Biztonságos, e2e titkosított felhőtárhely

Sokszor írtunk már a mappák és fájlok titkosításáról, offline és online megoldásokat egyaránt bemutatva. Most ezt a gyűjteményt bővítjük egy online megoldással. Mai tesztalanyunk egy biztonságos, e2e titkosított felhőtárhely, amely már a feltöltés előtt titkosítja anyagainkat, hogy aztán magában a felhőben is biztonságosan, illetéktelenek számára teljesen lezártan tárolja azokat. Szerintünk feltétlenül érdemes megismerkedni vele, s legalább az ingyenes részét használatba venni, ha fontos számunkra adataink biztonsága.

Sync.com: e2e titkosított felhőtárhely

Szemben az olyan népszerű felhőkkel, mint a Dropbox, a Google Drive, vagy éppen az iCloud, a Sync.com szolgáltatást már az alapoktól úgy tervezték, hogy a biztonság az elsődleges szempont. Ez azt jelenti, hogy a rendszer végpontok közötti, end-to-end titkosítást használ: még a fájlok feltöltése előtt titkosítja azokat egyedi kulcsunkkal, majd titkosítva (2048-bit RSA, 256-bit AES) tárolja mindet a szerveren. Ha letöltünk, a kapcsolat szintén titkosított. Jelszavunkat csak mi ismerjük, a rendszer nem tárolja el azt, így sem a szolgáltató, sem egyéb harmadik fél nem tud mit kezdeni a szerveren tárolt anyagainkkal. Ennek megfelelően ha elfelejtjük jelszót, mi magunk sem kapjuk vissza az állományainkat. Szóval a jelszót érdemes biztos helyen őrizni minden szempontból. A rendszer egyébként kétlépcsős beléptetéssel (2FA) is használható, ami plusz egy biztonsági réteg bizalmas adataink megőrzése érdekében.

A kanadai cég magas rendelkezésre állású (99.9% uptime SLA) szerverei (SSAE 16 type 2 certified) Kanadában találhatók, de a cég odafigyel az európai elvárásokra is, így például tartják magukat a GDPR előírásaihoz. Ha valaki a Five Eyes megállapodás miatt aggódik, annak csak a fentieket tudjuk elismételni: a jelszavunk nélkül senki – adott esetben mi sem – képes hozzáférni a tárolt fájlok tényleges tartalmához.

Lehetőségek és használat

Ellentétben egy korábban bemutatott szolgáltatással, a Sync.com esetében nincs kétféle megközelítés: nincs a szerveren egy kevésbé védett és egy teljesen titkosított tárterület. Itt fő a biztonság, vagyis minden fájl végpontok közötti titkosítással (e2e) kerül a szerverre és ott titkosítva tárolják. Ennek köszönhetően a webes felületen a fájlokba történő bepillantás technikailag kicsit macerásabb. Ugyan itt is van betekintési lehetőségünk a dokumentumokba (PDF, DOCX, XLSX stb.) és képfájlokba (JPG, PSD stb.), de például videókat vagy zenéket nem tudunk streamingelni, csak letölteni és aztán offline lejátszani. Szemben a Google Docs webes irodai alkalmazásaival, itt szerkesztési lehetőség sincs. Ez elsőre talán kényelmetlennek hangzik, de a Sync esetében minden egyéb szempontot felülír a biztonság.

A szolgáltatás színvonalára és a felhasználói felületre viszont egy pillanatig sem lehet panaszunk. A Sync elérhető webes felületen, van asztali kliens Windowsra és macOS-re (Linuxra jelenleg nincs), illetve okostelefonon is menedzselhetjük tárhelyünket iOS és Android alatt egyaránt.

A tárhely két részre van osztva: a Files területre azok a fájlok kerülhetnek, amelyeket automatikusan szinkronizálni szeretnénk minden eszközünkön. Számítógépek esetében ez azt jelenti, hogy a program offline módban is megtartja ezeket a fájlokat a gépen, míg a mobilokon – az okostelefon tárhelyének gazdaságos kihasználása végett – külön jelölnünk kell (Sync offline menüpont), ha offline akarunk elérni egy szinkronizált fájlt. Amint változások történnek (módosítás, új fájl, törlés stb.) akár a szerveren, akár valamelyik eszközön, Sync azokat végrehajtja a kérdéses mappákban. A Files területre kerülő anyagokat egy általunk kiválasztott mappába gyűjti a Sync a számítógépeken.

