TOP: a legjobb appok iPhone-ra, 2020-ra

Tegnap összefoglaltuk, mely programok jöhetnek jól egy androidos okostelefonon a jövő évben. De természetesen nem maradhat ki a másik népszerű platform sem, hiszen ki tudja, kinek kerül majd a karácsonyfa alá egy új iPhone. Így aztán összeszedtük azt is, melyek lehetnek a legjobb appok iPhone-ra, 2020-ra. 

TOP: a legjobb appok Androidra 2020-ra

Hasonlóan az androidos válogatáshoz, itt is előnyben részesítettük az olyan alkalmazásokat, amelyek több rendszeren is elérhetők, és így kényelmesen lehet velük megosztani anyagainkat, adatainkat a telefon és a számítógép között.

Természetesen ezek a programok nem csak egy teljesen új készüléken jöhetnek jól. Ha már régóta van iPhone-unk, akkor is érdemes végignézni az alábbi kínálatot. 

Ahogy az lenni szokott, a korábban már tesztelt programokhoz linkeltük a részletes tesztet is, illetve elérhető a letöltési oldaluk is, az adott app nevére kattintva. 

Apple iWork, Microsoft Office, Google Dokumentumok

Kezdjük rögtön egy a mobil-iroda témakörrel, vagyis nézzük, milyen alkalmazások állnak rendelkezésre iOS alatt, hogy szöveget szerkesszünk, táblázatokat hozzunk létre, vagy prezentációkat alkossunk. 

Mivel az iPhone esetében Apple termékről van szó, kézenfekvő, hogy praktikus, ha a cég saját, ingyenes irodai csomagját használjuk. A PagesNumbersKeynote alkalmazások rendkívül hatékonyak, kényelmesek, s ha netán Macünk is van, ott is rendelkezésre állnak. Sőt, ha mondjuk a telefonon kezdjük el egy táblázat szerkesztését, bármikor folytathatjuk azt a gépen, egy mozdulattal átvéve az éppen szerkesztett anyagot. Ha Windowst használunk számítógépen, akkor a Pages, Numbers és Keynote online változatával férhetünk hozzá iCloud felhőbe másolt dokumentumainkhoz a gépen, vagy exportálhatjuk azokat egy elterjedtebb irodai formátumba (például docx, xlsx, pptx).

Aki eleve ez utóbbi formátumokban dolgozna, annak kézenfekvő lehet a Microsoft Office okostelefonos appjainak használata. Egy Office 365 előfizetéshez ezeket is kapjuk, s bár felületileg nem tökéletesen simulnak bele az iOS appok stílusába, az kétségtelen, hogy mindent tudnak, amire csak szükségünk lehet. Profi és kényelmesen használható mindegyik (WordExcelPowerPoint), remekül összedolgoznak az asztali Word, Excel és PowerPoint verziókkal a OneDrive felhőtárhelyen keresztül (is, mert amúgy akár iCloudról is dolgozhatunk velük).

Végül szintén jó irodai összeállítást kínál a Google, náluk ugyancsak találunk szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációs alkalmazást egyaránt. Kevésbé sokoldalú appok ezek, mint az Apple vagy a Microsoft megoldásai, viszont faék egyszerűséggel használhatók és tökéletesen idomulnak Google Drive tárhelyhez. 

Nehéz megmondani, melyik a legjobb megoldás a fentiek közül. Az Apple és a Google ingyen adja a programokat, legfeljebb felhőtárhelyünk méretét kell bővíteni pénzért az alap méret helyett, bár egyszerű dokumentumokkal még ez a veszély sem nagyon fenyeget. A Microsoft appok előfizetés nélkül csak dokumentumok olvasására alkalmasak, de annyira jó a szerkesztőfelület, hogy szerintünk megéri előfizetni (diákoknak itthon amúgy még mindig ingyen jár az Office 365 csomag).

Ulysses, iA Writer

Ha valaki nem bíbelődik táblázatokkal és prezentációkkal, viszont egész élete az írásról szól, annak a Word és a Pages helyett javasoljuk az Ulyssesalkalmazással való ismerkedést. Ez egy markdown szövegíró alkalmazás, amelyről anno itt írtunk részletes tesztet. Asztali gépre sajnos csak macOS alatt érhető el, de ha iPhone-on vagy iPaden szeretnénk szövegírásra adni a fejünket, önmagában is megérheti, mert gyorsan dolgozhatunk benne, és seregnyi formátumba exportálhatunk. Ha még Macünk is van a dologhoz, akkor az Ulysses a Kánaán (mi sem tudunk tőle szabadulni, egyszerűen nincs jobb alternatíva ezen a két platformon). Viszont praktikusabbnak tűnik a Setapp gyűjtemény részeként előfizetni rá, mint önmagában. Ez esetben is megkapjuk a maces változathoz az iOS verziót.

