Vérprofi jegyzet program Windows, macOS, iOS, Android rendszerekre

Az elmúlt évek során számlatan praktikus jegyzet alkalmazást bemutattunk már. Volt, amelyik összetettségével és cross-platform elérésével vívta ki elismerésünket (ez az Evernote) és akadt, amely praktikus felépítésével, funkcióival és a markdown szerkesztési módjával lopta be magát a szívünkbe, bár csak iOS és macOS környezetben használható jelenleg (ez a Bear). Ma viszont egy olyan alkalmazást mutatunk, amely egyesíti magában e két megoldás legjobb funkciót: egy abszolút professzionális jegyzet program Windows, macOS, iOS, Android rendszerekre.

UpNote: vérprofi jegyzet program Windows, macOS, iOS, Android rendszerekre

Az UpNote viszonylag új szereplő a jegyzet alkalmazások területén, de már most is nagyon meggyőző a tudása. Kezdjük ott, hogy minden fontos platformra elérhető, így használhatjuk Windowson, macOS-en, iOS-en és Androidon egyaránt. Mindegyik rendszeren ugyanazt a felületet és ugyanazokat a funkciókat kapjuk, persze az adott képernyőhöz és vezérléshez igazítva. Kezdjük négy vesszőparipánkkal, amelyek mindig előkerülnek, ha jegyzetelésről van szó: 

  • Az UpNote támogatja a markdown jelölések használatát, így a szövegeket a begépeléskor azonnal formázhatjuk, egérhasználat, vagy ikonok keresgélése nélkül. Viszont a formázás véglegesítése után már nem variálhatjuk át a markdown jelöléseket, helyette a hagyományos szövegformázást tudjuk használni. Amint lezártunk egy markdown jelölést, annak megjelenítése átvált hagyományosra. Bár így nem teljes a markdown használat élménye, mégis azt kell mondjuk, hogy nagyon kényelmes ez a vegyes megoldás, ráadásul a dokumentum áttekinthetőségét javítja, hogy a – például a Bear jelenlegi szerkesztőjével ellentétben – itt nem látjuk folyamatosan a markdown jelöléseket.
  • Van táblázatkezelés, ami sok jegyzet alkalmazásból ki szokott maradni, pedig szerintünk létfontosságú. A táblázatok létrehozása, bővítése, nagyon egyszerűen megy.
  • Van szövegkiemelő funkció, ráadásul több színben, ami jegyzeteléskor nagyon hasznos dolog. A színek előre definiáltak, de szépek és nem rontják a szöveg olvashatóságát.
  • Végül a negyedik általános elvárásunk – amelyet szintén teljesít ez az alkalmazás -, a normálisan használható programkód-doboz megléte, amely nem csak a betűtípus megváltoztatásával jelzi, hogy programkódról van szó, hanem azzal is, hogy láthatjuk a szintaxisjelölést több kódtípushoz, programozási nyelvhez (CSS, PHP, Visual Basic, C# stb.). Ezeket automatikusan beazonosítja az UpNote, de van lehetőségünk a manuális kiválasztásra is. Így ha valaki szereti a jegyzeteibe menteni a kódtöredékeket, ezzel a programmal teljes kényelemben megteheti.

Természetesen ez még nem minden, de szerintünk ezen formázási lehetőségek ma már alapvető elvárásnak tekinthetők egy modern jegyzet alkalmazásban, s az UpNote ezeket profi kivitelben tartalmazza. Ezeken felül persze vannak címsorok, a megszokott szövegformázási lehetőségek, alsó és felső indexek, idézet kiemelés, szövegigazítási módok, felsorolás és számozott felsorolás, checkbox a még aktuális és az elvégzett tennivalók jelöléséhez, szövegbehúzási lehetőség, link beillesztés, sőt, ha nincs szükségünk mondjuk egy Vágólapról bemásolt szöveg eredeti formázásaira, azokat is likvidálhatjuk egyetlen kattintással. Ebből a szempontból fontos még, hogy van lehetőség markdown szövegek beillesztésére is úgy, hogy a program azonnal végrehajtsa azok formázásait is, illetve arra is képes, hogy egy beillesztett anyagot a szövegszínek megtartása mellett alakítson át a jegyzeteinkhez kiválasztott stílusúra.