Ezzel szemben a Vault területre kerülő fájlokat a rendszer nem szinkronizálja, csak eltárolja a szerveren. Ide tehetünk bármit, amire nincs szükségünk napi szinten, de szeretnénk róla a felhőben tárolni egy példányt. Ez a rész kitűnő megoldás, ha helytakarékosan szeretnénk tárolni anyagokat, hiszen így ezeket a felhőben bármikor elérjük és letölthetők, de nem foglalnak helyet az eszközeink háttértárán. Amúgy a kliens alkalmazások telepítése után gyakorlatilag egyetlen kattintás, hogy a Finderben/Intézőben kiválasztott mappát vagy fájlt a Vault gyűjteményünkbe feltöltsük.

Zárójelben jegyezzük meg, hogy az asztali kliens alkalmazásban a szinkronizálandó mappák közül is van mód kiválasztani, hogy az adott számítógépen mely mappák offline elérésére van szükségünk.

A Windowsra és macOS-re készült kliens nagyon egyszerűen használható. Valójában a megszokott Finder és Intéző felületeken menedzselhetjük a Sync mappa tartalmát. A mappák és fájlok állapotáról (szinkronizálás alatt, offline stb.) az ikonjuknál kapunk visszajelzést, de ha részleteiben is érdekel, mivel van épp elfoglalva a program, megjeleníthetünk listát is a legutóbb elvégzett és az aktuális le- vagy felöltésekről.

Ugyancsak itt állíthatjuk be a maximális le- és feltöltési sebességet, ha nem szeretnénk, hogy a teljes sávszélességet leegye a háttérben folyó szinkronizálás.

Az iOS és Android appok felülete gyakorlatilag egyezik a Sync webes megjelenésével. Letisztult, átlátható az egész. Kényelmesen és gyorsan menedzselhetjük vele felhőnk tartalmát a mobileszközökön is.

Van automatikus fotó és videófeltöltési funkció is (Camera upload), így a telefonnal készült fényképeket a program automatikusan képes feltölteni az a biztonságos felhőbe.

Verziók

Biztonság szempontjából – pláne egy zsarolóvírusoktól hemzsegő világban – örömteli, hogy a Sync rendelkezik verziótörténet (Version history) funkcióval is. Ennek köszönhetően akár 365 napra visszamenőleg is van lehetőségünk egy-egy fájl korábbi verziójának visszaállítására.

Ez jól jöhet, ha véletlenül módosítunk valamit, és akkor is, ha zsarolóvírus támadás miatt támad problémánk a szinkronizált fájlok számítógépen tárolt változataival. A webes felületen nagyon kényelemesen válogathatunk a korábbi verziók között.

Általános megosztási lehetőség: linkek

Természetesen egy felhőszolgáltatás esetében nem elhanyagolható kérdés a megosztási lehetőség. Nincs ez másként a Sync esetében sem. Itt is van mód mappák és fájlok megosztására. Ez gyakorlatilag egyetlen kattintással is megoldható: a rendszer generál egy közvetlen linket az adott fájlhoz vagy mappához, amit megoszthatunk bárkivel.

A webes felületen és a mobilalkalmazásokban további opciókat is kapunk a megosztásokkal kapcsolatban. Így például beállíthatunk jelszavas védelmet, lejárati dátumot, szabályozhatjuk a hozzáférés módját (csak online megtekintés vagy megtekintési és letöltési lehetőség is), mennyiségi limitet határozhatunk meg a letöltések számát illetően, kérhetünk e-mail értesítést ha a linkről letöltött valaki, sőt, van egy Enhanced privacy opció is, ami azt jelenti, hogy a sima linkeknél alkalmazott SSL titkosítás felett az ily módon megosztott fájlokat end-to-end titkosítással is védi a rendszer. A kettő között azért kell választanunk, mert utóbbi esetben a letöltés nem minden böngészőben működik (de például az aktuális Chrome-ban flottul megoldható).

