Felkészülés a tanévre: rendszertakarítás és hasznos programok diákoknak

Bár a COVID-helyzetnek hála valószínűleg senki sem tudná megjósolni, hogy idén miként alakul majd az oktatás, egy valamit leszögezhetünk: akár távoktatásra kell váltani, akár maradhat a tantermi okítás, a számítógép ma már elengedhetetlen kellék a diákok számára, általánostól az egyetemig. Márpedig ha ez így van, nem árt a felkészülés a tanévre ebből a szempontból sem: jöhet a rendszertakarítás, s persze hasznos programok diákoknak Windowsra és macOS-re egyaránt, attól függően, hogy kit, milyen masina előtt ér a tanévkezdés.

Felkészülés a tanévre: rendszertakarítás

Mielőtt elmerülünk abban, melyek lehetnek azok az igazán hasznos programok diákoknak a tanuláshoz, amelyeket érdemes a gépre telepíteni, kezdjük egy alapvetőbb dologgal: legyen szó WIndowsról vagy macOS-ről, mindkét rendszert könnyen lehet romokba dönteni, ha használat közben nem törődünk semmivel, csak telepítjük sorra a később feleslegesnek bizonyuló alkalmazásokat (próbaverziók, nagyméretű játékok stb.), sosem takarítunk magunk után a böngészőkben, vagy egy halom felesleges, nagyméretű állományt raktározunk a gép háttértárán (filmek, zenék stb.). Szerencsére mindkét rendszer rendelkezik takarításra alkalmas eszköztárral, illetve mindkettőhöz tudunk javasolni egy-egy olyan programot, amelyekkel egyetlen kattintással megoldható a felesleges fájlok eltávolítása, a biztonsági beállítások ellenőrzése és a rendszer beállításainak optimalizálása. Így legyen szó akár egy leterhelt PC-ről vagy egy megviselt Macről, mindkettő helyrepofozható szinte percek alatt.

Takarítsuk és optimalizáljuk a Windowst rendszer-eszközökkel

Kezdjük akkor a rendszer saját eszköztárával. Windows 10 alatt a Gépház / Rendszer / Tárterület lapra elkalézolva találjuk meg a Társegéd funkciót, amelyet bekapcsolva a rendszer meghatározott időközönként átnézi a merevlemezt/SSD-t a felesleges fájlok után kutatva, és eltávolítja azokat. Ezt a funkciót konfigurálhatjuk is, így megszabható, hogy milyen gyakran végezzen takarítást (vagy például ha kevés a szabad lemezterület), illetve az is, hogy az ideiglenes fájloktól milyen gyakran szabaduljon meg automatikusan. Ha nem akarunk várni vele, akár azonnal is futtathatjuk a karbantartást a Karbantartás most gombra kattintva a Tárterületsegéd konfigurálása vagy futtatás most felületen.

A Tárterület felületen látható további gombokkal (Alkalmazások és szolgáltatások, Képek, Ideiglenes fájlok) manuálisan is rendet teremthetünk. Az Ideiglenes fájlok gombbal a nevének megfelelően a böngészés és a programok használata során felgyűlt átmeneti állományokat likvidálhatjuk, kategóriánként kiválasztva a törlendő elemeket. A Képek gomb esetében a Képek mappa tartalmát nyálazhatjuk át, bár ehhez nagy segítséget nem ad a Windows, csak megnyitja nekünk a mappát. Mivel ezek akár 10-20 megabájtos fájlok is lehetnek, érdemes csak azt megtartani a gépen, amire valóban szükségünk van. A többit esetleg menthetjük egy felhő szolgáltatásba, vagy külső merevlemezre.

Az Alkalmazások és szolgáltatások rész nagyon fontos, itt szabadulhatunk ugyanis meg a feledésbe merült, sosem használt alkalmazásoktól, amelyeket még anno azért telepítettünk, mert azt gondoltuk, szükség lesz rájuk, vagy csak kipróbáltuk volna, mire képesek. A listában a kérdéses program nevére kattintva a megjelenő Eltávolítás gombbal szabadulhatunk meg tőle. Ezen felül a Választható funkciók linkre kattintva törölhetünk akár olyan rendszeralkalmazásokat is, amelyeket maga a Windows telepített alapértelmezésben, de mi sosem akarjuk használni (Paint stb.).

