A legjobb cross-platform programok a mindennapokhoz

Itt a Techwokon mindig igyekszünk olyan szoftvereket vagy online szolgáltatásokat ajánlani, amelyek minél több eszközön, rendszeren működnek. Nem vagyunk hívei egyik asztali vagy mobil operációs rendszer elfogult dicsőítésének sem. Szerintünk a Windowsnak, Linuxnak, macOS-nek, iOS-nek, Androidnak – és a többi alternatívának – mind megvan a maga bája és sötét oldala. Egyik sem tökéletes és egyik sem használhatatlan. Ráadásul az sem szentírás, hogy aki Macet használ, az csak iPhone-t vehet telefonnak, vagy linuxos és windowsos PC-hez mondjuk Androidot érdemes választani a zsebünkbe. Bár az Apple ebből a szempontból mindent megtesz, hogy tényleg keleti kényelemben érezzük magunkat, ha az Apple-ökoszisztémán belül választunk ki minden eszközt (s hajlandók vagyunk egy iCloud előfizetésre is), de azt kell mondjuk, nem sokkal gázosabb egy androidos telefont választani sem a macOS mellé. Kinek, mi jön be jobban. Ma viszont olyan alkalmazásokat válogattunk csokorba, amelyekkel a végtelenségig keverhetjük életünkben a különféle rendszereket, mégis kényelmesen, mindegyikről elérhetjük majd amire szükségünk van. Néhányuk szerepelt amúgy a szabadúszóknak és otthonról dolgozóknak készült összeállításunkban is.

A legjobb cross-platform programok a mindennapokhoz

Válogatásunk összeállításakor fontos szempont volt, hogy lehetőleg legyen natív alkalmazás a választott programból minden, vagy majdnem minden népszerű rendszerre. Ez egyébként ritkán teljesül maradéktalanul, de ilyenkor figyelembe vettük, hogy az esetleges webes felület mennyire használható a kimaradt rendszeren. Emellett persze a kényelmes és gyors szinkronizáció is elengedhetetlen, hiszen az lenne a lényeg, hogy bármely eszközön rendelkezésre álljanak ugyanazok az adatok, dokumentumok, s ha lehet, hasonló eszköztárral tudjuk szerkeszteni is őket bárhol, bármikor. Végül fontos szempont volt még, hogy az adott program kellően széles funkciókészlettel rendelkezzen. Lássuk, kik mentek át nálunk a rostán. Előre szólunk, ez szubjektív válogatás. Ennél jóval több cross-platform megoldás létezik (szerencsére), de szerintünk az alábbiakkal simán lefedhetők a napi tennivalók a legtöbb felhasználónál. Mivel mindegyik itt szereplő alkalmazásról írtunk már részletes tesztet, itt most csak egy rövid ismeretetőt adunk róluk, s linkeljük mindenhol a részletes bemutatást.

Notion

A Notion alapvetően egy jegyzet alkalmazás, de felépítésének és funkcióinak köszönhetően szerintünk jóval több annál. Miként azt részletes tesztünkben is leírtuk róla: amolyan digitális életmód eszköz, amellyel egyetlen felületen menedzselhetjük időbeosztásunkat, tennivalóinkat, projektjeinket, terveinket, jegyzeteinket, naplónkat, vagy részlegesen akár adatbázisainkat is. 

Ahhoz képes, milyen sokoldalúan használható, egészen egyszerű, már-már minimalista a felülete, így “működtetni” is bárki tudja. Gyakorlatilag minden platformra van belőle kliens verzió (Windows, macOS, Linux, iOS, Android), de ha kell, egyszerűen használható bármely böngészőben is. Mindenhol ugyanazt az eszköztárat adja, így tényleg szinte mindegy, min dolgozunk vele.

Evernote

Az Evernote régi motoros a jegyzet alkalmazások között. Anno gyakorlatilag megkerülhetetlen volt, de ma már szép számmal akadnak kihívói (Notion, OneNote, Bear stb.). Ettől függetlenül ha valaki még sosem próbálta, érdemes vele megismerkedni, akár csak az ingyenes verzió erejéig. Használható több platformon (Windows, macOS, iOS, Android), illetve van webes felülete is. Sajnos az ingyenes változat csak két eszközön engedi a szinkronizálást, illetve ennél a programnál jelenleg elég nagy különbségek vannak a platformok közötti lehetőségekben. Ennek kijavításán dolgozik most elvileg a cég, ami ha sikerül, újra az élvonalba emelheti az elefántos jegyzet programot. Részletes tesztet itt írtunk róla. Volt miről, mert sokat tud!

Microsoft OneNote

A Microsoft jegyzet alkalmazása abszolút ideális diákoknak és vállakozásoknak egyaránt. Hihetetlenül szabadon lehet benne jegyzeteket kreálni. Alig van kötöttség abban, milyen elemet, hogyan helyezünk el. Profin menedzselhető benne minden, van kézírási, hangrögzítési lehetőség is. Kiváló program, amely natívan elérhető Windowsra, macOS-re, iOS-re és Androidra egyaránt, ráadásul teljesen ingyen (a Microsoft tárhelyéből is kapunk pár GB-ot ingyen hozzá, hogy legyen hol tárolni a dolgainkat).