Beilleszthetünk képeket is, amelyeket tetszőlegesen méretezhetünk a jegyzeten belül. Emellett az okostelefonos változatokban van lehetőség sebtiben készült rajzok beillesztésére, illetve iOS alatt a rendszer saját szkennelési funkciójának használatára, hogy közvetlenül a jegyzetbe kerüljenek a frissen befotózott anyagok, csatolt fájlként. Ebből rögtön kiderülhet az is, hogy jegyzeteinkhez bármilyen fájlt csatolhatunk, így dokumentumaink rendszerezésére is jól használható a program. A rendszerek saját kép-megjegyzés funkciót is kihasználhatjuk, vagyis a csatolt fotókra is rajzolhatunk, elhelyezhetünk rajtuk nyilakat, szöveges megjegyzéseket stb.

Érdekesség még, hogy a jegyzetekhez közvetlen linket generálhatunk, ennek segítségével pedig megoldható a jegyzetek közötti átlinkelés éppúgy, mint a más alkalmazásokból történő hivatkozás a kiválasztott jegyzetre.  Egy jegyzet amúgy több jegyzettömbbe is besorolható, ami jelentősen megkönnyíti az anyagok átlátható menedzselését.

Felület és használat

Az UpNote felülete rendkívül ízléses, letisztult. Bár elég minimalistára sikeredett, talán éppen ezért rendkívül inspiráló. Öröm benne dolgozni. Mondjuk a munkakedvet az is meghozhatja, hogy sok konkurensével ellentétben villámgyorsan működik benne minden. Nem akadozik sem az írás, sem a jegyzetek szinkronizálása. Minden azonnal történik. Ha valaki szabadulna az Evernote lomhaságától, itt a lehetőség.

A felület elrendezése hozza a kategóriában megszokott felépítést: bal oldalon találjuk a jegyzetfüzetek listáját, ahová egyébként felvehetjük a kiemelten fontos jegyzeteinket a Quick Access részbe. Így később nem kell azokért végigtúrni a jegyzetfüzeteket, egy kattintással elérhetjük bármelyiket. Mondjuk amúgy sem bonyolult megtalálni valamit, hiszen van keresés funkció (a teljes gyűjteményben és egyes jegyzetek szövegében is kereshetünk), illetve kiemelhetjük a jegyzet-lista tetejére a lényegesebb feljegyzéseket a Pin to top funkcióval.

E két lista mellett jobbra helyezkedik el a szerkesztőfelület, amelyen a jegyzeteinket állíthatjuk össze. A jobb szélre pedig az i gombbal tudjuk előhívni az információs panelt, amely amellett, hogy megmutatja a legfontosabb statisztikai adatokat (karakterszám stb.), a jegyzet tartalomjegyzékét is elénk tárja. Ezt a program a címek és alcímek alapján állítja össze, s a tartalomjegyzékben kattintva azonnal a jegyzet adott részéhez ugorhatunk.

Külsejét illetően az UpNote jegyzet program valamelyest testreszabható a különféle színtémák közötti választással (ez leginkább a gombok és a listaelemekben megjelenő kijelölések színvilágát módosítja). Illetve cserélhetjük a betűtípust és a karakterek méretét is. De szintén sokat dob a felület stílusán – és segítheti a gyors kiigazodást -, hogy a jegyzettömböket egyedi borítóképpel is elláthatjuk. Ehhez a program tartalmaz jópár ízléses fotót (vagy választhatunk egyszerű színeket), de ha kell, akár saját képekkel is illusztrálhatjuk jegyzettömbjeinket.

