Mac karbantartás és gyorsítás egy kattintással, modernizált felületen

Hasonlóan a Windowshoz, macOS-re is temérdek nagyszerű szoftver létezik, amelyeknek az ember általában csak a töredékét használja a hétköznapokon, de a kíváncsiság sokszor erősebb, így mindenki hajlik rá, hogy kipróbáljon egy-egy újonnan megjelenő szoftvert, hátha beválik munkára, szórakozásra. S bár a macOS meglepően strapabíró, azért a feleslegesen telepített alkalmazások, a sok felesleges fájl stb. előbb vagy utóbb ezt a rendszert is ugyanúgy belassítja, mint a Windowst. S bár ilyenkor nekiláthatunk manuálisan kitakarítani, azért ebben az esetben is praktikusabb lehet egy olyan programot munkára fogni ez ügyben, mint Windowson az Ashampoo WinOptimizer és társai. Nos, ilyen is akad, s ezzel a Mac karbantartás és a rendszer gyorsítása szintén megoldható akár egyetlen kattintással is. Az egyik legjobb ezen a téren kétség kívül a MacPaw-féle CleanMyMac X, amelynek a napokban jelent meg a legújabb változata.

Mac karbantartás és gyorsítás egy kattintással, modernizált felületen

CleanMyMac X nem először szerepel nálunk, korábban bemutattuk már részletesen. Azonban a programot folyamatosan fejlesztik, így most újra előkerült nálunk is, lévén megkapta az eddigi legnagyobb felületi megújítást. A program ingyen letölthető a készítők oldaláról, de az ingyenes változat lehetőségei korlátozottak. Ha valaki ténylegesen ki szeretné használni a benne rejlő lehetőségeket, annak érdemes megvásárolnia a teljes verziót, vagy ha Setapp előfizető, akkor a több mint 200 maces alkalmazást elérhetővé tévő gyűjtemény részeként ezt a programot is megkapja. Az új változat ugyan funkciók terén nem igazán hozott számottevő újítást, de a felületet kicsit modernizálták, s az újonnan debütáló 3D-s animációk némileg feldobják a karbantartás és optimalizálás amúgy elég egyhangú folyamatát.

Bár nem mindig szerencsés a rendszerek automatikus takarítása, a CleanMyMac X esetében azt kell mondjuk, nagy terhet tud levenni a maces felhasználók válláról. A Smart Scan funkció lényege, hogy a Scan gombra kattintva a program összegyűjti a rendszerben megbújó felesleges fájlokat (naplófájlok, internetezés közben begyűjtött vagy programok által létrehozott átmeneti állományok, universal binary appok hardvertől eltérő részei, felesleges nyelvi fájlok stb. Emellett átnézi a rendszert, hogy nem fertőződött-e meg valamilyen maces malware kártevővel, illetve elvégez néhány karbantartási műveletet is, amelyek optimalizálhatják a rendszer működési sebességét. Ezek amúgy a programon belül egyenként is használható funkciók (a CleanupProtection és Speed kategóriák választásával akár részletekbe menően is dolgozhatunk velük), de a Smart Scan egy kattintásra redukálja a használatukat. Miután összeszedte a felesleget, lehetőségünk van átnézni, hogy mit ítélt törlésre, de ha nem akarunk ezzel vacakolni, egy újabb kattintással elindíthatjuk a tényleges takarítási és optimalizálási folyamatot.

Mint már említettük, az automatizálható funkciókat egyenként is használhatjuk. Ha például csak egy gyors optimalizálásra lenne szükségünk – malware keresés és takarítás nélkül – a Speed / Maintenance részben lehetőségünk némi RAM felszabadításra, a rendszer saját karbantartási szkriptjeinek lefuttatására, Flush DNS Cache törlésre, a Sporlight újraindexelésére, lemezkarbantartásra stb. Egyenként, vagy akár egy lépésben is elindíthatjuk őket. Ugyanígy lehetőségünk van az Optimatization felületen beállítani, hogy milyen alkalmazások és folyamatok indulhatnak el automatikusan a rendszerrel, illetve ugyanitt látjuk, ha vannak az erőforrások szempontjából túlságosan éhenkórász alkalmazások.

