Hasznos, ingyenes online szolgáltatások diákoknak

A héten összegyűjtöttük, melyek a legjobb, pótolhatatlan alkalmazások, melyeknek minden számítógépen és okoseszközön ott a helyük, ha tanulásról van szó. Ezúttal azokat az online szolgáltatásokat szedtük csokorba, amelyek ugyancsak jól jöhetnek a diákoknak a mindennapokban.

 

Wikipedia

Tegye fel a kezét, akit meglepett, hogy ezzel az oldallal indítunk. Egy óriási, online enciklopédiánál aligha jöhet jobban bármi a tanuláshoz.

Ha dolgozatra készülünk, házi feladatot írunk, esetleg már a szakdolgozaton munkálkodunk, a Wikipédián rengeteg hasznos forrásanyagra lelhetünk minden témakörben.

 

Magyar Elektronikus Könyvtár

Szintén remek forrás-gyűjtemény a Magyar Elektronikus Könyvtár, ahonnan sok témában tölthetünk le e-bookokat, tanulmányokat. Érdemes tallózni a tartalmát, mert sokat segíthet és mindig kéznél van.

 

Librestock és Fortepan

Ha már szóba került a házi feladatok és szakdolgozatok készítése, ezekhez – és a hasonló feladatokhoz – nem árt, ha rendelkezünk kellő mennyiségű, szabadon felhasználható fotóval.

A Librestock (amely közel 40 képgyűjtőn keres) és a Fortepan (amelyen régi fotókat lelhetünk) ebből a szempontból tökéletes választás. A letöltött képeket szabadon felhasználhatjuk blogunkban és dolgozatainkban egyaránt. Érdemes megismerkedni velük.

 

Dropbox és Dropbox Paper

Még mindig a házik elkészítéséhez egy kis online segítség a Dropboxtól. Először is van ugyebár náluk méretes, ingyenes felhő tárhely, ahol a megosztásra szánt anyagainkat tárolhatjuk.

Másodszor előrukkoltak egy nagyszerű online szövegszerkesztővel (Dropbox Paper), amely akkor is rendelkezésünkre áll, ha az adott gépen éppen nincs Word vagy másik telepített szoftver.

 

Google Translate (iOS, Android)

Bár így 2016-ban sem jelenthetjük ki, hogy a Google ingyenes fordító szolgáltatása tökéletes minőségben fordítana magyarra vagy magyarról, azt azért meg kell hagyni, hogy sok esetben jól jön, ha csak kifejezéseket keresünk, vagy egyszerűbb mondatok fordításához szeretnénk valamiféle alapot. Más nyelvek esetében amúgy is ügyesebb, így azoknál érdemes lehet hadra fogni.

 

Quizlet

Ha viszont elsajátítani szeretnénk például egy nyelvet, vagy begyakorolnánk bármely tananyagot, a Quizlet lehet a segítségünkre, amelyen gyorsan és egyszerűen hozhatunk létre kvíz-összeállításokat, tanulókártyákat. Hasznos és ingyenes. Érdemes kipróbálni.

 

Send Anywhere

Nagy fájlokat szeretnénk átküldeni valakinek, de a levelezőprogram “aggódik”, vagy tényleg esélytelen, hogy fogadni tudják a “túloldalon”?

Akkor a Send Anywhere lehet a megoldás, amelynek segítségével bármilyen fájlt pillanatok alatt megoszthatunk másokkal, akár privát linkkel is.

 

PDF-ek tömörítése

Nem feltétlenül kell rögtön óriásfájlok megosztásában gondolkodni. Ha egy túlméretes PDF-et szeretnénk elküldeni valakinek e-mailben, a korábban általunk bemutatott online szolgáltatások valamelyikével egyszerűen csökkenthetjük azok méretét.

 

Webszerkesztés

Össze kellene ütni gyorsan egy weboldalt az osztálynak vagy egy landing page-et egy készülő tananyaghoz, prezentációhoz, házi dolgozathoz? Semmi gond, az általunk korábban bemutatott megoldás segítségével programozás nélkül és ingyen megoldható ez a kérdés is.

Ne maradjon le erről sem!