva, hogy ne kerüljön villámgyorsan az “ilyen is volt” szolgáltatások listájára. 

Alapvetően kár lenne érte, mert bár a felülete ritka rusnya jelenleg, de egészen ígéretes funkciói vannak, s jól hangzik a titkosított fájltárolás és működés is. Az már kevésbé, hogy nincs rendes helyesírás ellenőrzés (macOS alatt a rendszerét tudja használni a böngészőben, legalábbis a hibás szavak megjelölésére), szegényes a formátumok támogatása az import/export funkcióknál, nincs magyar nyelvű felülete, és bár ingyen is használható, azért az 50 MB már inkább vicc kategória (mégsem érdemel dicséretet, hogy valaki alulmúlta ebből a szempontból az Evernote ingyenes 60 MB-ját, ráadásul ők legalább havonta adnak ennyit “pluszba”).

Szóval a CryptPad közel sem tökéletes, de ettől még nagyon izgalmas darab. Ha valaki ragaszkodik a megszokott dolgokhoz, hanyagolja. De aki szeret kísérletezni, az ne hagyja ki legalább egy rövid ismerkedés erejéig.

Ne maradjon le erről sem!