TOP 2019: a legjobb cross-platform szoftverek

Számunkra itt a Techwokon fontos kritérium, hogy igyekszünk bemutatni Windowsra, macOS-re, Androidra, iOS-re készült alkalmazásokat egyaránt (Linux tekintetében kicsit elmaradtunk, de vannak ám terveink 2020-ra). S bár sok olyan program van, amelyik csak az egyik vagy másik platformon érhető el, szerencsére akadnak olyan fejlesztések is, amelyeket több rendszeren és eszközön is gond nélkül lehet használni. Sőt, ezek között valamilyen módon (általában felhőn keresztül) kapcsolatot is fenntarthatunk, így mondjuk egy Windowson elkezdtett dokumentumot folytathatunk androidos okostelefonunkon, vagy akár egy Mac elé ülve is, azonos opciókkal és szerkesztőfelületen. Éppen ezért idén is összeválogattuk, melyek a legjobb cross-platform szoftverek, amelyekkel különböző rendszereken dolgozhat az, aki “többlaki” életet él.

TOP 2019: a legjobb cross-platform szoftverek

Tévedések elkerülése végett: nem minden kategóriában a számunkra legnagyobb kedvenc került e válogatásba, de ennek oka mindössze annyi, hogy a hétköznapi feladatokra mi maces alkalmazásokat használunk, s ezek többsége ugyan remekül együttműködik az iPhone-ra írt változatával, de ettől még Windows és Android alatt semmire nem megy vele az ember. Márpedig nem akarunk sem a Microsoft, sem a Google, sem az Apple égisze alá becsalogatni senkit. Ebben a válogatásban pont az a lényeg, hogy Windowson, macOS-en, s ha lehet, a két népszerű mobil platformon is gond nélkül használhatók legyenek az alábbi programok, s lehetőleg könnyű legyen közöttük az adatcsere is. Így például egyelőre kimaradt nagy kedvencünk, a Spark levelező is, bár jó hír, hogy a macOS, iOS és Android verziók után készülget a windowsos kiadás is. De addig ide, sajnos nem kerülhet be, amíg nem teljes a “család”. Az alábbiakban csokorba szedtük a legjobbakat, s részletes tesztet is olvashatnak bármelyik itt található programról, ha cikkben a nevére kattintanak.

VLC Media Player

Ha valaki olyan médialejátszót keres, amely azonos alapokra épül minden eszközén, annak a VLC Media Player lehet a legjobb választás. Windowsra, macOS-re, Linuxra, iOS-re, Androidra egyaránt elérhető, lejátszik szinte minden létező multimédia formátumot, s némelyik rendszeren még nagyszerű extra funkciókkalis felvértezték: például online rádiókat is hallgathatunk benne. Használata egyszerű, s tényleg minden funkció benne van, amire szükségünk lehet videók vagy zenék lejátszásához. Mindezt teljesen ingyen!

Evernote, Notion, Microsoft OneNote

Ha cross-platform jegyzet alkalmazásra van szükségünk, két nagy név van, amelyekkel érdemes kezdeni az ismerkedést. Az egyik a Microsoft OneNote, amelyet tulajdonképpen teljesen ingyen használhatunk minden platformon. Jegyzeteinket a Microsoft OneDrive felhőjében tárolja, így használatának csak az szab határt, hogy mekkora felhőtárhelyünk van (ingyen 5 GB-ot ad a Microsoft). Tud mindent: gépelt vagy kézírásos jegyzetelés, rajzolás, hangfelvétel, csatolmányok kezelése, táblázatok használata stb. A felülete viszont nem igazán egységes a különféle platformokon, így az embernek némi káosz érzése van. De a Microsoft folyamatosan fejleszti és apránként tuningolják a felületet is a funkciókat egyaránt.

A másik nagy név az Evernote, amely szintén több rendszeren használható. Ingyen is nekikezdhetünk, de az ingyenes Evernote fióknál elég sok a megkötés (csak két eszközt szinkronizálhatunk és havonta 60 MB a maximális feltöltési limit, ami inkább csak szöveges, pár illusztrációval ellátott jegyzetek készítéséhez elegendő). Ha viszont előfizetünk, akkor az Evernote teljesen elkényeztet minket. Az aktuális változatról itt írtunk részletes tesztet. Jelenleg annyival tudjuk kiegészíteni, hogy – az új vezetésnek hála – készül már (béta állapotban teszteljük is) az új, minden platformon egységes külsőt és funkciókat adó szerkesztőfelület, így jövőre az Evernote ismét elnyerheti méltó első helyét a cross-platform jegyzet alkalmazások között. Onnantól Androidon is teljes értéküvé válik a most még kissé fapados Evernote kliens.