Külön érdekesség a Typewriter mode néve keresztelt üzemmód, amely néhány szövegszerkesztőből már ismerős lehet sokaknak. Ennek segítségével írógép-szerűen dolgozhatunk a programmal, vagyis a képernyő közepén marad fixen a kurzor, a szöveg többi része pedig le-fel mozog, mintha egy írógépbe befűzött papíron dolgoznánk. Maga a funkció remek, bár két dolog furcsa benne: az egyik, hogy nem kapcsolható ki vagy be kényelmesen egy ikonnal, hanem a beállítások ablakban kell aktiválni vagy kikapcsolni. A másik pedig az, hogy a bekapcsolása nem csak az éppen szerkesztett jegyzetre vonatkozik, hogy mindegyik jegyzet azonnal átáll írógép üzemmódba, ami viszont információk visszakeresésekor kevésbé előnyös. Szóval ez furcsa, de megszokható. Szerintünk jobb lenne, ha ezt jegyzetenként lehetne szabályozni. Az UpNote amúgy egyszerre több jegyzetet is képes megnyitni különálló ablakokban, s az ablakait akár lebegtethetjük is a többi program ablakai fölötti. S ami még fontos: van Focus Mode üzemmód is, amellyel zavaró körülményektől mentesen írhatunk (értsd: a programablak egészében csak a szerkesztőfelület látszik, a jegyzetek és jegyzettömbök listája eltűnik).

Még egy extra: az alap programhoz immár elérhetők a böngészőkbe beépülő plug-inek is (Safari, Chrome, Firefox), így egy weboldal teljes szöveg- és képállományát át tudjuk emelni egy új jegyzetbe, egyetlen kattintással. Akár még read-later funkciónak is elmegy, ha épp nincs időnk elolvasni egy online cikket, s eltennénk azt magunknak későbbre, vagy épp egy nagyobb anyaghoz végzünk kutatómunkát és elraktároznánk pár online forrásanyagot.

Jegyzetek importja és exportja

Egy jegyzet program esetében fontos szempont lehet, hogy a korábbi, más alkalmazásokban összegyűjtött jegyzeteinket miként tudjuk átemelni. Nos, az UpNote ezen a téren rendkívül jól teljesít: van például ENEX import, így Evernote-ban létrehozott anyagaikat pillanatok alatt átrakhatjuk. De emellett képes különféle dokumentum formátumokból (rtf, docx, markdown, txt stb.) is importálni tartalmakat.

Hasonlóan kényelmesen megy az exportálás is. Pár kattintással alakíthatjuk át jegyzeteinket PDF, HTML, markdown, vagy egyszerű txt formátumra. Természetesen a formázások megtartásával.

Biztonsági kérdések és tárhely

Olyan programoknál, amelyekre fontos jegyzeteket, adott esetben privát naplónkat bízzuk, szintén fontos kérdés a biztonság. Az UpNote a Google Firebase platformját használja jegyzeteink felhőben történő tárolására, ami jelenleg az egyik legbiztonságosabb, s nem mellesleg GDPR kompatibilis megoldás. Sajnos a kommunikáció nem end-to-end titkosítással valósul meg, de a szinkronizálást biztonságos HTTPS kapcsolaton keresztül végzi a program, s természetesen a szerveren is titkosítva tárolódnak az adataink. Ez bevett szokás manapság, így működik az Evernote, a Notion, s több más hasonló alkalmazás is. Ha ennél komolyabb védelemre van szükségünk – például nem akarunk lemondani a végpontok közötti e2e titkosításról -, akkor érdemes lehet megismerkedni a Standard Notes programmal, de az kényelemben a közelébe sem ér az UpNote-nak. Valamit, valamiért. Nekünk egyelőre az UpNote esetében nincs okunk kételkedni abban, hogy megfelelően kezelik az adatokat, a Firebase pedig mind fizikai, mind szoftveres biztonság szempontjából kellően profi platform, hogy rábízzunk jegyzeteinket, naplónkat, s az ezekhez csatolt állományainkat.

A felhő tárhely mérete egyébként nincs korlátozva, alapvetően tetszőleges mennyiségű jegyzetet (csatolt fájlokkal, beillesztett képekkel stb.) tárolhatunk el az UpNote fiókunkban. Annyi korlátozás van csupán, hogy a csatolt fájlok mérete darabonként maximum 20 MB-os lehet, illetve a túl nagy képfájlokat a rendszer újratömöríti (szóval a gigászi fotógyűjteményünk tárolására nem praktikus).

