A legjobb Virustotal alternatívák, hatékony online vírusellenőrzéshez

A Virustotal.com oldal az egyik legjobb ingyenes online víruskereső szolgáltatás, amely már többször szerepelt nálunk (anno részletes teszt is volt róla, bár azóta a rendszerbe integrált víruskereső motorok száma már 70-re ugrott és a feltöltési limit is megnőtt kicsit, 150 MB-ra). Szóval a Virustotal.com még mindig a legjobb választás, ha több friss víruskergetővel is szeretnénk átnézni egy internetről letöltött vagy e-mailben kapott állományt, hogy nem tartalmaz-e kéretlen digitális kártevőt. Ettől függetlenül léteznek más megoldások is. Most egy helyre gyűjtöttük, melyek a legjobb Virustotal alternatívák az online vírusellenőrzéshez.

A legjobb Virustotal alternatívák online vírusellenőrzéshez

Mint az a címből is kiderül, ezek a szolgáltatások online használhatók, vagyis nem igényelnek telepítést. Egyszerűen feltölthetjük az ellenőrizni kívánt fájlt az adott szolgáltatás pedig azonnal végignézi a folyamatosan frissített vírusmotorokkal. Ennek megfelelően a lenti megoldások egyike sem alkalmas automatikus vírusvédelemre a számítógépen, arra viszont kitűnőek, hogy még véletlenül se kelljen több víruskereső programot telepíteni a rendszerre, ami ugyebár a Windows esetében felér egy halálos ítélettel, ráadásul nem a Windows hibájából, hanem azért, mert egyszerűen a folyamatosan háttérben futó víruskeresők oly mértékben felzabálják a rendszer erőforrásait és annyira lassítják a működését, hogy akár működésképtelenné is teheti a gépet (arról nem beszélve, hogy némelyik biztonsági csomagok konkrétan ütköznek a konkurenciával, ami további problémákat okozhat a működésben). Szóval állandóan futó, folyamatos ellenőrzést végző víruskeresőből lehetőleg egyet tartsunk a gépen, Windows 10 alatt ez lehet akár annak saját, beépített biztonsági megoldása is, vagy választhatunk másikat is akár. Lényeg, hogy arra voksoljunk, amelyikben a leginkább megbízunk. Ha pedig nagyon gyanús fájllal van dolgunk, töltsük fel ellenőrzésre a Virustotal.com oldalra, vagy az alábbiak egyikére.

Opswat MetaDefender

Az Opswat MetaDefender talán a legjobb alternatíva. Itt akár 140 MB-os fájlokat is feltölthetünk, amelyeket a rendszer 30 malware szkennerrel tud átnézni. Vagyis elég jó esély van rá, hogy ha fertőzött állománnyal van dolgunk, azt kiszűrje.

A feltöltés nem éppen gyors, de az ellenőrzési folyamat tempója már barátságosabb. Lássuk be, ilyenkor érdemes inkább kivárni a sorunkat, mi kinyírni a rendszer ezt vírussal, kémprogrammal vagy egyéb digitális kártevővel.

Jotti

A Jotti nem túl ízléses, ellenben ronda. Cserébe viszont nagyon egyszerűen használható és meglehetősen gyors is. A feltöltési limit fájlonként 250 MB, vagyis ide már egészen nagy állományokat is feltolhatunk ellenőrzés végett. Itt egyébként a 15, nagyjából legnevesebb vírusirtó szoftver motorja dolgozik a háttérben (Avast, ESET, Bitdefender, Sophos, G-data, Trend-Micro stb.).

Értelemszerűen ha ezek nem találnak fertőzést, akkor azért jó esély van rá, hogy tényleg nem veszélyes az adott állomány. A Virustotal közel 70 víruskereső-motorból álló gyűjteménye elég csábító, de a helyzet az, hogy akad benne pár olyan, amely hajlamos vakriasztásokat adni.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató