A legjobb maces programok, minden területre

Olyan sok maces alkalmazást mutattunk már be a Techwok története során, a tesztek kapcsán pedig többször szóba került, hogy ezek a programok – túlzás nélkül – általában használhatóbbra sikerülnek, mint windowsos konkurenseik. Nem az elfogultság beszél belőlünk, mi jól elvagyunk minden platformon, mindegyiknek van előnye, hátránya, azonban kétségtelen, hogy akad néhány olyan maces alkalmazás, amelyekhez hasonló ugyan lehet Windowsra is, de közel nem ilyen minőségben. Következzenek hát a legjobb maces programok, amelyeknek nap mint nap hasznát vehetjük, s amelyekkel valóban élmény dolgozni. Sajnos ezek többsége nem ingyenes alkalmazás, viszont megérik az árukat, ha ki tudjuk használni az általuk nyújtott lehetőségeket.

Ulysses

Az Ulysses többször szerepelt már nálunk, aminek egyszerű oka van: számunkra napi munkaeszköz, hiszen a Techwok összes cikke ebben a programban születik. Már csak azért is, mert e markdown szövegszerkesztő nem csak az írást segíti – különféle statisztikákkal, címkézéssel, forrásként használható jegyzetek és képek hozzáfűzésével -, hanem menedzselni és rendszerezni is tudja az irományokat. Mindezt felhőben is, ha kell, így teljesen mindegy, hogy az ember melyik eszközén kezd el írni, folytathatja bármelyiken (macOS, iOS verziók vannak belőle).

Ráadásul a publikálást is egyszerűsíti, hiszen a kész írások közvetlenül a programból kerülnek fel a WordPress alapú oldalra. De bevalljuk, több e-bookunk is így készült. További extra alkalmazások bevetése nélkül. Szóval mi bátran merjük ajánlani az Ulysses-t bárkinek, aki írással keresi a kenyerét. Nem csak a megtépázott sorsú hazai sajtó képviselőinek, de marketingeseknek, dokumentaristáknak, íróknak, költőknek stb. egyaránt. Részletes tesztet itt írtunk róla, itt pedig megismerhetők az időközben megjelent plusz funkciói.

Day One

Maradjunk még egy pillanatig az írásnál, de ezúttal már a naplóírásnál. Ez ugyan nagyon kellemesen megoldható egy erre kinevezett füzetben is, de a Day One mellett szól, hogy digitális naplónkba egy halom extra adatot is automatikusan felvehetünk (időjárás, helyszínek stb.), kényelmesen beilleszthetjük aktuális fotóinkat, s mindezt akár felhőben is tárolhatjuk (a legutóbbi frissítések óta már titkosítva!), így bármelyik macOS vagy iOS eszközünkön elérhetjük és szerkeszthetjük. Ha pedig mégis inkább nyomtatva szeretnénk látni, a programon belül akár könyv-változatot is rendelhetünk a teljes naplóból. Részletes tesztünket itt olvashatják (ehhez fontos kiegészítés, hogy a teszt óta eltelt időszakban bekerült a naplók titkosított tárolását megoldó funkció a programba).

Things 3

Másik kedvencünk a nemrég megjelent Things 3, amely egy kiváló to-do és GTD alkalmazás. Nagyon részletes tesztet írtunk róla korábban, így itt nem megyünk bele a részletekbe, lényeg, hogy Macen és iOS alatt egyaránt hatékonyan tervezhetjük vele tennivalóinkat. Nagy segítség, amikor az ember már alig látja át a feladatait. A Things 3 felülete modern, letisztult, villámgyors. Feladatainkat számtalan módon rendszerezhetjük benne, s természetesen adott a határidők, figyelmeztető jelzések kezelése is.

Sőt, extraként a program képes magába olvasztani a macOS vagy iOS naptárbejegyzéseit is, így egyetlen felületen láthatjuk a teljes időbeosztásunkat. Bár vannak hiányosságai, de jelenleg nem igazán tudnánk olyan to-do alkalmazást mondani, amely ennyire praktikusan használható. Így fő negatívuma az lehet, hogy csak macOS és iOS alatt használható. Ez viszont minket most nem zavar, hiszen éppen e két platform legjobbjait gyűjtjük csokorba.