Ha a markdown mellett a windowsos kliens is fontos, akkor viszont jobban járunk az iA Writer nevű alkalmazással, amely szintén nagyon sokoldalú, s remek szövegíró app. Cross-platform, így minden népszerű rendszerre megvehetjük, egészen olcsón.

Evernote, Bear, Notion

Ha jegyzetelésről van szó, az Evernote még mindig nagy névnek számít e kategóriában, s bár az elmúlt évek megtépázták kicsit, az aktuálisan új vezetés végre jó irányba látszik megindítani a fejlesztését (lesz például hamarosan új, egységes szerkesztőfelület minden változathoz). Mindenesetre a jelenlegi verzióval is az egyik legjobb jegyzet alkalmazás, amelyben nem csak írhatunk, hanem rajzolhatunk, írhatunk kézzel, vagy készíthetünk hangos jegyzeteket, beilleszthetünk táblázatokat stb. Emellett van lehetőség fájlok csatolására, a csatolt dokumentumokban keresésre stb. Mindezt nem teljesen ingyen, mert az ingyenes verzió erősen korlátozott, de ha előfizetünk, jó eséllyel nem bánjuk meg, hiszen egy valódi cross-platform jegyzet alkalmazásról van szó, amely minden népszerű rendszerre elérhető, amelyikre pedig mégsem, ott használhatjuk a webes változatot egy böngészőben.

Ha valaki inkább markdown jegyzetelésre vágyik, annak a Bear jelenthet megoldást, bár itt sajnos csak iOS és macOS verziók állnak rendelkezésre. Ezek azonban rendkívül letisztult felülettel és rengeteg praktikus funkcióval várják a felhasználókat. Részletesen itt írtunk a programrólitt pedig az újdonságairól.

Végül szintén jó választás lehet a Notion is, amely kicsit már túl is mutat az egyszerű jegyzet alkalmazásokon, inkább egy komplett digitális életmód alkalmazás. Itt írtunk róla részletes tesztet.

Things 3, Microsoft To-Do

Ha valaki jól használható GTD alkalmazásokra vágyik ne is keressen tovább. A két legjobb jelenleg a Things 3 és a Microsoft To-do. Előbbi ugyan fizetős, de cserébe hihetetlenül kényelmes, letisztult, modern felületen tudjuk a segítségével menedzselni tennivalóinkat.

A Microsoft alkalmazása szintén jól sikerült, átlátható, bár kicsit talán nehézkesebben kezelhető, mint a Things. Kárpótlásul viszont ingyenes és akadnak izgalmas extrái is, mint például a testreszabható felület és az állománycsatolási lehetőség tennivalóinkhoz.

Readdle Calendars 5

Readdle Calendars 5 volt 2018 legjobb iPhone-os naptár alkalmazása nálunk, s e véleményünket azóta is fenntartjuk. Kiváló heti és naptár nézete rendkívül megkönnyíti a naptárbejegyzések áttekintését, az új tennivalók felírása pedig nagyon kényelmesen oldható meg vele. Akár Google Naptárunkat is integrálhatjuk vele. Az ingyenes változat innen tölthető le.

Readdle Spark, Outlook

Ha valaki tökéletes levelezőprogramot keres iOS-re, annak figyelmébe ajánljuk a Readdle cég Spark nevű levelezőjét, amely rendkívül ízléses, átlátható felületen, mobilos olvasáshoz idomítva jeleníti meg a leveleket, ráadásul számos extra funkciót (időzített levélküldés, későbbi elolvasás, lista tetejére tűzés stb.) kínál. Gyakorlatilag első lépésként kell lecserélni rá az iOS saját Mail appját.

Akinek mégsem jönne be a Spark, annak ott van még a Microsoft Outlook, amely szintén remekbe szabott felülettel és sok hasznos funkcióval kecsegtet. Sőt, itt integrált – és jól használható – naptárat és címjegyzéket is kapunk. Így egy felületen menedzselhetjük leveleinket és találkozóinkat.

Forest

Azoknak, akik szeretnének hatékonyabban dolgozni és tanulni, érdemes benevezniük a Forest nevű alkalmazásra is, amelyről anno részletesen is írtunk. Ezzel a Pomodoro módszerhez hasonlóan tudjuk menedzselni időbeosztásunkat és rávenni magunkat, hogy egy adott pillanatban csak az eredetileg elvégezni tervezett feladatunkra koncentráljunk. 