Szintén jól jöhet, ha a Gépház / Alkalmazások / Indítópult részben található listában kikapcsoljuk azon, a rendszerrel automatikusan startoló alkalmazások elindítását, amelyekre ritkán van csak szükségünk. Ezzel egyrészt gyorsíthatjuk a rendszer felállását, másrészt memóriát és processzoridőt is megtakaríthatunk, hiszen nem fut majd a háttérben teljesen feleslegesen olyan szoftver és folyamat, amire mondjuk hetente egyszer van szükségünk. A szelektálásnál persze gondoljuk át, mi kapcsolunk ki, hiszen ha például a Google Drive, vagy a OneDrive appokat tiltjuk le, akkor azzal a háttérben folyó szinkronizálást is megakadályozzuk, így adott esetben az új, vagy átszerkesztett dokumentumok nem kerülnek majd felhő tárhelyünkre automatikusan.

Egy kattintásos Windows karbantartás és gyorsítás

A fentieknél kényelmesebben, gyorsabban és hatékonyabban is van lehetőség a megfáradt Windows helyrerakására és gyorsítására. Ehhez kitűnő választás az Ashampoo WinOptimizer, amelyből akad ingyenes és fizetős változat egyaránt. Értelemszerűen utóbbi a profibb, ez akár real-time rendszeroptimalizálásra is képes, ami jelentős gyorsulást eredményezhet még egy régebbi PC-n is. Mellesleg közel két hétig a teljes verzió is használható díjmentesen, így az egyszeri takarítást és optimalizálást érdemes lehet azzal elvégezni, majd a később karbantartásokhoz vagy megvenni, vagy áttérni az ingyenes verzióra. Mindkettőről írtunk részletes tesztet, amelyekben megtalálható a letöltési link is: Ashampoo WInOptimizer 19 és Ashampoo WinOptimizer 2021 Free.

Takarítsuk és optimalizáljuk a macOS-t

Ha a macOS optimalizálása kerül szóba, mi hajlamosak vagyunk azonnal egy önálló alkalmazást ajánlani: ez a MacPaw-féle CleanMyMac X, amely teljeskörű karbantartásra képes, sőt, mostanra már a maces kártevők megfigyelésére és eltávolítására is alkalmas. De a fő célja, hogy kitakarítsa a felesleget a gépről, illetve optimalizálja a rendszerbeállításokat, segítsen nyom nélkül eltávolítani a megunt programokat, segítse a Mac App Store-on kívülről telepített programok egy kattintásos frissítését, kigyomlálja a feleslegesen elinduló háttérfolyamatokat, és irányt mutasson a túlméretezett fájlok gyors összeszedéséhez és átválogatásához. Írtunk róla részletes tesztet, emitt. Sajnos nem ingyenes, de megéri az árát, s része a Setapp előfizetésnek is, ha valaki rendelkezik ilyennel. Sőt, a program ingyen is kipróbálható, ha letöltjük a MacPaw oldaláról.

Persze a macOS-nek is akadnak saját eszközei a karbantartásra. Az Alma menü About This Mac menüpontjával előhívható felület Storage részében a Manage… gombra kattintva átnézhetünk több területet is. Így például bekapcsolhatjuk, hogy az Asztal és a Dokumentumok mappák tartalmát szinkronizálja a rendszer az iCloud fiókunkkal, így ha kevés a szabad hely a háttértáron, a ritkán használt fájlokat a macOS automatikusan törli a gépről (persze csak a szinkronizálásuk után), s az ikonjuknál egy kis felhővel jelzi, hogy ha kell, letölthető a felhő tárhelyről. Így ugyan látjuk, hogy milyen állományaink vannak, de fizikailag nem foglalnak helyet a gépen, viszont bármikor egy kattintással letölthetők a gépre és megnyithatók. Ugyanígy bekapcsolhatjuk fotóink (pontosabban a Photos alkalmazásban tárolt képeink) szinkronizálását is, amelyeknél a rendszer – a fájloknál bevetetthez hasonló elvet követve – szintén csak azt tartja a gépen a szinkronizálás után, ami feltétlenül kell, a többit egy kattintással letölthetjük majd a felhőből, amikor szükséges.

Az Optimise Storage résznél az Optimise gombra kattintva az Apple TX letöltéseket (sorozatok, filmek stb.) lehet kordában tartani. Az Empty Bin Automatically funkció bekapcsolásával pedig a Kuka üríthető automatikusan, így a 30 napnál régebben törölt fájlokat a rendszer végleg likvidálja. Végül a Reduce Clutter résznél a Review Files gombra kattintva egy méretes listában, kategóriákra osztva tallózhatjuk át, hogy milyen nagyobb méretű fájlok találhatók a gépen, amelyek között lapulhatnak teljesen felesleges darabok is. Itt egy kattintással törölhetjük, ami nem kell. Ugyanitt amúgy a telepített alkalmazásokat is átnézhetjük, hogy melyik, mennyi helyet foglal a gépen, s eldönthetjük, kellenek-e. Sőt, még a Messages alkalmazásban tárolt mellékletek sorsát illetően is könnyen ítélkezhetünk ezen a felületen.

