Biztonságos videocsevegés end-2-end titkosítással

Miként azt korábban megírtuk, ha valaki biztonságos online csevegésre vágyik, több program közül is választhat. A két legjobb ingyenes megoldás szerintünk a Signal és a Telegram, de ha valaki fizetni is hajlandó, annak érdemes megismerkednie a Threema nevű appal is, amely teljes anonimitást ígér. Mindesetre mi a Telegramot kedveljük a legjobban, mert a biztonság mellett abszolút kényelmes is (anno adtunk pár tippet a használatához), ráadásul folyamatosan fejlődik, nemrég például akár 2 GB-os fájlok megosztása is lehetővé vált vele. Most pedig megkapta azt a funkciót, ami eddig a legjobban hiányzott belőle: immár mehet vele a biztonságos videocsevegés e2e titkosítással, vagyis valóban privát módon.

Telegram: biztonságos videocsevegés e2e titkosítással

A COVID-19 úgy tűnik néhány cégnél kicsit felgyorsította a távlati célok elérését. A Telegram egy hihetetlenül kényelmes, emellett biztonságos, akár végpontok közötti csevegést is lehetővé tévő chat alkalmazás, amelyből mindeddig teljesen kimaradt a videós csevegés lehetősége. Legfeljebb hanghívásokat kezdeményezhettünk. A vírushelyzet első hónapjaiban azonban a cég megígérte, hogy felturbózza a funkció beépítését, s tartották is magukat az ígéretükhöz, mostantól ugyanis hivatalosan elérhető a funkció iOS és Android esetében egyaránt.

Végre megoldható tehát a videohívás indítása Telegramban, de csodákat egyelőre nem kell várni tőle, legalábbis ami a funkciókat illeti. Teljesen alap, két partneres videocsevegést tudunk lezavarni mostantól, különösebb extrák – virtuális maszkok és egyéb divatos kellékek – nélkül. Cserébe viszont az egész folyamat végpontok közötti, end-2-end titkosítással megy, vagyis biztosak lehetünk benne, hogy amit a videós beszélgetések közben kitárgyalunk, az köztünk marad. Technikailag persze, hiszen azt azért nem figyeli a program, hogy hallgatózik-e még valaki a szobában, irodában. Szintén pozitívum, hogy a tesztek során kifejezetten jó minőségű volt a kép és a hang a videós beszélgetések során.

Videohívás indítása Telegramban

A videocsevegés indítása nagyon egyszerűen meg a megújult Telegramban: nyissuk mega chat felületet azzal a felhasználóval, akit felhívnánk. Ha az illetően van megadva fotója a programban, akkor kicsit toljuk fel az oldalt, amíg a fotó össze nem megy, s meg nem jelennek a nagyobb, kék gombok, közöttük egy kamera ikonnal ellátott darab. Ha a beszélgetőpartner nem töltött fel magáról fotót, akkor a monogramos avatar alatt rögtön láthatjuk ugyanezeket a gombokat.

A kamerás gombot megérintve azonnal indul a hívás, s innentől kezdve már viszonylag egyértelmű a dolog, ha a hívott fél felveszi. A kamerát egyébként bármikor bekapcsolhatjuk hanghívásoknál is, ha hívás közben érintjük meg a képernyőn látható kamera ikont.

Ne maradjon le erről sem!