Testreszabott prezentáció készítése markdown alapokon

Az elmúlt években számtalan markdown alapú szövegszerkesztőt mutattunk már be, az offline megoldásoktól (például a profi Ulysses vagy a Typora), az ingyenes online szerkesztőkig. Ha valaki már próbálta, talán egyetért velünk, hogy szövegíráskor a markdown jelölések használata az egyik legjobb megoldás ha gyorsan akarunk haladni az anyag írásával, de nem szeretnénk utólag kínlódni a formázásokkal sem. Azonban markdown alapokon akár egy prezentáció készítése is simán megoldható. Lehetetlen? Máris bebizonyítjuk, hogy korántsem az.

Prezentáció készítése markdown alapokon

Korábban már volt tesztünk a Deckset nevű prezentációs alkalmazásról (jelenleg csak macOS-re létezik), amely teljesen más megközelítést használ a prezentácók készítésekor, mint e terület nagy öregjei: a Keynote, a PowerPoint, vagy akár a Prezi. S bár furán hangzik, hogy az ember bármelyik szövegszerkesztőben összerakhat egy professzionális megjelenésű prezentációt, e program mégis ezt teszi számunkra lehetővé.

Mivel már az előző verzió is levett minket a lábunkról, örömmel konstatáltuk, hogy megjelent a Deckset 2, s benne egy halom új funkció, lehetőség. Az új kiadást nem lehet letölteni az App Store-ból, csak a készítők oldalán vásárolható meg, de ez ne tántorítson el senkit, a 29 dollár így is egészen baráti ár azért a tudásért, amit beleszőttek, a vásárlás pedig nem sokkal több kattintás, mint az App Store-ban.

A Deckset 2 felülete és filozófiája nem változott túl sokat az elődhöz képest, de lássuk be, olyan nagyon nincs is mit alakítani rajta, hiszen a prezentációk tartalmának szerkesztését eleve a kedvenc szövegszerkesztőnkben végezhetjük (mi választhatjuk ki, hogy melyik legyen erre a célra az alapértelmezett).

Az így elkészített, markdown jelöléseket tartalmazó szövegfájlból aztán a program pillanatok alatt létrehoz egy kifejezetten dögös prezentációt (ehhez azért érdemes megismernünk néhány plusz jelölést is, de ezeket mind megtaláljuk a részletes online kézikönyvben), amelyet a korábban megszokott módon, a nekünk tetsző sablon kiválasztásával önthetünk tetszetős formába. Az egyik újítás éppen ekkor jön majd szembe: mostantól az előre definiált sablonokon túl létrehozhatunk sajátokat is. Ehhez módosíthatunk egy korábbit, vagy kezdhetjük a formázást teljesen előről is. A Customize gombra kattintva szépen végigmehetünk az adott sablon jellemzőin, kezdve a háttérszíntől, a szövegek, címek formázásán át, a listaelemekig.

Minden részletet az ízlésünknek megfelelőre alakíthatunk, a Deckset pedig az elvárásainknak megfelelően kreálja meg a végleges diákat a markdown szövegfájlból. A létrehozott sablonokat el is menthetjük, így később egyetlen mozdulattal újrahasznosíthatók, vagy adott esetben megoszthatók kollégákkal is.

Ezentúl az sem jelent majd gondot, ha egy eredetileg nem prezentációnak induló, de alcímekkel tagolt dokumentumból szeretnénk villámgyorsan bemutatót varázsolni, a Deckset 2 ugyanis képes automatikusan átalakítani a sima md fájlokat úgy, hogy az alcímeknek megfelelően hozza létre belőle a diákat.

Döbbenetesen sokoldalú

A Deckset 2 fő újdonsága tehát a témák testreszabásának lehetősége, illetve az, hogy egy sima markdown szövegből is pillanatok alatt látványos prezentációt gyúrhatunk akár egy fogd és dobd mozdulattal is. De emellett továbbra is ott van minden megszokott és jól bevált funkciót, vagyis használhatunk konfigurációs parancsokat (teljes képernyős lejátszás, lábléc megjelenítés, diák sorszámának megjelenítése stb.), beszúrhatunk képet és videót egyszerű markdown hivatkozásokkal, létrehozhatunk a diákon táblázatokat, megjeleníthetünk szintaxist követő forráskódokat stb. A vetítések megkönnyítéséhez itt is megadhatunk jegyzeteket és természetesen a vetítés is komfortosan intézhető a Decksetből. Emellett exportálhatjuk diáinkat PDF dokumentumba, vagy menthetjük őket JPG és PNG formátumokba is. A program megjeleníti az emojikat és ha kell, automatikusan méretezi a szövegeket. Ahhoz képest, hogy magában a Decksetben gyakorlatilag nem találunk a diák szerkesztéséhez semmilyen eszközt, a markdown jelölésekkel összerakott dokumentumokból szinte profibb kiállású bemutatók születhetnek, mintha PowerPointot vagy Keynote-ot használnánk.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Deckset 2 nem ment át brutális változásokon, de azok az új funkciók, amelyek bekerültek, abszolút hasznosak és növelik az alkotói szabadságot a programban. Kiváltképp tudjuk javasolni a Decksetet azoknak, akiket 0% grafikusi tehetséggel áldott meg a sors, számukra ugyanis gyorsabb és egyszerűbb is lesz a munka annak köszönhetően, hogy a program elvégzi helyettük a képek, videók, táblázatok, felsorolások, szövegblokkok stb. pontos és ízléses elrendezését. Így nyugodtan koncentrálhatnak a diák tartalmára, majd kiválasztva egy tetszetős sablont (amelynek maximum még a színvilágát pár kattintással a cég arculatához alakítják), máris indulhat a látványos előadás.

Ne maradjon le erről sem!