Microsoft To-Do

Szintén Microsoft program a Microsoft To-Do, amely az egykori Wunderlist utódja. Jelenleg az egyik legjobb tennivalólista-alkalmazás, amelyhez van natív Windows, macOS, iOS és Android app, a többi rendszeren pedig elérhető a webes felületen keresztül. A kezdeti botladozások után a mostani változatot tényleg csak dicsérni tudjuk, GTD alkalmazásként is megállja a helyét. Ingyenes, s szintén a Micorosoft felhőjében (OneDrive) tárolja a bejegyzéseinket a szinkronizáláshoz.

iA Writer

Többször bevallottuk már, hogy elfogult Ulysses használók vagyunk, ha szövegek, cikkek írásáról van szó. Ám az Ulysses csak Apple platformokon érhető el, így ide nem kerülhetett be. Van azonban egy szintén nagyszerű alternatívája, amely mellesleg előbb kezdte pályafutását: az iA Writer. Ez szintén egy minimalista, markdown szövegíró program, amely viszont elérhető Windowsra, macOS-re, iOS-re, Androidra egyaránt. Nagyon jó a felülete, mindent tud, amit elvárhatunk. 

Még a dokumentumok menedzselésében is segít, bár például a képeket nem tárolja el úgy, mint az Ulysses. Viszont több felhőszolgáltatáson keresztül is szinkronizálhatjuk vele irományainkat (iCloud, Dropbox, Google Drive). Vagyis egyáltalán nem vagyunk vele platformhoz kötve, szabadon alkothatunk bármilyen eszközön.

Enpass

Az Enpass – szerintünk – jelenleg az egyik legjobb cross-platform jelszómenedzser. Használhatjuk persze offline is Windowson, Linuxon, macOS-en, iOS-en és Androidon, de akár arra is képes, hogy különféle felhőszolgáltatásokon (iCloud, Google Drive) keresztül szinkronizálja a titkosított adatbázist, amelyben jelszavainkat, PIN kódjainkat őrizzük. Egyszerűen használható és nem előfizetéses rendszerű. Asztali rendszerekre ingyenes, de mobilon is van ingyenes változata, korlátozott számú tárolási lehetőséggel. A prémium funkciókat viszont csak egyszer kell megvenni (igaz, minden rendszeren külön), ha szükségünk van rájuk. Részletesen itt írtunk róla.

1Password

A 1Password a másik kedvencünk, ha jelszavak tárolásáról van szó. Itt is van lehetőség mondjuk az iCloudon keresztül szinkronizálni, de a 1Password inkább akkor előnyös, ha megbízunk annyira bennük, hogy a saját felhőjükben tároljuk el adatainkat, természetesen erősen titkosítva. Ebben az esetben bármely platformról elérhetjük azokat, vagy a natív programokkal (egyedül Linuxra nincs), vagy a többszörösen bebiztosított webes felületen. Sajnos egy ideje előfizetéses rendszerben működik, de az ingyenes próbaverziót bárki kipróbálhatja, mielőtt előfizetne. Részletesen itt mutattuk be a lehetőségeit.

VLC Media Player

Ezt a programot valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, legalábbis azoknak biztosan nem, akik már játszottak le a számítógépen vagy okostelefonon MKV és hasonló formátumú videókat. A VLC Media Player a legjobb cross-platform médialejátszó. Sokat foglalkoztunk már vele: itt a részletes bemutató, emitt egy tipp a rádiózáshozitt pedig egy extra tipp, mert nem is gondolnánk, mi mindenre képes. De még Youtube videókat is lejátszik, ha kell. Windowson, macOS-en, Linuxon, iOS-en és Androidon egyaránt elérhető.

Xojo és Livecode

Ugyan a Xojo és a Livecode maguk is futnak Windowson, Linuxon és Androdion, de nem ezért érdekesek, hanem azért mert több platformra készíthetünk velük saját alkalmazásokat. Mindkettő nagyszerű fejlesztőrendszer, de teljesen különböző látásmóddal. A Xojóról itt, a Livecode-ról itt írtunk részletesen. Fejleszthetünk velük Windowsra, Linuxra, macOS-re, iOS-re egyaránt. Emellett a Livecode már régóta képes, a Xojo pedig hamarosan alkalmas lesz androios appok fejlesztésére is.

Google eszköztár: Dokumentumok, Naptár, Keep, Fotók, Könyvek

Kis csalás következik, mert a Google alkalmazásai közül inkább csak okostelefonra érhetők el natív appok (ott iOS-re és Androidra egyaránt). Viszont a keresőóriás olyan profin kidolgozott webes megoldásokkal rendelkezik, hogy tulajdonképpen az ember teljesen elvan az irodai csomagjukkal és képszerkesztőjükkel a böngészőben is. Érdemes mindegyik kipróbálni, mert nagyon sokoldalúan használhatók és teljesen ingyenes. A Google Fotók kiváló választás, ha minden eszközön el akarjuk érni fotóinkat, ráadásul akár teljesen ingyen tárolhatjuk benne az összes létező képünket.

Google DokumentumokGoogle Táblázatok és Google Diák kiváló irodai alkalmazások, amelyekkel kényelmesen és gyorsan dolgozhatunk, ráadásuk dokumentumainkat bárhol, bármikor elérhetjük. A Google Naptár pedig, bár böngészőben is használható, gyakorlatilag seregnyi naptár alkalmazással elérhető, így ebben az esetben kiválaszthatjuk az ízlésünknek megfelelőt, majd beköthetjük Google naptárunkat, s onnantól natívan dolgozhatunk benne PC-n, Macen, okoseszközökön egyaránt.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató