Dokumentumok, programok letöltése az internetről, teljes biztonságban

Míg annak idején sokaknak a számítástechnikai magazinok CD- és DVD-mellékletei szolgáltak forrásként, ma már nem kell elmenni az újságosig, ha kipróbálnánk a legújabb szoftverek próbaverzióit, vagy letöltenénk egy ingyenes alkalmazást. Villámgyorsan megoldható a dokumentumok, filmek, zenék, programok letöltése az internetről. A kérdés csak az, miként tehetjük ezt meg biztonságosan, anélkül, hogy mindenféle digitális kártevőkkel árasztanánk el a gépünket a letöltésekkel párhuzamosan. Az alábbiakban összeszedtük, mi mindenre érdemes odafigyelni, s miként kerülhetjük el, hogy a programokkal kéretlen látogatók is érkezzenek.

Használjunk folyamatosan figyelő antivírus programot

Tudjuk, elcsépelt dolog, de tény és való, hogy nagy kockázatot vállal manapság, aki nem üzemel be valamilyen real-time védelmet nyújtó víruskeresőt Windows alatt. Ezek a programok folyamatosan figyelnek, ráadásul nem csak a letöltött fájlokat vizsgálják át azonnal, hanem a legtöbb immár a böngészőben meglátogatott oldalakat is azonnal ellenőrzi, hogy biztosan a web megbízható szegletében járunk-e. Választék van bőven, mi nem szeretnénk állást foglalni közöttük. Érdemes olyat választani (ingyenes és fizetős esetében egyaránt), amelyik kevésbé lassítja a rendszert, de azért hatékony védelmet nyújt. Kiindulási pontnak jók lehetnek az AV-Test weboldal otthonra szánt biztonsági szoftvereket tesztjei. Ezek független, részletes tesztek, profi tesztlabortól. Ha ez alapján választunk, nem valószínű, hogy megbánjuk.

Annyit azért elmondunk, hogy adott esetben a Windows 10 saját vírusvédelmi megoldása is bőven elegendő lehet, ugyanis a Microsoft saját malware szűrője kifejezetten jó ezen a területen, ráadásul nem fogja le a gépet. 

Macen sem árt, ha a letöltött anyagokat ellenőrizzük. Erre alkalmas lehet valamelyik ingyenes, maces vírusirtó, de mutattunk két kereskedelmi forgalomban lévőt is (AiroIntego), amelyek hatékony és gépkímélő megoldást jelenthetnek macOS alatt.

Használjuk az online vírusellenőrzőket: minden egyben

Akár a telepített antivírus mellett is jól jöhetnek a különféle online víruskereső megoldások. Ezek közül a legismertebb talán a Virustotal.com, amelyen több mint 50, folyamatosan frissülő víruskereső-motorral lehet átnézetni a feltöltött (akár 200 MB-os) fájlokat. Letöltött programok, zenék stb. esetében ez kiváló megoldás. 

Ha kényes tartalmú dokumentumokról van szó, akkor azért érdemes átgondolni, hiszen mégiscsak harmadik fél szerverére töltjük így fel a dokumentumot. Mindenesetre ha nincs adatvédelmi aggályunk, akkor a Virustotal.com és alternatívái elsőrangú megoldást jelenthetnek.

Töltsünk le a fejlesztők oldaláról

Aranyszabály, hogy ha egy programot, vagy akár egy útmutatót le szeretnénk tölteni, akkor járunk a legjobban, ha a készítők oldaláról tesszük ezt. Mint azt később kifejtjük, a különféle gyűjtőoldalaknak megvannak a maguk veszélyei, a teljesen ismeretlen forrásból származó letöltések pedig végképp kiszámíthatatlanok. Ha tudjuk, milyen alkalmazást akarunk letölteni és az beszerezhető a készítők saját oldaláról, onnan szerezzük be. Még így is előfordulhat, hogy esetleg megtévesztő bannerekbe ütközünk (Hatalmas Download feliratú reklámok a valódi letöltési link körül), de egy magára valamit adó szoftvercég azért igyekszik távol tartani magtáól az ilyeneket.