Céges megosztás: Team shares

Elsősorban cégek esetében lehet érdekes a másik megosztási forma, a Team share. Ezzel mappákat oszthatunk meg a Sync fiókunkba felvett felhasználókkal. Ehhez a Sync webes felületén belük egy rendkívül kényelmesen használható felhasználó-menedzser felületet is találunk. Előfizetésünktől függően vehetünk fel új felhasználókat, akár olyanokat, akiknek már van Sync fiókjuk, akár olyanokat, akiknek még nincs. Utóbbiaknak mi is létrehozhatjuk új fiókjukat, amiről e-mailben kapnak értesítést.

A Sharing / Team shares részben aztán létrehozhatunk tetszőleges mappákat, amelyeket amelyeket megoszthatunk más felhasználókkal. A megosztott mappát felvehetjük a szinkronizálandók közé is, így a céges anyagokat azonnal, teljes kényelemben elérjük rendszerünk fájlkezelőjéből, vagy akár az okostelefonunkon is (s ugyanígy a többiek is).

A mappa létrehozója természetesen kioszthat egyedi jogosultságokat is, így a felhasználók ennek megfelelően tudják a mappa tartalmát szerkeszteni (hozzáadni, törölni), vagy csak megtekinteni. Emellett azt is meghatározhatjuk, hogy meghívhassanak-e másokat, vagy egyáltalán láthatják-e, hogy rajtuk kívül még ki fér hozzá a mappához.

A Sync ezen megoldása egy hihetetlenül kényelmesen menedzselhető, ráadásul biztonságos közös tárhely létrehozását teszi lehetővé.

Itt egy pillanatra említsük meg az árakat is. A cikk készültekor a Pro Teams előfizetések esetében a felhasználónkénti 1 TB tárhely havonta 5 USD, de még a felhasználónkénti 4 TB is mindössze havi 8 USD. Egy csapatban 2-100 fő lehet. Ez alól kivétel a Business Pro Teams Advanced csomag, ahol akár 1000 felhasználóig is elmehetünk, fejenként 10 TB tárhellyel, havi 15 USD / felhasználó áron. Ha azt vesszük, hogy egy kiemelten biztonságos felhőtárhelyről beszélünk, ez elég kedvező ár a kkv-k számára egy kényelmesen menedzselhető felhő megoldáshoz.

Ingyen vagy pénzért?

Mivel a Sync alapból a biztonságra van kihegyezve, így más szolgáltatásokkal szemben itt nincs szükség az end-to-end funkció külön megvásárlására. Akár ingyenes fiókot regisztrálunk, akár előfizetünk valamelyik Sync csomagra, a fájlokat titkosított módon jönnek-mennek az eszközeink és a szerver között.

Az ingyenes változathoz 5 GB tárhelyet kapunk, s 30 napos file history funkció áll rendelkezésünkre. Lehetőségünk van a fájlok és mappák megosztására is, de nem határozhatunk meg olyan plusz opciókat a linkekhez, mint a letöltési limit, a jelszavas védelem, vagy a link lejárati dátuma.

Szabadúszóknak kiváló választás lehet valamelyik Pro Solo csomag, amelyekhez 2, 3 vagy 4 TB tárhely jár. A 2 TB például – a cikk készültekor – havonta 8 USD. Ezeken kívül aztán ott vannak még a csoportmunkára ajánlott Business Pro Teams csomagok is, amelyekről már szót ejtettünk. Az aktuális árak itt érhetők el.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Sync jelenleg az egyik legjobb ár/érték arányú titkosított felhő szolgáltatás. Elsősorban azoknak tudjuk ajánlani, akiknek nem létfontosságú a videók streamelése, vagy a fájlok online szerkesztése, de szeretnének egy abszolút biztonságos online tárhelyet az állományaiknak, ha kell gyors és egyszerű megosztási lehetőséggel. A Sync fő csábereje a végpontok közötti titkosítás, melynek köszönhetően a felhőben tárolt – és nem megosztott – állományokhoz tényleg csak az általunk általunk ismert jelszó birtokában lehet hozzáférni.

Ha más nem, egy ingyenes fiók létrehozásával bárki próbára teheti a rendszer működését. Akinek pedig megtetszik, kifejezetten kedvező áron juthat hozzá akár több TB biztonságos tárhelyhez a számára szimpatikus csomag kiválasztásával.

Ne maradjon le erről sem!