Végül szintén jó választás lehet a Notion, amely egy nagyon összetett jegyzet alkalmazás. Sőt, jóval több annál: tulajdonképpen egész digitális életünk minden pillanatában hasznát vehetjük. Részletes tesztet itt írtunk róla.

Microsoft Office

Szerencsés fordulatnak véljük, a Microsoft az irodai élet terén viszonylag nehezen megkerülhető, mert bár – mindjárt mutatjuk is – léteznek a Microsoft Office alkalmazásoknak ingyenes alternatívái, továbbra is az a véleményünk, hogy a kényelmes irodai munkához még úgy is a redmondi csomag a legjobb választás, hogy azért volt pár év, amikor a cégnél sorozatosan rosszul döntöttek a fejlesztések kapcsán (túlkomplikált eszköztár, még ennél is túlkomplikáltabb Megnyitás/Mentés ablak stb.). Mára az Office 365 csomag alkalmazásai magukra találtak, s nagyon hatékony munkát tesznek lehetővé. Az alap irodai alkalmazásokat ráadásul minden rendszerre kiadta a Microsoft, így Windows, macOS, iOS és Android alatt is menedzselhetjük dokumentumainkat, táblázatainkat, prezentációinkat. Igen, előfizetéses, de ezért cserébe méretes felhő tárhelyet kapunk (a OneDrive immár biztonságos Vault funkcióval is bővült kényes dokumentumaink elzárásához) így anyagainkat bárhol, bármikor szerkeszthetjük, megoszthatjuk.

LibreOffice

Ha valaki felületileg inkább a hagyományos irodai alkalmazásokra bukik és amúgy sincs kedve havi díjat fizetni, annak a LibreOffice lesz a nyerő választás. Microsoft Office kompatibilis, jól sikerült szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációs alkalmazást tartalmaz, sőt, rajzprogramot és adatbázis-kezelőt is kapunk vele. Szóval tényleg mindent megad, amire egy irodában szükség van. Vannak hiányosságai, s néha nem tökéletesen egyeznek felépítésben a Microsoft Office-ban és a LibreOffice-ban készült anyagok, de ettől még tökéletes alternatíva egy kkv számára, ahol spórolnának a szoftvereken, de azért nem süllyednének a kalózkodásig.

iA Writer

Akit esetleg hidegen hagynak a táblázatok és prezentációk, írnia viszont rengeteget kell, annak az iA Writerrel kötelező megismerkednie. Egy egy cross-platform szövegíró szoftver, amely ugyan nem ingyenes, de csak egyszer kell megvenni a szükséges rendszerekre, a dokumentumok szinkronizálására pedig használhatunk akár valamilyen ingyenes felhőtárhelyet is a program által ismertek közül.

Az iA Writer markdown szövegszerkesztő, vagyis eltér a Word és társai filozófiájától. Segítségével megúszhatjuk, hogy a formázásokhoz egeret kelljen használni, vagy kijelölgetéssel bajlódni. A markdown jelölésekkel mindent elintézhetünk gépelés közben.

Microsoft To-Do

Térjünk vissza kicsit a Microsoft háztájára, ugyanis a cég a Wunderlist felvásárlása után nekilátott fejleszteni saját GTD alkalmazását, s mára ezzel nagyjából el is készültek. Immár ki merjük jelenteni, hogy a Microsoft To-Do egy méltó Wunderlist utód, s egyszersmind a legjobb ingyenes, cross-platform tennivaló-menedzser alkalmazás. 

Aki szeretné tennivalóit átlátható, kényelemes módon rendszerezni minden eszközén, annak ez egy kihagyhatatlan megoldás. De még ha egyszerűen egy családi, megosztható bevásárlólistában gondolkodunk, akkor is kötelező darab. Teljesen ingyenes, szóval érdemes most azonnal letölteni és beüzemelni, ha eddig még nem tettük.