A macOS rendelkezik egy saját karbantartási funkcióval is, amelyet a Terminalt elindítva a sudo periodic daily weekly monthly paranccsal tudunk futtatni (bekéri az admin jelszót is az elindításhoz). Ezzel rendszer szinten tudunk takarítani. Ezeket a takarító-scripteket egyébként a macOS automatikusan is lefuttatja megadott időközönként, de a fenti utasítással manuálisan is elindíthatók. Ennek ellenére mi még mindig inkább a CleanMyMac X használatát javasoljuk, amely áttekinthető felületen segít minket végig a Mac teljes kitakarítási- és optimalizálási folyamatán.

Felkészülés a tanévre: hasznos programok diákoknak

A rendszerek kitakarítása és optimalizálása után lássuk, melyek lehetnek az igazán hasznos programok diákoknak az új tanévben. Összedtük a szerintünk legjobbakat, amelyek gyakorlatilag nélkülözhetetlenek a tanuláshoz.

 • Mircosoft 365, OneDrive, Microsoft Teams, Google Dokumentumok, Google Drive, Apple iWork, iCloud: egy csokorba vettük őket, hiszen jó eséllyel senkinek sem kell bemutatni egyiket sem. A Microsoft 365 a megszokott irodai alkalmazásokat gyűjti egy helyre (Word, Excel, PowerPoint stb.), ráadásul diákoknak még mindig ingyen jár itthon, szóval kihagyhatatlan. Ha már megvan, akkor érdemes használni a Windows 10/11 és a Microsoft alkalmazások esetében erősen integrált OneDrive felhő tárhelyet is, hiszen így bármely eszközünkön elérhetjük a fontos dokumentumokat, táblázatokat, prezentációkat. A Word, Excel, PowerPoint és Outlook alkalmazások egyébként Windowson kívül elérhetők macOS-re is, illetve vannak online a böngészőben, illetve okostelefonon használható verzióik is.
  Ha viszont valaki nincs rákényszerítve a Microsoft-alapokra, Macen használhatja az Apple gépeken ingyen megtalálható Pages, Numbers és Keynote alkalmazásokat erre a célra (ezek összefoglaló neve az iWork), az iCloud tárhellyel. Akinek a Mac mellé még iPhone-ja vagy iPadje is van, még jobban jár ezzel a megoldással, hiszen így minden dokumentuma szinkronizálódik az eszközei között. Mellesleg van belőlük webes változat is, így adott esetben akár Windowson is gond nélkül szerkeszthetjük velük az anyagokat.
  Aki pedig beéri webes felülettel (amely így akár Linuxon is gond nélkül használható), annak jó választás lehet a Google online irodai csomagja, s persze az alapjául szolgáló Google Drive tárhely, amely alapból adott bárkinek, akinek van Gmailes e-mail fiókja (s összesen 15 GB felhő tárhelyet kapunk ingyen).
 • SoftMaker Office 2021, FreeOffice, LibreOffice: vannak alternatív irodai csomag is, melyek közül a legismertebb a teljesen ingyenes LibreOffice, de mi javasoljuk kipróbálásra a FreeOffice-t, vagy annak profibb, de sajnos fizetős változatát a SoftMaker Office 2021-et is. Utóbbiakról itt írtunk tesztet.
 • iA Writer, Ulysses, Typora: Ha valaki kedveli a markdown szövegszerkesztés, annak az iA Writer és az Ulysses lehet a legjobb fizetős eszköz. Jelenleg viszont van egy ingyenes alternatívájuk is, ami nem más, mint a Typora. Ez egyelőre béta verzióban van, s teljesen ingyen használható Windowson és macOS-en egyaránt.
 • Scrivener 3: A Scrivener egy zseniális alkalmazás, feltéve, hogy valaki írással keresi a kenyerét, vagy épp kutatómunkát végez, esetleg a diplomamunkáját írja. Ezekben az esetekben ugyanis a program olyan nélkülözhetetlen extra funkciókkal tudja segíteni a munkát, amelyek más szövegíró alkalmazásokban nyomokban sem találhatók meg. Mire gondolunk pontosan? Korábbi tesztünkben minden megtudható erről a nagyszerű programról, amely macOS-re és Windowsra egyaránt elérhető.
 • OneNote, Evernote, UpNote, Bear: Jelenleg ez a négy legjobb jegyzet alkalmazás, amelyek mindegyikéről írtunk már, így most csak linkeljük a korábbi teszteket. A OneNote itt, az Evernote itt, az UpNote itt, a Bear pedig itt szerepelt. Mindegyiknél van ingyenes és fizetős használatra is lehetőség, igénytől – például szeretnénk-e szinkronizálni a jegyzeteket – függően. A OneNote, az Evernote és az UpNote pedeig teljesen cross-platform alkalmazások, gyakorlatilag bármely népszerű asztali és mobil rendszeren használhatók.
 • Microsoft To-Do, Apple Reminders: Ha a tennivalóinkat szeretnénk magabiztosan menedzselni, az ingyenes Microsoft To-Do jól jöhet Windowson és macOS-en is (működik iOS és Android alatt is), az Apple Reminders pedig elsősorban az Apple platformokkal tanulóknak lehet jó, hiszen ott az összes Apple eszközön előre telepítve.
 • MyHomework: a MyHomeWork egy nagyon sokoldalú, de sajnos nem ingyenes alkalmazás a diákoknak, hogy a lehető leghatékonyabban tudjanak számontartani az oktatással kapcsolatos minden információt: tanárok, osztályok, leckék, események, mind-mind egyetlen felületen menedzselhetők.
 • Ocenaudio: Ha olykor szükségünk lenne egy hangfelvétel készítésére az órán, előadáson, az Ocenaudio jó szolgálatot tehet Windowson és macOS-en egyaránt. A felvétel után rögtön meg is vághatjuk azt, s ha esetleg nem sikerült volna tökéletesre, van lehetőség utólagos zajszűrésre, minőségjavításra a program szűrőivel. Írtunk róla tesztet is, sőt, volt pár használati tippünk is hozzá (zajszűrés, hangfájlok darabolása, csengőhang készítés stb.),.
 • Anki: Olykor nem árt gyakorolni sem a tanultakat. A tudásanyag ellenőrzésére jól jöhetnek a digitális tanulókártyák, szinte bármilyen tantárgy esetében. Gyakorláshoz elsőrangú megoldás az Anki és működik macOS, Windows, sőt, Linux alatt egyaránt.
 • Visual Studio 2019/2022 Preview, Xcode, Xojo: Ha valaki elmerülne a programozás rejtelmeiben, több irányból is indulhat. Windows alatt a legjobb választás talán a Microsoft Visual Studio, amely alapvetően teljesen ingyen elérhető, s amelynek már letölthető a következő verziója is, előnézeti (Preview) változatban. Nem csak asztali rendszerekre (Windows, macOS, Linux, hanem akár okostelefonokra is fejleszthetünk vele). Szintén cross-platform megoldás a Xojo, amely sokkal gyorsabb és egyszerűbb fejlesztést tesz lehetővé, egy a Visual Basic felépítését követő programozási nyelvvel. Windowsra, macOS-re, Linuxra és iOS-re is fejleszthetünk vele, s hamarosan kiegészül majd a sor az Androiddal is. Van ingyen használható változata, de ha közzé is tennénk az elkészült alkalmazásokat, akkor elő kell fizetnünk a megfelelő verzióra. Illetve ha Raspberry PI-re készítenénk programokat, akkor a Xojo teljesen ingyen áll rendelkezésünkre. Írtunk is róla részletes tesztet, amely itt olvasható.

Ezek voltak szerintünk azok a hasznos programok diákoknak, amelyeket feltétlenül érdemes kipróbálni és aztán megtartani közülük azt, amelyik meglátásunk szerint a napi gyakorlatban is beválhat. Értelemszerűen korotól és az iskolától is függ, hogy valójában melyikre van szükség. S persze azok is bátran ismerkedhetnek velük, akik már nem tanulnak, hiszen a legtöbb itt felsorolt szoftver a napi munka során is jól jöhet.

Hasznos cikkek és ingyenes online szolgáltatások

A fentiek szerintünk valóban hasznos programok diákoknak, de azért jóval több remek alkalmazás lehet még a segítségükre minden korosztályban. Ezekről is írtunk korábban, ez ügyben érdemes átböngészni Tanulás rovatunkat. Aki pedig olyan ingyenes, online szolgáltatásokat keres, amelyekkel megkönnyítheti a diákéveket (is), annak jó szívvel ajánljuk ezzel kapcsolatos korábbi összeállításunkat, amely erre a linkre kattintva érhető el.

Ne maradjon le erről sem!