Emellett arra is ügyelhetünk vele, hogy bizonyos időközönként azért megszakítsuk a munkát és pár percnyi szünetet tartsunk, egészségünk megóvása érdekében. Mellesleg van benne egy izgalmas, környezetvédelmi extra is, de ezt nem áruljuk el itt, akit érdekel, elolvashatja tesztünkben.

Darkroom

Ha szeretnénk az iPhone-nal készült fotóinkat gyorsan és profi kivitelben tuningolni, jó választás lehet a Darkroom nevű fotószerkesztő alkalmazás. Rengeteg látványos effektet és profi eszköztárat kínál fotóink retusálásához. Részletesen itt írtunk róla.

Scanner Pro, Office Lens

Ha papír alapú dokumentumainkról szeretnénk digitális másolatot készíteni, nem feltétlenül kell a hagyományos szkennerekhez fordulni. Ma már egy okostelefonnal is elvégezhetjük a gyors digitalizálást, így a papír alapú dokumentumokat pillanatok alatt beolvashatjuk és eltárolhatjuk felhőben, vagy megoszthatjuk ügyfelekkel, kollégákkal. Ehhez jó választás lehet a Scanner Pro, vagy a Microsoft Office Lens egyaránt. Előbbi fizetős, utóbbi ingyenes alkalmazás. Itt írtunk róluk részletesen.

Readdle Documents 7

Dacára annak, hogy az iOS 13-ban már egészen sokoldalúra sikeredett a Fájlok app, még mindig szinte megkerülhetetlen az Readdle Documents, amelynek nemrég jelent meg a 7-es verziója. Ennek az ingyenes appnak a segítségével kényelmesen menedzselhetjük állományainkat, s másolhatunk fájlokat a telefonról/tefelefonra különböző forrásokból (OneDrive, Google Drive, iCloud, FTPO szerverek stb.). Sőt, arra is alkalmas, hogy vezeték nélküli kapcsolatot építsen ki számítógépünkkel és így másolhassunk oda-vissza például videókat, zenéket, az iTunes megkerülésével.

Ráadásul sok fájlformátumot meg is nyithatunk vele, beleértve a hang- és videofájlokat. Az pedig már csak hab a tortán, hogy még PDF szerkesztő funkciókkal is ellátták készítői.

VLC for Mobile

Ha már szóba kerültek a videók, nem mehetünk el szó nélkül a VLC for Mobile mellett sem, amely tökéletes választás, ha a telefonon az iTunes-ban konvertálás/másolás nélkül szeretnénk videókat megnézni, ráadásul nem akarunk egy-egy MKV vagy AVI formátumú anyagot mindig átkonvertálni az iOS számára emészthetővé. A VLC szinte bármilyen népszerű médiafájlt lejátszik.

1Password, Enpass, Bitwarden

Manapság egyre fontosabb, hogy kellően bonyolult, nehezen visszafejthető jelszavakat, kódokat használjunk online fiókjainknál. S persze lehetőleg ne ugyanazt alkalmazzuk mindegyiknél. Ennyi jelszót és kódot azonban nehéz lenne fejben tartani (pláne ha bonyolultakat választunk), így e célra érdemes valamilyen jelszómenedzser beüzemelni. Nekünk a 1Password és az Enpass vált be eddig a leginkább. Ennek okait leírtuk itt (1Password) és itt (Enpass). Az Enpassnál annyi változás történt tesztünk óta, hogy a Pro funkciókat csak előfizetéses rendszerben lehet benne aktiválni.

Aki pedig teljesen ingyen használható jelszómenedzserre vágyik, annak jó választás lehet a Bitwarden, amely szintén cross-platform, ráadásul nyílt forráskódú. Erről itt írtunk részletesebben.

Unsplash

Egy okostelefont akkor érzünk igazán magunkénak, ha sikerült kellően “belakni”. Ehhez hozzátartozik a megfelelő háttérkép kiválasztása is. Ebben segíthet az Unsplash app, amely a népszerű Unsplash fotógyűjteményt hozza egy érintésnyi távolságba. Teljes kényelemben tallózhatjuk a képgyűjteményt, és egyetlen mozdulattal beállíthatunk bármilyen fotót háttérképnek. Részletesen itt írtunk a programról.

Calcbot 2

Végül, hogy tuti bejöjjenek a 2020-as számításaink, mutatunk egy hihetetlenül jól sikerült számológépet, amely a megszokott kalkulátor funkciókon felül mértékegységváltásra és valuta-átszámításra is képes. A Calcbot 2-ben számításainkról virtuális szalagot vezethetünk, így azokat bármikor újra elővehetjük, beleértve az eredmények értékeit is. Abszolút megéri az árát.

Ne maradjon le erről sem!