Bear

Bár a macOS és az iOS egyaránt rendelkezik saját jegyzet alkalmazással (ez az új iOS 11-ben és a közeledő macOS High Sierrában jelentősen megújul majd), azért az közel sem tökéletes. Legalábbis nekünk jobban bevált a Bear, melyről itt írtunk részletesen.

Ez egy markdown alapú jegyzet alkalmazás, amelyben nagyon gyorsan és hatékonyan dolgozhatunk, a megszokott markdown jelölésekkel formázhatjuk jegyzeteinket, nem kell ikonokkal és gombokkal bajlódni. De a legjobb, hogy ha kell, gyönyörűen formázott PDF-eket gyárthatunk belőlük, amelyeket aztán megoszthatunk másokkal is. Így a program akár marketing szövegek, cikkek, novellák írásához is jó választás lehet.

Deckset

Ha pedig már megmutattuk, milyen jól alkalmazható a markdown eljárás a jegyzetelésben, ideje szót ejteni arról is, hogy ugyanezzel a módszerrel akár prezentációkat is létrehozhatunk.

Kedvenc szövegszerkesztőnkben is dolgozhatunk, a Deckset pedig gondoskodik róla, hogy az így összeállított szövegfájlból egy igen látványos, ízléses prezentáció szülessen. Részletek korábbi tesztünkben.

Capto

Képernyőképet készíteni, sőt, a képernyőn történő dolgokat levideózni szinte minden platformon lehet. Ám utólag módosítani a képeken és videókon már jóval macerásabb a rendszerek saját eszközeivel. A Capto ebből a szempontból zseniális: részletek kitakarásától, az útmutatók készítésén át, a képek szövegezéséig mindenre alkalmas. Akár teljes weboldalakat is fotózhatunk vele. Részletes tesztünk itt olvasható.

Screenflow

Ha a screencam videók terén kevésnek bizonyulna a Capto tudása, akkor érdemes lehet átnyergelni a Screenflow aktuális verziójára. Ez ugyan képernyőképeket nem készít, viszont cserébe mindent tud, ami egy látványos és “emészthető” képernyővideó elkészítéséhez szükséges. Oktatóanyagok, szoftverbemutatók készítéséhez elsőrangú. Részletes tesztet itt találnak róla olvasóink.

Forklift 3

A Forklift 3 jelenleg a legjobb maces fájlkezelő és FTP alkalmazás, ami már csak azért is jó érzéssel tölti el az embert, merthogy magyar fejlesztésről van szó. Fájlok és állományok menedzselése terén aligha találunk olyan feladatot, amellyel ne birkózna meg. Részletes bemutatónk itt olvasható.

Boom 3D

Ha régebbi hangszóróink vannak, vagy szeretnénk virtuálisan létrehozni 3D hangzást, ne keressünk tovább. A Boom 3D tökéletesen megoldja ezt a feladatot. Segítségével új életet lehelhetünk régi hangszóróinkba, vagy tovább fokozhatjuk a hangzást az újakon. Ráadásul a friss verzió, amelyről itt írtunk részletesen, akár virtuális 3D hangzást is képes előállítani.

Readdle PDF Expert

Bár a macOS saját, Preview alkalmazása használható PDF-ek olvasására, sőt, részleges szerkesztésére is, mi tudunk egy jobbat: a PDF Expert gyorsabb és ügyesebb is a Preview-nál.

A PDF-ek szerkesztése terén pedig immár szinte mindent tud: nem csak jegyzeteket és jelöléseket fűzhetünk a dokumentumokhoz, hanem teljesen átszerkeszthetjük azok szövegeit, képeit. Kiegészíthetjük újabb szövegdobozokkal, képekkel, törölhetünk eredeti tartalmakat stb. Részletes tesztünk itt olvasható (az iOS változatról pedig itt).

