VeePN: sokoldalú és biztonságos VPN szolgáltatás Panamából

Korábban mindig utazáshoz, vagy kávéházi internetezéshez ajánlottuk a különféle VPN szolgáltatásokat, de aztán megérkezett a COVID-19 és onnantól beindult a home office, így az otthonról végzett munka esetén is erősen javasolt lett valamilyen VPN beüzemelése. A VPN szolgáltatások segítségével elrejthetjük IP címünket a kíváncsiskodók elől (vagy adott esetben úgy tehetünk, mintha egy másik országból csatlakoznánk az internetre), s emellett titkosíthatjuk a teljes online adatfolyamot, így biztosítva adataink védelmét az egyre szélesebb körben tevékenykedő kiberbűnözők – és nem mellesleg a szolgáltatók – elől. Egy nyílt wifi hálózathoz történő csatlakozáskor ez létfontosságú (lásd kávézók, repterek, hotelek stb.), de immár akkor sem árt, ha otthonról dolgozunk, hiszen a home office elterjedésével ezt a réteget is célba vették a kiberbűnözők. Az elmúlt években összeválogattuk már a legjobb VPN szolgáltatásokat, illetve azokat is, amelyek a válogatás óta kerültek a kezünk ügyébe és megfelelően biztonságosnak, gyorsnak, megbízhatónak ítéltük őket (például a Mullvadot). Ma ezt a gyűjteményt bővítjük egy újabb gyöngyszemmel, amely minden kritériumnak megfelelt, amit mi fel szoktunk állítani ennél a kategóriánál. Íme egy kifejezetten sokoldalú és biztonságos VPN szolgáltatás, egyenesen Panamából.

VeePN: biztonságos VPN szolgáltatás Panamából

Nem véletlenül emeltük ki már a címben is Panamát: egy VPN szolgáltatás esetében – közel sem mindegy, a világ mely pontjához tartozik a szolgáltató. Bár a világpolitika mára már egyenlő a totális káosszal, de Panama pozitívnak értékelhető ha adatbiztonságról és személyiségi jogokról van szó. Nem tagja a 4/9/14 Eyes szövetségnek és magánszférát érintő kormányzati vagy rendőrségi megfigyelésekhez bírói végzés szükséges minden esetben.

Ráadásul a VeePN tartja magát a naplómentességhez (no log policy), vagyis semmilyen online tevékenységünknek nem marad nyoma, amit ezen a szolgáltatáson keresztül végzünk. Emellett természetesen itt is adott a 256 bites AES titkosítás a teljes internetes tevékenységünket illetően és van DNS leak védelem is. Sőt, a Kill Switch funkció is adott, így ha véletlenül megszakadna a VPN kapcsolat, a teljes internethozzáférést lecsapja, nehogy titkosítás nélkül hagyja el valami a gépünket, okostelefonunkat.

VPN protokollok tekintetében sajnos az általunk mostanában favorizált Wireguard még nem választható itt, de van OpenVNP és IKEv2, illetve a VeePN Smart (TCP és UDP változatban), amely a másik kettőből igyekszik ötvözni a legjobb funkciókat, bár nem minden hálózatban működőképes.

Az alapvető biztonsági kritériumoknak tehát abszolút megfelel ez a szolgáltatás.

A VeePN készítői azonban nem érték be annyival, hogy hozzák a sztenderd biztonsági funkciókat, amelyek nélkül eleve nem lenne érdemes foglalkozni velük. Akadnak itt egyéb hasznos extrák is a védelmünk érdekében. Az egyik ilyen a Double VPN funkció, amelynek használatával nem egy, hanem rögtön két VPN szerveren keresztül dolgozhatunk. Ez persze erősen lassíthatja a le- és feltöltési sebességet, de cserébe nagyobb biztonságban lesznek az adataink.

További extra funkcióként kapunk reklámblokkolót, adathalászat elleni védelmet, és online nyomkövető blokkolót is. Ezeket – az asztali kliensekben – tetszés szerint ki- vagy bekapcsolhatjuk a VeePN kliens alkalmazásainak Settings részében. A VeePN mobil appjaiban a fenti három funkció egyszerre kapcsolható csak ki- vagy be, a NetGuard elnevezésű opcióban.