Alkalmazások teljes eltávolítása, frissítése, beépülők letiltása

Nem csak a rendszer állapotát tudjuk menedzselni a program felületén, hanem a telepített alkalmazásokat is. Bár macOS-en a legtöbb esetben elegendő a Kukába dobni a megunt programokat, ilyenkor a rendszer sajnos nem gondoskodik minden, az adott programhoz tartozó mappa és fájl törléséről. Viszont a CleanMyMac X Uninstaller felületén a tökéletes eltávolítás is megoldható. Egyenként, vagy akár csoportosan is eltávolíthatunk vele szoftvereket a gépről, ráadásul az eltávolítási folyamat során előbb felméri, hogy az adott programokhoz tartoznak-e további mappák és fájlok, s azokkal együtt likvidálja őket. Mivel ilyen esetekben akár a konfigurációs fájlokat vagy a kérdéses program által létrehozott adatokat is összeszedhet, arra is van lehetőségünk, hogy a végleges törlés előtt azért átnézzük, mi mindent talált, s ha úgy tűnik, valamire még szükségünk lehet ezek közül, akkor azt kivehetjük a törlendők listájáról.

Hasonló funkciót tölt be az Extensions rész is, de ott a programok helyett a rendszer különféle beépülőit, böngésző kiegészítőket tudunk megregulázni, s ha kell, eltávolítani.

Szintén praktikus funkció az Updater, amellyel csoportosan lehet frissíteni a telepített alkalmazások közül azokat, amelyekhez a program talál új frissítést. Bár ebbe beletartozhatnak akár App Store-ból telepített alkalmazások is, mi inkább csak azok frissítését javasoljuk ilyen módon, amelyek az internetről letöltött, önálló telepítőkészletből kerültek a gépre. A többit érdemesebb azért az App Store frissítési funkciójával naprakészen tartani. Ám ettől még nagyon hasznos, hogy a kívülről telepített szoftverek esetében sem kell egyenként levadászni a frissítéseket, hanem automatizálhatjuk a folyamatot egy kattintással.

További szabad hely felszabadítása

Ha az automatikusan összeszedett felesleges fájlok eltávolítása kevésnek bizonyul, lehetőségünk van további felesleges állományok beazonosítására is. A Files kategória három részre van bontva. A Space Lens egy érdekes, grafikus megjelenítést tartalmaz, amelyben vizuálisan tudjuk átnézni, hogy mely fájlok foglalják a legtöbb helyet a rendszerben, s magunk dönthetünk ezek sorsáról. A Large & Old Files hasonló funkciót tölt be, azzal a különbséggel, hogy automatikusan igyekszik beazonosítani a nagyméretű és régi fájlokat, hogy listába gyűjtve azokat eldönthessük, melyekre van szükségünk, s melyekre nincs.

Végül a Shredder funkció a felesleges fájlok végleges, visszaállíthatatlan törléséről tud gondoskodni, így ha esetleg kényes, privát információkat tartalmazó dokumentumoktól kell megszabadulnunk, használhatjuk azok megsemmisítésére.

Fontos funkciók a menüsávon

A program minden fontos funkcióját elérjük a szépen megújult felületen, de továbbra is megtehetjük, hogy a legfontosabbakat beépítjük a macOS menüsávjába. A CleanMyMac X Menu funkció engedélyezésével a menüsorban megjelenő kis monitor ikonra kattintva láthatjuk a RAM és a háttértárak állapotát, egy kattintással felszabadíthatunk memóriát vagy tárhelyet, láthatjuk a hálózati forgalom alakulását, a CPU és az akku terhelését, illetve azt is, hogy bekapcsolt állapotban van-e a folyamatos malware védelem. Merthogy a CleanMyMac X ez utóbbira is képes: valós idejű védelmet nyújt a különféle maces digitális kártevők ellen. Ez a funkció egyébként kikapcsolható, de ha nincs a gépen dedikált vírusirtó, nem árt, ha bekapcsolva hagyjuk. Mostanság azért előfordulnak durva támadások a macOS felhasználók ellen is. Ha nem is feltétlenül helyettesít mondjuk egy komplex Bitdefender védelmet, a semminél mindenképpen több!

Összegzésül

Mindent egybevetve a CleanMyMac X továbbra is az egyik legjobb megoldás ha Mac karbantartás és takarítás a cél. Egyszerűen használható, így az összetett optimalizálási karbantartási feladatokat is bárki elvégezheti a segítségével. Az új frissítés elsősorban külsőleg hozott megújulást, de azért akadnak belső javítások is. Aki eddig még nem próbálta, annak most feltétlenül érdemes megismerkednie az új változattal.

Ne maradjon le erről sem!