Így hozható létre jelszóval védett mappa androidos okostelefonon

Korábban írtunk már arról, miként lehet megakadályozni, hogy egy androidos okostelefon kameráját vagy mikrofonját az engedélyünk nélkül – s akár tudtunkon kívül – használja bármilyen alkalmazás vagy háttérfolyamat. Arra is mutattunk már megoldást, milyen VPN-eket érdemes használni Androidon, ha biztonságosan – titkosított adatkapcsolat mellett – szeretnénk internetezni, megóvandó bizalmas adatainkat, vagy éppen elrejtendő a szolgáltatók elől, hogy mivel is foglalkoztunk az interneten. Adataink biztonsága nagyon fontos, így arra is érdemes gondolni, ha esetleg elhagyjuk a telefont, vagy csak átmenetileg kerül illetéktelen kezekbe. Ha vannak olyan fájlok, fotók, dokumentumok a készüléken, amelyeket szeretnénk privátként megőrizni ilyen esetekben is, akkor érdemes megismerkedni az alábbi trükkel. Megmutatjuk, miként hozható létre jelszóval védett mappa androidos okostelefonon.

Így hozható létre jelszóval védett mappa androidos okostelefonon

A megoldást egy már korábban bemutatott Google app jelentheti, amely a Files by Google. Ez nem más, mint egy ingyenes fájlkezelő – itt írtunk róla korábban bemutatót -, amely nem csak a telefonon tárolt állományok átlátásában, másolásában, megosztásában segíthet, hanem akár a készüléken felhalmozódó felesleges fájlok eltakarításában is.

Eddig legalábbis csak ennyire volt képes a program. A legutóbbi frissítésben azonban kicsit bővült a repertoár, s mostantól a privát fájlok jelszóval védett tárolásáról is gondoskodhatunk vele a készüléken. Ehhez nem kell mást tennünk, mint letölteni és telepíteni az appot a Google Play áruházából, majd indítás után megérinteni a felület alsó részén látható Böngészés gombot. Ekkor megjelenik az eddig megszokott fájlkezelő felület, ám az alsó részén mostantól találunk egy Biztonságos mappa feliratú, kis lakattal jelzett részt is.

Érintsük meg a lakatot, majd konfiguráljuk biztonságos mappánkat néhány lépésben. Ez mindössze annyit jelent, hogy ki kell találnunk egy PIN kódot, amelyre majd a mappa megnyitásához lesz szükség ezentúl. E kód megadása nélkül senki nem férhet hozzá – ha elfelejtjük, mi sem – a biztonságos mappában tárolt anyagainkhoz.

A mappába később bármilyen fájlt átmozgathatunk a FIles app fájlkezelő felületén. Egyszerűen jelöljük ki az áthelyezendő állományokat, majd a három függőlegesen elhelyezett ponttal jelölt menüt megérintve, a megjelenő lehetőségek közül válasszuk az Áthelyezés biztonságos mappába opciót. Ekkor meg kell adnunk a mappa PIN kódját, ezt követően pedig a program minden kijelölt fájlt átrak a védett mappába.

Bár a biztonságos mappa rendkívül praktikus, hiszen így bizalmas állományainkat biztonságban tudhatjuk a telefonon, akadnak azért hátulütői is: így például a mappába áthelyezett fájlokat nem tudják megnyitni külső alkalmazások, illetve a Megosztás és a Biztonsági mentés a Google Drive-ra funkció sem működik velük. További korlátozás, hogy telepített alkalmazások nem helyezhetők a biztonságos mappába, illetve egyszerre korlát és előny, hogy az ide áthelyezett fájlok nem jelennek meg keresési találatként sem többé a rendszerben.

Mindent egybevetve a Files by Google új funkciója kiváló választás, ha okostelefonunkon is biztonságosan szeretnénk tárolni privát fájlokat. Az első alkalommal megadott PIN kódot azonban ne felejtsük el, mert anélkül mi sem tudunk hozzájutni privát dolgainkhoz.

Ha valaki ennél is erősebb védelemre vágyik, annak érdemes megsimerkednie a Cryptomator nevű alkalmazással is, amelyről itt írtunk részletesen. Ennek segítségével titkosítva tárolhatjuk fontos állományainkat, nem csak a telefonon, hanem a népszerű felhőszolgáltatásokban is.

Androidos programok teszteléséhez a HONOR 20 Lite készüléket használjuk, a HONOR jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!