Visszatérve még a biztonságra: az UpNote-ban kétféle biztonsági funkciót is találunk. Az egyik, hogy magát a programot is jelszavas (vagy ujjlenyomatos/arcfelismerős) védelemmel láthatjuk el, így illetéktelenek nem tudják megnyitni azt sem a számítógépünkön, sem az okostelefonunkon. Ha ez túl sok, de azért akadnának olyan privát jegyzetek, amelyeket megóvnánk a kíváncsi szemektől, akkor van lehetőség a kiválasztott jegyzettömbök (Notes) jelszavas védelmére is. Így ezekhez az anyagokhoz csak mi férünk hozzá, miután megadtuk a szükséges jelkódot, vagy túlestünk az ujjlenyomatos/arcfelismerős ellenőrzésen, a készülékünk lehetőségeitől függően. Ez a védelem egyébként nem használ egyedi jelszót, az UpNote fiókunk adataival tudunk hozzáférni a kódolt részhez.

Fura – de a készítők ígérete szerint hamarosan változó – jellemvonása az UpNote-nak, hogy UpNote fiókunk teljes törlését egyelőre csak e-mailben tudjuk kérni. A fejlesztők azt ígérik, hogy ez hamarosan változik majd, és az alkalmazáson belül, kényelmesen is lesz lehetőség megunt fiókunk végleges megsemmisítésére. De mivel a jegyzeteinket bármikor gond nélkül törölhetjük, így ez most sem akkor probléma.

Összegzésül: az egyik legjobb cross-platform jegyzet program

Mindent egybevetve az UpNote feladja a leckét a konkurenseinek. Ilyen gyorsan működő, flottul szinkronizáló, minden fontos funkcióval rendelkező jegyzet alkalmazás nem sok van. Pláne olyan, amelyik cross-platform, vagyis tényleg elérjük vele jegyzeteinket Windowson, macOS-en, iOS-en, Androidon egyaránt. 

Ár-érték arányban is döbbenetesen jól teljesít, pláne ha azt vesszük, hogy az amúgy is nagyon kedvező havi előfizetői díj mellett arra is van lehetőség, hogy egyszeri (Lifetime) előfizetéssel vásároljuk meg, pár ezer forintos áron. Mondjuk üzleti modellnek ez elég fura, de reméljük, bejön a fejlesztőknek. A felhasználóknak mindenesetre rendkívül jó lehetőség egy ilyen tudású alkalmazás egyszeri díjért megvásárolni.

Maga az UpNote fiók létrehozása és a program alap funkcióinak használata amúgy teljesen ingyenes. Ha szükségünk van olyan extrákra, mint a táblázatok, kóddobozok, a színtémák stb. használata, akkor viszont érdemesebb előfizetni a havi- vagy lifetime csomagok valamelyikére.

Mivel nagyon meggyőző a tudása, csak zárójelben jegyezzük meg, hogy azért akad pár dolog, amit hiányoltunk: az egyik ilyen a címkék (tags) használata, ami azonban a fejlesztők elmondása szerint már készül. A másik az end-to-end titkosítás lehetősége, legalább néhány érzékeny információt tartalmazó jegyzet esetén. Ez egyelőre nincs napirenden a készítőknél. A harmadik pedig az iOS és Android widgetek hiánya, ami viszont nem túlélhetetlen hiányosság egy jegyzet program esetében, már csak azért sem, mert az UpNote elindítása után a Quick links funkcióval azonnal elérhetjük a tényleg fontos anyagainkat, szóval nem sok lépést spórolnánk mondjuk egy widgetként kiemelt jegyzettel. De még ezen hiányosságokkal együtt is ez jelenleg az egyik legjobb cross-platform jegyzet program.

Összességében mi csak ajánlani tudjuk az UpNote használatát is, de a kipróbálását mindenképp. Már csak azért is, mert az nem kerül semmibe, teljesen ingyen letölthetjük a programot és használhatjuk az alap funkcióit.

Ne maradjon le erről sem!