Pages, Numbers, Keynote

Saját irodai csomagját tekintve az Apple őrült fejlesztésbe fogott az utóbbi időben. A Pages lassan átmegy komplett kiadványszerkesztőbe (átfolyatható szövegek, több száz, kategorizált ábra, képszerkesztési funkciók stb.), a Keynote szerintünk már lehagyta a PowerPointot prezentációk kényelmes és hatékony elkészítésében (bár plug-inek tekintetében a PowerPoint azért jóval bővíthetőbb), a Numbers pedig egyre jobban képes kiváltani a jól megszokott Excelt, ha számolótáblákról van szó. A csomag minden tagja ingyenes, eleve járnak az újonnan vásárolt Macekhez és iOS eszközökhöz. Bár kompatibilitási problémák még adódhatnak a Microsoft Office formátumok esetén, de alapvetően képes kiváltani konkurensét. Bár elsősorban iOS-en és macOS alatt használható, az online verziót – pár megkötéssel – bármilyen platformon használhatjuk, így Windowson is elérhetjük a felhőben tárolt dokumentumokat, mindössze egy böngészőből (az icloud.com oldalt megnyitva, majd ott a saját Apple fiókunkba bejelentkezve).

Hype 3

A Hype az egyik legjobb HTML5 animációs szoftver. Bannerek, interaktív, multimédiás weboldalak készítéséhez egyaránt tökéletes választás. Egyszerűen használható, gyors, és olyan extrákkal igyekszik kényeztetni a fejlesztőket, mint a fizikai modellezés lehetősége. Ha nem akarunk előfizetni az Adobe hasonló rendeltetésű alkalmazásaira, itt egyszeri befektetéssel megússzuk a dolgot, ráadásul tudásához képes egészen baráti árat kérnek érte a készítők. Részletes tesztünket itt olvashatják a programról.

CodeRunner

Ha már a fejlesztéseknél tartunk, érdemes megemlíteni a CodeRunner nevű kis alkalmazást. Ez egy kiváló, kényelmesen használható kódszerkesztő, több programozási nyelvhez is, amelynek van egy kellemes plusz funkciója is: a beírt kódot képes futtatni is. Így például könnyedén tesztelhetünk vele C# vagy éppen Swift kódokat, de a készítők oldalán látható, hogy még mely nyelveket támogatja. Többek között HTML szerkesztéshez is remek, hiszen élő előnézetet kapunk a készülő oldalról.

Downie

A Downie egy hihetetlenül egyszerűen használható videoletöltő szoftver, amely több száz, közismert videomegosztó oldalról képes egyetlen mozdulattal “lekapni” a kiszemelt videókat, sőt, ha kell konvertálni is azokat. De akkor sem kell kétségbe esnünk, ha egy alapból nem támogatott oldalra tévedünk, a program ugyanis, egy kis manuális segítséggel, ilyenkor is meg szokta oldani a letöltést. Sőt, egyvégtében akár több videót is letölthetünk az adott oldalakról. Érdemes vele megismerkedni: részletes bemutató itt olvasható róla. Csendben megjegyezzük, hogy a “hozzá tartozó” Permute nevű videokonvertáló szoftver is megérdemelt volna itt egy külön bekezdést, de most mégis beérjük azzal, hogy a korábbi tesztet linkeljük róla.

Final Cut Pro X

Emlékszünk, milyen botrányosan indult a Final Cut Pro X pályafutása? A filmes szakma java része rosszul volt a hagyományos videoszerkesztő szoftverekhez képest jelentősen átalakított felülettől, látásmódtól. Azóta az FCPX belopta magát a szakma egy részének szívébe, aminek persze az is az oka, hogy az Apple apránként, folyamatos frissítések során, szelidített a programon, csiszolta a felületet. Illetve rengeteg kiváló plug-in is született a programhoz, amelyek tovább gyorsítják a munkát.

Az FCPX – illetve a hozzá tartozó Motion és Compressor – tehát tökéletes választás professzionális munkához. És ehhez képest az ára is egészen tisztességes (nem beszélve arról, hogy csak egyszer kell kifizetni, nem előfizetéses rendszerben működik).

Affinity Photo & Designer

Tudjuk, nagy bátorság, de ki merjük jelenteni, hogy az Affinity grafikai alkalmazásaival szinte teljesen kiváltható a Photoshop vagy az Illustrator, így ha valaki nem szeretne előfizetni az Adobe két kiváló szoftverére, az Affinity alkalmazásait egyszeri befektetéssel megvásárolhatja. A két program tényleg mindent tud, ráadásul még a felületük is nagyon hasonlít az etalonokhoz.

