Fájlok titkosítása böngészőben vagy offline, ingyen és több rendszeren

Korábban csokorba gyűjtöttük, melyik a három legjobb fájltitkosító program Windowsra és macOS-re, amelyek segítségével bármilyen állományt erős titkosítással láthatunk el, hogy annak tartalmához csak a megfelelő jelszó megadásával lehessen hozzáférni. Így ha az állományt elküldjük e-mailben, vagy megosztjuk egy fájlmegosztón, hiába kerül illetéktelen kezekbe, a megfelelő jelszó híján nem tudnak hozzáférni a tartalmához. Ma ezt a három programból álló gyűjteményt egészítjük ki egy negyedik, cross-platform megoldással, amelynek különlegessége, hogy adott esetben akár a böngészőben is működik, de ilyenkor is offline üzemmódban titkosíthatunk vele, közvetlenül a gépünkön.

Hat.sh: fájlok titkosítása böngészőben vagy offline

Hat.sh egy egészen szokatlan fájltitkosító megoldás, hiszen alapvetően a böngészőben megnyitva tudjuk használni, mégis offline, a fájlok feltöltése nélkül titkosítja állományainkat. Vagyis egy nagyobb fájl esetén sem kell kivárni, amíg mondjuk feltöltődik egy távoli szerverre, hiszen a titkosítási folyamat közvetlenül a gépünkön zajlik.

Használata roppant egyszerű: kiválasztjuk a titkosítandó állományt a Browse gombra kattintva, megadjuk a titkosításhoz használni kívánt kulcsot/jelszót (ha nem jut eszünkbe, generáltathatunk is egyet, de ez esetben jegyezzük azt fel magunknak valahová, különben később nem férünk hozzá a titkosított fájlhoz), végül az Encrypt gombra kattintva elindítjuk a műveletet. 

A titkosított fájlt az Encrypted file gombra kattintva tölthetjük át a rendszer Letöltések mappájába, a mellette lévő Decryption Key gombra kattintva pedig láthatjuk a használt kulcsot/jelszót, amelyet itt még utoljára feljegyezhetünk magunknak, vagy akár Vágólapra is másolhatjuk azt, hogy beillesszük jegyzeteinkbe, vagy elküldjük az érintetteknek, lehetőleg ne a fájllal egy levélben, vagy üzenetben…

A titkosított fájl visszafejtése egyébként pont ugyanígy megoldható, csak a Decrypt gombot kell megnyomni a fájl és a kulcs/jelszó megadása után. Mivel a program bármilyen rendszeren elérhető a böngészőben, ez kellően cross-platform megoldást jelent, hogy bárkivel megoszthassunk így titkosított állományokat, függetlenül attól, hogy Windowst, macOS-t, vagy Linuxot használ.

Mellesleg erre a három rendszerre letölthető önállóan futtatható programként is a Hat.sh, vagyis ha valaki nem akarja a böngészőben elérni, használhatja a gépére másolt programként is.

Egyszerű, gyors módja ez a fájlok titkosításának, így bármikor jól jöhet, ha privát dokumentumokat, képeket, adatokat akarunk megosztani másokkal e-mail csatolmányként, vagy akár online fájlmegosztókon keresztül.

Ne maradjon le erről sem!