Adobe CC

Hasonlóan a Microsofthoz, az Adobe sem kerülhető meg egyszerűen, ha kreatív területen dolgozunk. Az Adobe CC továbbra is a legjobb kreatív eszköztár, benne olyan nevekkel, mint a Photoshop, Illustrator, InDesign, Lightroom stb. Ráadásul az előfizetők automatikusan kapják a folyamatosan érkező új verziókat, új funkciókat. Ettől függetlenül az Adobe CC csomag szerintünk még így is túlárazott ahhoz, hogy mindenkinek megérje a befektetést. Éppen ezért mindjárt ajánlunk is helyette pár alternatívát, de ettől még tény: aki simán vissza tudja termelni a havi előfizetési díjat, annak ez a legjobb cross-platform csomag grafikai, videós, webfejlesztési, kiadvány- vagy alkalmazás tervezői megbízásokhoz.

Affinity Designer, Affinity Photo, Affinity Publisher

Ha már szóba került, emitt három tökéletes Adobe alternatíva. Az Affinity Designer az Illustrator, az Affinity Photo a Photoshop, az Affinity Publisher pedig az InDesign kiváltásra alkalmas. Nem állítjuk, hogy teljesen, de az esetek 80%-ban valószínűleg bőven elegendő a tudások professzionális felhasználásra is. Ennek ellenére jóval olcsóbb, ráadásul egyszeri befektetést jelent az aktuális verziók megvásárlása. Részletes tesztjeink az adott alkalmazás nevére kattintva olvashatók el mindegyikről.

Luminar

Szintén egy Adobe program, a Lightroom fotómenedzser és forószerkesztő kiváltására alkalmas a Luminar, amelynek legújabb verziója döbbenetes dolgokra képes a mesterséges intelligencia segítségével. Ennek részleteit megírtuk korábbi tesztünkben. Gyors, sokoldalú fotóretusáló program, amely tökéletes választás akár profi, akár hobbi szinte fotózóknak, Windowsra és macOS-re egyaránt.

1Password, Enpass, Bitwarden

Jelszavaink, kódjaink, személyes adataink védelme rendkívül fontos a mai világban. A jelszavakat illetően anno összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell, hogy ne törhessék fel fél perc alatt minden online fiókunkat. 

Ezzel kapcsolatban két cross-platform alkalmazást tudunk ajánlani. Személyes kedvencünk a 1Password, amely letisztult, könnyen használható és biztonságos online tárolási lehetőséggel is szolgál, hogy jelszavainkat, kódjainkat minden eszközünkön elérhessük, de közben ne szolgáltassuk ki azokat illetékteleneknek.

Emellett jó választás lehet az Enpass is, amelynek alap verziói ráadásul ingyenesek (részben korlátozott funkciókkal), a Pro változatot pedig előfizetés ellenében üzemelhetjük be itt is.

Ugyancsak jó választás a Bitwarden, amely szintén minden platformon elérhető (Windows, macOS, Linux, iOS, Android, Web) és ami külön öröm: nyílt forráskódú. Az alap verzió ingyenes és mindent tud, amire átlagos használathoz szükség van. Ha valaki mégis többet szeretne, a megvásárolhatja a premium funkciókat is hozzá.

Xojo és Livecode

Programozásra adnánk a fejünket, de túl bonyolultnak tűnik a C# és társainak használata? Nos, akkor jól jöhet egy olyan alternatív fejlesztőrendszer, amellyel bármilyen platformra készíthetünk alkalmazásokat. E kritériumnak jelenleg a Livecode felel meg teljesen, hiszen ott Windows, macOS, Linux, iOS és Android egyaránt lehet a célplatform. Ennek saját programozási nyelve van, amely nagyon könnyen elsajátítható. 

Xojo esetében jelenleg Windowsra, macOS-re, Linuxra, iOS-re és webre fejleszthetünk, de jövőre valószínűleg elkészül az androidos része is, így onnantól teljes lesz a kép. Ez is saját nyelvet használ, ami azonban megtévesztően hasonlít a Visual Basicre, így aki esetleg korábban abban készített programokat, pár kattintással át is viheti azokat az új fejlesztőkörnyezetbe.

Telegram

Végül következzen egy chat alkalmazás, amely szerintünk a legjobb választás, ha minden rendszeren működő, ráadásul biztonságos kapcsolattartást lehetővé tévő megoldást keresünk. Nekünk jobban bejön a Messengernél vagy a WhatsApp-nál, de tudjuk, ez ízlés kérdése. Az indokainkat mindenesetre összefoglaltuk anno ebben a cikkben, sőt, adtunk pár tippet is a használatához egy másikban.

Ne maradjon le erről sem!