Csak megbízható gyűjteményből válasszunk

Az interneten rengeteg olyan gyűjtőoldalt találunk, amelyekről dokumentációk, programok tölthetők le, elvileg egy kattintással. Sajnos, főleg a szoftvergyűjtő (Download.com, Softonic stb.) szolgáltatások sok veszélyt rejtenek. Íme néhány ezek közül:

  • Csomagkapcsolt telepítők: gyakran előfordul, hogy az adott letöltési szolgáltató kiegészíti, átalakítja a telepítőkészletet, s a kívánt alkalmazás mellet így különféle egyéb programok is települnek reklám célból. Gyakran előfordul például, hogy rendszerkarbantartó vagy antivírus programok próbaverzióit csomagolják be így egy-egy amúgy ingyenes alkalmazás mellé. Rosszabb esetben kaphatunk “ajándékba” böngészőbe épülő kéretlen eszköztárakat is. 
  • Megtévesztő bannerek a letöltési oldalon: a fentebb már említett megtévesztő bannerekre mindig érdemes odafigyelni. Szinte mindenhol belefuthatunk ilyenekbe, de a letöltési oldalakon aztán pláne sorakoznak az olyan hirdetések, amelyek hatalmas, zöld Download vagy Start Now gombot tartalmaznak. Kis figyelmetlenséggel, ezekre kattintva bármit letölthetünk az eredetileg kiszemelt program helyett, akár digitális kártevőket, vagy a rendszert összekuszáló noname, gagyi rendszerkarbantartókat és ál-antivírusokat is.

Szóval érdemes jól meggondolni, honnan töltünk le és mit. Sok ilyen gyűjtő oldalon ráadásul nem csak a valódi letöltési gomb megtalálása jelenthet problémát egy kezdőnek, hanem a letöltés megkezdése előtt/után felugráló újabb, szintén letöltésre csábító hirdetések is.

A warez oldalak veszélyei

Tudjuk, a szoftver nem olcsó mulatság. De mégis tennünk kell egy zárójeles megjegyzést: sokan dolgoznak azon, hogy a felhasználók megfelelő minőségű alkalmazásokat használhassanak. Egy program kifejlesztése időt, pénzt, energiát nem kímél. Tiszteljük meg a készítőket azzal, hogy megfizetjük a kért árat. 

Mindazonáltal tisztában vagyunk vele, hogy sokan szerzik be különféle warez oldalakról a filmeket, programokat. Ha bárki így tesz, szabad döntése, viszont ekkor fokozattan érdemes ügyelni arra, hogy a letöltött anyagokat erős vírusellenőrzésnek vessük alá, ugyanis ezeken az oldalakon dömping van a preparált telepítőkészletekből, amelyek a kívánt szoftver mellett kémprogramokat, malware-eket, zsaroló vírusokat stb. is elhelyeznek a gépen. Külön igaz ez a “törésekre”. Az illegális szoftverbeszerzés tökéletes terep a kiberbűnözők számára, teljesen mindegy, hogy egy ilyen gyűjtőoldalon közvetlen letöltésről, vagy torrentes fájlmegosztásról van-e szó. 

További veszély, hogy az ilyen oldalakat eleve előszeretettel preparálják, így azokon belefuthatunk olyan adathalász vagy cryptojacking szkriptekbe, amelyek adatlopással, vagy a gépünk erőforrásainak kéretlen kihasználásával fenyegetnek. A modern böngészők amúgy sok ilyen ellen védelmet nyújtanak, érdemes hát folyamatosan frissíteni azokat, bármelyiket használjuk is.

Ingyenes letöltés nem feltétlenül ingyenes program

Jó dolog az ingyenes letöltés, és számtalan szuper freeware alkalmazásról írtunk már mi is, amelyek sokszor a fizetős szoftverekkel is simán felveszik a versenyt (lásd a Szoftver dossziénkban megbújókat). Viszont egyre több a félrevezető letöltési link, olykor sajnos a fejlesztők oldalain is.

Sokan élnek félrevezető megoldásokkal: például a Free download jelölés néha nem a program ingyenességére vonatkozik, hanem csak arra, hogy szabadon letölthetjük és telepíthetjük az oldalról… a próbaverziót. Amelyik aztán csak néhány napig működik, vagy korlátozott funkciókat tartalmaz. 

