Halasztás (Snooze) funkció Apple Mail levelezőhöz és Jegyzetekhez

Ha valaki olyan levelezőprogramot használ, amely alapból rendelkezik úgynevezett Snooze (szundikálás, elnapolás, halasztás, ki hogy értelmezi) funkcióval, annak könnyű dolga van, ha egy e-mail olvasását szeretné későbbi időpontra halasztani, de addig is eltüntetné azt a bejövő levelek listájából. A Snooze funkció része a Spark Mailnek, tud ilyet a Canary Mail is (ha kikapcsoljuk a magánszféra teljeskörű védelmét benne), az Outlook friss változatai, sőt, a Gmail webes felületén is találunk Halasztás menüpontot. Azonban az Apple saját Mail alkalmazása sajnos nem képes erre. Ha viszont valaki ragaszkodik a Mail használatához (ez magánszféra és adatvédelem szempontjából elég jó választás), akkor végleg mondjon is le erről iOS és macOS alatt egyaránt? Nos, nem feltétlenül! Van ugyanis az Apple-nek egy másik alkalmazása is, amelynek segítségével a Halasztás (Snooze) funkció Apple Mail esetében is alkalmazható, sőt, még a Jegyzetek appban is nagy hasznát vehetjük ennek a megoldásnak. S hogy teljes legyen a kép, a dologhoz még egy valamire lesz szükségünk, ami szintén az aktuális iOS és macOS rendszerek része: ez pedig nem más, mint az Emlékeztetők app.

Halasztás (Snooze) funkció Apple Mail levelezőhöz

Elöljáróban annyit el kell mondanunk, hogy az alábbi megoldás csak az iOS 14, iOS 15, illetve a macOS Big Sur és macOS Monterey rendszereken használható jelenleg. A régebbi iOS és macOS változatokon elvileg nem működik a dolog. Az iOS és a macOS aktuális és soron következő verziói viszont rendelkeznek ezzel a lehetőséggel, így ha az Apple alap alkalmazásait használjuk a hétköznapokban, érdemes lehet kihasználni, mert jelentősen megkönnyítheti az életünket.

A praktika lényege iOS alatt, hogy amikor egy, az Apple Mail alkalmazásba beérkező e-mail elolvasását szeretnénk elodázni, s ehhez szükségünk lenne egy emlékeztetőre, egyszerűen jelöljük ki a levél Tárgy mezejének szövegét, majd a megjelenő helyi menüben válasszuk a Megosztás… lehetőséget. Ezután a megjelenő megosztási panelen válasszuk ki az Emlékeztetők (Reminders) app ikonját. Megjelenik az új emlékeztetők felvételére szolgáló felület, amelyen átírhatjuk az emlékeztető címét (ez a levél tárgyának általunk kijelölt része lesz alapértelmezésben), illetve a Részletek felületen meghatározhatjuk, hogy melyik csoportba kerüljön, s mikorra szeretnénk időzíteni az emlékeztetőt.

Ha megvagyunk, a Hozzáadás gombbal véglegesíthetjük a létrehozást. Ekkor az Emlékeztetők appban egy olyan bejegyzést kapunk, amelyben az emlékeztető címe mellett láthatjuk a Mail app ikonját is. Ezt megérintve a program azonnal átdob minket a kérdéses levélre. Ennek megfelelően amikor majd időszerűvé válik az emlékeztető és jelez a rendszer, ott is azonnal elérhetjük az adott e-mailt, nem kell keresgélnünk. A levél egyébként a Mail alkalmazáson belül átrakható közben bármely mappába (mondjuk a Kuka kivételével), vagyis nem kell tovább a Bejövő üzenetek között tárolnunk, áthelyezhetjük az archívumba is.

Ha valaki nem iOS-en, hanem macOS-en szeretné kivitelezni ugyanezt, a megoldás lépései teljesen megegyeznek, csak a kijelölés után még kattintani kell a jobb egérgombbal, majd a megjelenő helyi menüben a Share / Reminders (Megosztás / Emlékeztetők) lehetőséget választani.

A megjelenő panelen az i gombra kattintva tudjuk beállítani az időzítést, s ha végeztünk, az Add gombbal aktiválhatjuk az emlékeztetőt.

Működik más programokkal is

A fenti műveletsor egyébként működik más, kompatibilis alkalmazásokkal is, így például az Apple Jegyzetek alkalmazásában, vagy akár a Bear jegyzet programban. Ezeknél a jegyzet címét, vagy annak egy szövegrészletét érdemes kijelölni, majd a helyi menüben jöhet a Megosztás… és aztán a többi, amit a Mail esetében is írtunk. De alkalmazható például az Ulysses nevű markdown szövegíró programmal, a Safari böngészőben (csak jelöljük ki például egy online cikk címét vagy szövegrészletét) stb. Akár arra is jó, ha valaki szeretne átszokni az Evernote-ról a Bear vagy Apple Jegyzetek alkalmazásokba, de hiányozna neki az Evernote új Tasks funkciója. A fenti megoldással ezt a hiányt simán lehet pótolni a két másik alkalmazásban.

Ráadásul az Emlékeztetők alkalmazás (ha bekapcsoltuk az iCloudos szinkronizálást) az így létrehozott bejegyzéseket is gond nélkül osztja az eszközeink között, szóval mindenhol értesítést kapunk majd a kellő pillanatban.

Ne maradjon le erről sem!