Sebesség és használat

Ha már a Settings menüpontnál tartunk, érdemes megemlíteni, hogy a VeePN konfigurálása rendkívül egyszerű, hála a letisztult, minimalista kliens alkalmazásoknak, amelyek elérhető Windows, macOS, Linux, iOS, Android rendszerekre egyaránt. Hagyhatunk mindent alapértelmezésben is, de a beállítások között lecserélhetjük az alapértelmezett IKEv2 protokollt az OpenVPN vagy VeePN Smart változatokra, illetve itt érjük el az extrákat is, mint például az adathalászat elleni védelmet. Sajnos a reklámblokkolónál nincs testreszabási lehetőség, nem adhatunk meg kivételeket, vagyis minden weboldalon letiltja a hirdetéseket. Éppen ezért kérjük, hogy ha valaki szeretne támogatni hirdetésekből élő oldalakat (akár minket), ne használja ezt a funkciót, hiszen a modern böngészők is képesek ma már a zavaró hirdetések automatikus szűrésére, s ott megadhatók kivételek is. E nélkül hosszú távon nem sok ingyenes tartalom maradhat az interneten. Ettől függetlenül viszont a nyomkövetés és adathalászat elleni védelem bekapcsolása viszont már erősen ajánlott, privát szféránk védelme érdekében.

A szolgáltatást egyszerre 10 eszközön használhatjuk. Az eszközök úgynevezett slotokba kerülnek a VeePN webes admin felületén, így ha időközben valamelyik helyett másikat vásároltunk, ott tudjuk kitörölni a régit, hogy legyen szabad slotunk.

Egy VPN esetében fontos kérdés szokott lenni még a sebesség is. A VeePN nálunk ezen a téren is nagyon jól szerepelt, még a magyar szerver (merthogy az is van) is kellően gyors volt a napi online munkához, szórakozáshoz. Egyébként 42 országban, összesen több mint 2500 VPN szerver áll a rendelkezésünkre a szolgáltatással. A hazai szervereket illetően a VeePN volt a leggyorsabb azok közül, amikkel eddig találkoztunk, de ettől még értelemszerűen erősen csökkenhet az internet hozzáférésünk sebessége a VPN használatától (mint bármelyiknél) az eredetihez képest. Ezen amúgy szerintünk még javíthatna kicsit a Wireguard bevezetése a VeePN esetében is. Majd kiderül, erről ők miként vélekednek.

Hasznos funkció lehet még sokaknak a Wi-fi auto-protect, amellyel kivételeket adhatunk meg a wifi hálózatokok menedzselésére. Így például megoldható, hogy ott és a munkahelyen kapcsolódva a helyi wifihez ne aktiválódjon a VPN kapcsolat (ez ugye jót tesz a telefon akkumulátor-idejének is), míg egy kávézóba belépve és a helyi ingyenes wifihez kapcsolódva azonnal induljon a VPN védelem is.

Összegzésül

Mindent egybevetve jelenleg a VeePN is simán befér a legjobb VPN szolgáltatások listájába, ha valakinek szimpatikusak az extra szolgáltatásai és szeretne egy gyors, biztonságos VPN szolgáltatást használni, annak érdemes elgondolkodnia legalább egy hónap – sajnos nem ingyenes, hanem teljes árú – tesztidőszakon. A havi csomag mellett van 1 éves és 5 éves előfizetési lehetőség is, utóbbinál már 1.67 USD-re jön ki egy hónap, ami elég kedvező, pláne az alap 10.99 USD-s havi díjhoz képest. Előfizetéshez használhatunk bankkártyát, PayPalt, PaymentWallt, vagy kriptovalutát is. Aki pedig ingyenesen tesztelné pár napig, az például megteheti ezt a VeePN iOS appján keresztül (az ingyenes időszak után automatikusan vonni kezdik a havi díjat, így ha biztosan csak tesztelni akarunk, érdemes lemondani az előfizetés után azonnal, mert a pár napos tesztidőszak így is megmarad). A VeePN tehát nem a legolcsóbb, de nem is a legdrágább VPN szolgáltatás (az 5 éves ajánlat havidíja kifejezetten kedvező, és itt-ott találni lifetime csomagkedvezményeket is). Funkcióit és biztonságát tekintve pedig kétség kívül érdemes arra, hogy megfontoljuk a használatát.

Ne maradjon le erről sem!