Szóval nem árt tisztában lennünk azzal, milyen jelöléseket szoktak használni egy program licencelésére vonatkozónak. Íme a leggyakoribb megoldások (angolul írjuk, mert a legtöbb ilyen oldalon is így szerepelnek).

  • Freeware: ingyenes programok, korlátozások nélkül használhatók.
  • Shareware: vagy használati időben, vagy funkciókban korlátozott tesztverziók, amelyekhez regisztrációs kulcsot kell vásárolni, ha az próbaidőszak után is használnánk. Akadnak persze kivételek, a Total Commander például csak egy plusz ablakot dob fel indításkor, amely figyelmeztet a vásárlási kötelezettségre, de nem korlátoz semmiben. Ez az előzékenység azért ritka. Többnyire funkcióbeli korlátozásokkal is találkozunk.
  • Trial: a klasszikus próbaverzió, amely legtöbbször teljes értékű szoftver, minden funkciója működik, de csak bizonyos ideig – általában 14 vagy 30 nap – működőképes.
  • Open source: a nyílt forráskódú alkalmazások többnyire teljesen ingyenesek, s plusz előnyük, hogy a forráskódba is betekinthetünk, így a működésükről, megbízhatóságukról is képet alkothat, aki ért hozzá.

Fontos szempont még, hogy az ingyenes alkalmazások esetében a licencelés sok esetben csak személyes használatot engedélyez. Ha üzleti célokra is kívánjuk használni a programot (avagy dolgozunk és eladjuk amit készítettünk vele), akkor már fizetni kell a szoftverért. Ezt mindenképpen érdemes tisztázni a letöltés és használatbavétel előtt.

Vigyázzunk, mire kattintunk letöltéskor

Csak még egyszer felhívnák a figyelmet, hogy teljesen mindegy, milyen oldalról töltünk le, mindig jól nézzük meg, hogy milyen linkre/gombra kattintunk, mert ha bannerekkel tűzködték tele az oldalt, könnyen beszerezhetünk olyan produktumokat is, amelyekre semmi szükségünk.

Óvakodjunk az óriási DownloadDownload NowStart Now feliratú gomboktól. A normális letöltést jelző megoldások ezekhez képest általában jóval visszafogottabbak, egyértelműbbek. Sokszor látni mellettük/rajtuk a letölteni szánt alkalmazás jellemzőit is: név, verziószám, fájlméret, rendszer stb.

Válasszuk az egyéni telepítést

Ha letöltöttünk egy telepítőkészletet, elindítása után sokszor lehetőség van több telepítési módból is választani. Bár az ember előszeretettel automatizál mindent, ilyenkor még érdemes Custom/Egyéni opciót választani, mert ilyenkor jobban átlátjuk, mit és hova telepítünk. Sok esetben ilyenkor az esetlegesen “csomagkapcsolt” alkalmazások telepítéséről is dönthetünk. Ha például egy rendszerkarbantartó telepítésekor nem vágyunk egy ismert antivírus cég termékének kipróbálására is, itt szokott megjelenni a telepítésére vonatkozó plusz opció, amelyet kikapcsolhatunk. Ez is változik persze mindig, de javarészt ezt az elvet szokták követni azok, akik reklám célból belemennek a saját programjuk telepítőjének ilyesfajta kiegészítésébe.

Bármit töltünk le, figyeljünk oda!

Bár a fentiekben elsősorban a szoftverek letöltéséhez adtunk tanácsokat, ugyanígy figyelmet követel az is, ha PDF-eket, Word dokumentumokat töltünk le, vagy filmeket, zenéket szerzünk be, bármilyen forrásból. A dokumentumoknál egyértelmű, hogy tartalmazhatnak kártékony szkripteket, de ma már szinte minden fájltípusnál érhetnek minket meglepetések, vagy azért, mert az eredeti fájlt alakították át, vagy azért, mert nem is a kívánt fájl érkezett meg, hanem egy annak álcázott egyéb állomány. Szóval legyünk résen mindig, ha az internetről szerzünk be dolgokat, s ne legyünk lusták használni a különféle vírusellenőrző megoldásokat.

Ne maradjon le erről sem!