Érdekesség, hogy nemrég jelent meg az iPades verzió az Affinity Photo iPades verziója, így akár a tableten is dolgozhatunk mostantól, szinte azonos eszköztárral, mint amit az asztali verzió kínál. Részletes tesztünket itt olvashatják e programokról. Érdekességként: mindkettőből elkészült már a windowsos változat is.

Pixelmator

Maradva még egy pillanatig a grafikai munkáknál, szintén jó választás lehet fotóretusáláshoz, vagy grafikai munkákhoz a Pixelmator. Ez a program iPhone-ra, iPadre és Macre egyaránt elérhető, így bármelyik eszközön nekiláthatunk módosítani fotóinkat, grafikáinkat. Villámgyors, széles eszköztárral rendelkezik, átlátható. Minden fontos részletet megismerhetnek, korábbi cikkünkben.

Sketch

A Sketch ékes példája annak, amikor egy alkalmazásból csak maces változat készül, s lenyomja az összes windowsos konkurensét. Ha nem is megkerülhetetlen, de mára valódi sztenderd lett ebből a programból, ha UI/UX tervezésről van szó. Minden benne van, amire ezzel kapcsolatban szükségünk lehet, így ha alkalmazások vagy weboldalak felületeinek tervezésével foglalkozunk, feltétlenül érdemes megismerkedni vele. Korábban itt írtunk részletes bemutatót a lehetőségeiről.

CrazyTalk Animator 3

Kedvenc animációs szoftverünk sem maradhat ki a felhozatalból. A CrazyTalk Animator 3 szinte a végletekig leegyszerűsíti az animációkészítést (Windows változat is készült belőle), de a számtalan előre elkészített sablon mellett, amelyek meggyorsíthatják a munkát, lehetőséget ad arra is, hogy aprólékosan testreszabjunk mindent. Így ha arra van szükég, a sablonokra támaszkodva, villámgyorsan hozhatunk létre mókás Youtube videókat, vagy üzleti explainer videókat is, de ha arra van indíttatásunk, összekalapálhatunk benne egy egész estés rajzfilmet is, teljesen saját rajzokkal.

Természetesen teszteltük is, ez itt olvasható, illetve írtunk több kiegészítő csomagjáról, ezeket itt találják olvasóink.

CleanMyMac 3

Közeledve a gyűjtemény végéhez, érdemes szót ejteni egy olyan alkalmazásról is, amely a macOS rendszer karbantartására, gyorsítására szolgál. A CleanMyMac leveszi a vállunkról a terhet, hogy manuálisan kelljen átnézni a gépet, mi foglalja rajta a helyet, mitől lassult be, milyen szemetet hagynak rajta a működő, vagy éppen eltávolításra kijelölt alkalmazások stb. Mindezt egy nagyon jól átlátható, ízléses felületen tálalva. Bár a macOS viszonylag jól bírja a “felhasználók ütéseit”, néha azért ráfér egy kis karbantartás. Erre pedig tökéletes választás lehet a CleanMyMac. Részletes tesztünk itt olvasható.

Setapp: alkalmazások alkalmazása

A végére maradt egy érdekesség. A Setapp nem mint alkalmazás meggyőző, hanem mint szolgáltatás. A MacPaw nevű maces fejlesztőcsapat – ők készítik például a CleanMyMac-et is – által útjára indított megoldással olcsó havidíjért cserébe tudunk bérelni maces alkalmazásokat. Nem egyet, hanem tucatnyit. A kínálat folyamatosan bővül, de már e cikk készültekor is több, mint 70 alkalmazást tartalmaz. Ráadásul nem is gagyikat, a fent bemutatottak közül több is szerepel a csomagban (Ulysses, Hype, CleanMyMac, Downie, CodeRunner, Capto stb.).

Szóval ha ezeket használnánk napi szinten, meglehetősen sokat spórolhatunk, ha előfizetünk rájuk, az egyesével történő megvásárlás helyett. Részletesen itt mutattuk be a szolgáltatást, cikkünkből minden kiderül a bérléssel, használattal kapcsolatban. Érdemes megismerkedni vele, ráadásul van próbaverzió, így tesztelhetjük az egész rendszer működését, mielőtt előfizetnénk.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató