Az egyik legjobb anonim, biztonságos üzenetküldő app iOS-re és Androidra

Idén két témakörben biztosan izgalmas újdonságokkal számolhatunk majd IT területen. Az egyik a mesterséges intelligencia/gépi tanulás, a másik pedig az adatvédelem. S bár utóbbiról elsősorban mindenkinek a zsarolóvírusok és egyéb digitális kártevők ugranak be, ide tartoznak a privát szféránkat védő megoldások is, így például egy-egy biztonságos üzenetküldő app. Ezek közös jellemzője, hogy – többek között – képesek a chat üzenetek vagy éppen a hanghívások titkosítására, így hiába sikerül valakinek “közbeékelődni” egy beszélgetésbe, vagy utólag hozzájutni egy naplózott társalgáshoz, azok valódi tartalmához nem jut hozzá. Korábban már mutattunk kétmegbízható és jól használható csevegő alkalmazást, amelyekkel biztonságban traccsolhat bárki, ma azonban mutatunk egy kevésbé ismert darabot, amely az egyik legbiztonságosabb megoldás erre a célra.

Threema: az egyik legjobb anonim, biztonságos üzenetküldő app iOS-re és Androidra

Korábbi cikkünkben – amelyben két ingyenes titkosított csevegőt mutattunk be – már említésre került a Threema, azonban akkor az ingyenesség kritérium volt, így ott nem részleteztük a tudását. Pedig ha valaki hajlandó alig egy ezrest rászánni, hogy letöltse ezt az alkalmazást, akkor az egyik legbiztonságosabb csevegőprogramhoz jut hozzá, amely ráadásul akár teljesen anonim diskurzusra is lehetőséget ad. Szóval mielőtt valaki legyintene, hogy nem akar fizetni egy chat appért, előbb érdemes – szerintünk – tovább olvasnia.

Már kissé furcsa neve is arra utal, hogy egy alapjaiban titkosításra és anonimitásra épülő csevegőről van szó. A Threema név az EEEMA, azaz End-to-End Encrypted Messaging Application kifejezésből jött. Ennek megfelelően a program titkosított kapcsolatot épít ki az eszközök között. Vannak ugyan adatok, amelyek átmenetileg – titkosítva – a szolgáltató szerverére kerülnek (például a csoportos beszélgetések esetében), de ezek a célzott kézbesítés után azonnal törlődnek, a visszafejtéshez szükséges kulcsok pedig decentralizált megoldással generálódnak, így még maga a szolgáltató sem képes visszafejteni azokat. Az adatfolyam – beleértve a megosztott a programban megosztott fájlokat – tehát titkosított (Open Source NaCl library), így csak az férhet hozzá, akivel éppen írásban vagy a Threema appon belül indított hanghívás során csevegünk. Ha valaki elmerülne a Threema adattovábbításának technikai részleteiben, a Cryptography Whitepaper dokumentációban mindent megtalál.

Anonimítás felsőfokon

A legtöbb hasonló alkalmazás esetében a regisztrációhoz szükség van a telefonszámunkra, a működésükhöz pedig legtöbb esetben a kapcsolati listánk megosztására és adott esetben szerveren történő tárolására. Utóbbival ezek a programok sem kívánnak visszaélni, de ahhoz, hogy a többi azonos alkalmazást használó ismerősre rátaláljunk, kell, hogy tudja a program, kiket ismerünk.

A Threema esetében azonban mind a telefonszám, mint a kapcsolati listánk megadása önkéntes döntés, ami egyáltalán nem szükséges a használatához. Eleve nincs hagyományos regisztráció sem: a program generál számunkra egy egyedi Threema ID azonosítót, amelyről az ég világon senki nem fogja tudni, ki rejt, hacsak nem akarjuk kifejezetten azt, hogy megtudják, s ehhez megadunk személyes adatokat (valódi nevet, telefonszámot, e-mail címet stb.). De adott esetben maradhatunk teljesen névtelenek is.

Kapcsolati listánkat amúgy itt is feltölthetjük, ha szeretnénk megtudni, mely ismerőseink használnak Threemát, de arra is van lehetőség, hogy kihagyjuk ezt a lépést és csak azokkal osszuk meg Threema azonosítónkat, akikkel tényleg ilyen módon akarunk kapcsolatot tartani. A kapcsolatfelvétel személyesen még egyszerűbb, ugyanis a program generál egy QR kódot, amit a partnerrel megosztva azonnal felvehetik egymást az ismerősök listájára. Sőt, ebben az esetben arra is van lehetőség, hogy a telefon címjegyzékéből hozzárendeljünk egy Threema azonosítóhoz egy névjegyet, hogy ne egy random azonosító alapján kelljen megpróbálni eltalálni, ha valakivel beszélni akarunk. Kapcsolatainkat amúgy a Threema osztályozza is, annak megfelelően, hogy milyen formában kerültek be a listánkba: QR kód közvetlen leolvasásával, telefonszám alapján azonosítva, vagy teljesen anonim kapcsolatként, amelynek nincs nyoma a telefonos címjegyzékünkben sem. Ennek kapcsán még valami: ha mégis úgy döntünk, hogy megosztjuk a programmal a telefonunk címjegyzékét, az más programokkal (például Telegram) ellentétben csak átmenetileg kerül fel a szolgáltató szerverére (ráadásul anonimizált módon), majd a kapcsolatok összehasonlítása után törlik is a szerverről.

A Threema használatához nincs szükség SIM kártyára sem, lévén nem a telefonszámunk alapján azonosít minket, így ha olyan eszközünk van, amelyen nincs aktív SIM, de van rajta internet elérés, gond nélkül bevethetjük a programot.

Első a biztonság, trendi funkciók nélkül

Bizonyára mindenkinek egyértelmű a fentiek után, hogy a Threema készítői elsősorban a biztonságra fektették a hangsúlyt, nem a trendi extrákra. Alapvetően szöveges csevegésre, fájlok küldözgetésére és hanghívásokra van lehetőségünk. Ezeket teljes biztonságban, privát módon, s adott esetben teljes anonimításban használhatjuk. Létrehozhatunk csoportokat is, ha kell, egy mozdulattal megoszthatjuk a helyzetünket, fotókat, állományokat, sebtében rögzített hangfelvételeket, sőt, még jópofa szavazásokat is összedobhatunk. Néhány funkciót hozzáidomíthatunk a rendszer lehetőségeihez (például iOS esetében a hanghívások időpontjainak beemelését a Telefon app listájába, vagy a kapott képek és videók automatikus mentéséhez a Fotók appba), de nagyjából ennyi. A jelenlegi verzióban nincs lehetőség matricák használatára, videohívásokra és hasonló turpisságokra. Van viszont lehetőség a szövegek formázására, markdown jelölésekkel ( , , ).

Ennek, s fizetős voltának megfelelően a Threema inkább kisebb cégeknek, szabadúszóknak lehet jó választás, akiknél a privát kapcsolattartás fontos a tevékenységük, szolgáltatásaik miatt (ügyvédek, oknyomozó újságírók, programozók stb.), de egyelőre kétségeink vannak, hogy hirtelen belopná magát a tinik szívébe. 

A program használata egyébként abszolút adja magát, a felület letisztult, villámgyors, hanghívások esetén a hangminőség is kifogástalan volt a tesztek során. 

Webes elérés

Bár a program alapvetően iOS és Android rendszereken való használatra készült, van webes felület is, ahol kényelmesen irkálhatunk. Mivel regisztráció nincs, a webes felület használatbavételéhez is szükségünk lesz az okostelefonon beüzemelt Threema appra, azon belül a Settings / Threema Web menüpontra, amelynek segítségével beolvashatjuk a kapcsolat felépítéséhez szükséges QR kódot az oldalról. 

Maga a webes felület amúgy meglehetősen fapados, így tényleg csak fájlok küldésére és szöveges eszmecserére lehet használni.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Threema elsősorban azoknak lesz tökéletes választás, akik garantáltan titkosított, privát csevegésre vágynak, esetleg az anonimitás is fontos szempont számukra. Nekik érdemes beszerezni a program iOS-re innenAndroidra innen.

Aki egy minden modern funkcióval, matricák ezreivel, anim GIF-ek garmadával teletömött csevegőre vágynak, robotokkal, reklámokkal kiegészítve, azoknak a Threema nem lesz a szívük csücske (itthon ennek megfelelően kevésbé elterjedt jelenleg, mint a Facebook Messenger, vagy a WhatsApp). 

A programot fejlesztő Threema GmbH Svájci illetőségű, ami adatvédelem és a személyes szféra tiszteletben tartása szempontjából előnyösnek tűnik. Emellett technikailag sem megoldható, hogy – a felhasználó saját titkosítási kulcsa hiányában – akár a szolgáltató, akár egy adatokat kikérő hivatalos szerv visszafejthessen bármilyen beszélgetést.

Ez utóbbi miatt a Threemához hasonló programok folyamatosan a politika és a bűnüldöző szervek célkeresztjében vannak, hiszen kétségtelen, hogy nem csak a privát szférájukat megőrizni kívánó hétköznapi emberek vagy cégek használhatják ki az anonim és titkosított cseverészés lehetőségét, hanem a bűnözők, vagy éppen bizonyos rezsimek által korlátozni kívánt újságírók, aktivisták is. Azonban azt is be kell látni, hogy ezek a programok – hasonlóan az elmúlt évtizedekben terroristák által fegyverként felhasznált repülőkhöz, autókhoz stb. – nem kifejezetten bűnözők, vagy illegalitásban élők számára készülnek, és önmagukban nem tehetnek arról, ha illegális célokra használják őket. A Threema – amely amúgy auditált is – például tökéletes megoldást jelenthet a vállalkozásokon belüli biztonságos kommunikációhoz. Sőt, nagyvállalatok részére a cégnek van egy vállalati környezetre optimalizált szolgáltatása is, Threema Work néven.

Ne maradjon le erről sem!