A legjobb programok Windowsra 2022-re

Így év végén megszaporodnak nálunk a válogatások, aminek egészen egyszerű oka van: mikor, ha nem most van a legjobb időpont arra, hogy összegezzük, mely programok váltak be leginkább az idén, amikor a számítógépet használtuk. Hiszen ami idén bevált, az jó eséllyel jövőre is jó választás marad, különösen, ha ebben az évben kapott egy jelentősebb frissítést, új funkciókkal, javításokkal. Éppen ezért ma megmutatjuk, melyek lehetnek a legjobb programok Windowsra 2022-re, amelyek az idei tesztjeink alapján bizonyították: méltók arra, hogy telepítsük őket akár egy új laptopra, akár egy korosodó, de még mindig napi használatban lévő asztali PC-re. A lényeg, hogy az adott gépen Windows 10 vagy Windows 11 operációs rendszer legyen (lehet persze Windows 7 is a legtöbb esetben, de mivel az már hivatalosan nem támogatott, így mi is elsősorban a Windows 10 és 11 verziókat favorizáljuk).

TOP: a legjobb programok Windowsra 2022-re

Ez a lista a teljesség igénye nélkül készült, meglehetősen szubjektív szempontok alapján, hiszen ide most tényleg azokat a programokat válogattuk csak be, amelyek bizonyították, hogy kihagyhatatlan választások egy windowsos PC-n. Mivel a legtöbbről részletes tesztünk is volt, most csak rövid leírást adunk róluk, s linkeljük a teljes bemutatókat, hogy aki valamelyikre komolyabban kíváncsi, részletekbe menően is megismerhesse.

 • Files 2.0: Ha valaki szeretne egy modern, praktikus fájlkezelőt használni Windowson (akár a népszerű kétpaneles nézettel is), ezzel feltétlenül ismerkedjen meg. Windows 10-re és Windows 11-re egyaránt javasoljuk a rendszer saját fájlkezelője helyett. Írtunk róla részletesen is, emitt.
 • FreeOffice 2021: Az egyik legjobb ingyenes irodai csomag, amely tökéletesen kompatibilis a Microsoft Office alkalmazásokkal, ráadásul a felülete is hasonlít azokra. Emellett magyar nyelvű menüvel és helyesírás-ellenőrzővel is rendelkezik. Korábban itt írtunk róla.
 • Microsoft 365: Irodai csomagnak természetesen a Microsoft Office is tökéletes választás. Ha ezt a Microsoft 365 keretein belül előfizetjük, akkor a népszerű alkalmazásokon túl még hatalmas OneDrive felhő tárhelyet is kapunk. Kitűnő választás, ha a gépen végzett munka túlnyomó többségét Office fájlok szerkesztésével töltjük.
 • UpNote: Egy abszolút profi, cross-platform jegyzet alkalmazás, így jegyzeteinket nem csak Windowson, hanem a többi asztali rendszeren és persze okostelefonokon is elérhetjük. Előnyeiről (és esetleges hátrányairól) itt írtunk részletesen.
 • TickTick vagy Todoist: Két nagyszerű, professzionális GTD alkalmazás, feladataink, tennivalóink, projektjeink menedzseléséhez. A Todoistről itt, a TickTickről itt írtunk részletes tesztet.
 • Ashampoo PDF Pro 3 vagy Ashampoo PDF Free: Ha szeretnénk egy gyors, sokoldalú, akár űrlapok kitöltésére és megjegyzések beszúrására is alkalmas PDF olvasót, az Ashampoo PDF Free perfekt eszköz lesz számunkra. Ha ennél többre vágyunk – szkennelt PDF-ekhez magyar nyelvű OCR funkció, teljes PDF szerkesztő eszköztár -, akkor viszont az Ashampoo PDF Pro 3 lesz a jó választás, igaz, nem ingyen. A PDF Pro 3 tudását itt mutattuk be, az ingyenes változatról pedig itt írtunk.
 • Inspire 3 vagy iA Writer: Kedvenc markdown szövegíró alkalmazásunk macOS alatt az Ulysses, amelyhez hasonlót sokáig nem találtunk Windowsra. Aztán belefutottunk az Inspire 3-ba, amely szakasztott olyan, mint a nagy kedvenc, ráadásul tudásban sem nagyon marad el tőle. A legjobb markdown szövegíró alkalmazás Windowsra, amellyel nem csak írhatunk, hanem menedzselhetjük és publikálhatjuk is írásainkat. Részletesen itt mutattuk be. Konkurenciája az iA Writer, amely szintén nagyon sokoldalú markdown szövegszerkesztő, így érdemes azzal is tenni egy próbát, mert a felületük nagyon eltérő. Kérdés, kinek, melyik jön majd be jobban. Az iA Writert itt teszteltük.
 • Affinity Photo, Affinity Designer, Affinity Publisher: Az Affinity alkalmazásai szinte tökéletesen ki tudják váltan az Adobe Photoshop, Illsutrator, InDesign hármast. Persze a váltás előtt érdemes tesztelni az ingyenes próbaverziókat, de ha beválnak, az egyszeri, kedvező árfekvésű vásárlással sokkal jobban járhatunk, mint az Adobe előfizetésével (ettől még persze az Adobe alkalmazásai tudásban előbbre vannak, de a legtöbb felhasználónak a szintén professzionális Affinty programok lehetőségei is bőven elegendők). A kiadványszerkesztésre készült Publisherről itt írtunk, a másik kettőről pedig itt.
 • Luminar AI: Aki egy profi, mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra is építő fotóretusáló alkalmazást keres Windowsra, a Luminar AI-t feltétlenül próbálja ki. A programot itt mutattuk be, de adtunk gyakorlati ízelítőt is a használatából.
 • VideoProc Vlogger vagy DaVinci Resolve 17: Két nagyszerű videoszerkesztő, ámde két teljesen eltérő filozófiával. Az egyszerűbb használatra, de azért profi eszköztárra vágyóknak a VideProc Vlogger (itt mutattuk be) lesz a jó választás, míg azoknak, akik közelebb akarnak kerülni a filmkészítés világához, a DaVinci Resolve ingyenes kiadását ajánljuk.
 • DeepL Windows: Ha valaki egy profi online fordítót keres, amely kényelmesen használható Windowson önálló alkalmazásként (de persze online kapcsolattal) is, annak a DeepL kötelező darab.
 • Cryptomator: Egy kiváló megoldás arra, hogy felhőben vagy offline a gépen tárolt állományainkat egyaránt titkosítva, biztonságosan tudjuk tárolni, menedzselni. Szinte az összes népszerű felhő szolgáltatással együtt használható. Részletesebben itt írtunk róla.
 • FluentReader: Egy nagyon jól sikerült RSS hírolvasó alkalmazás, amely Windowson is egyszerűsítheti kedvenc híroldalaink, blogjaink friss írásainak elolvasását. Anno teszteltük is, mégpedig itt.
 • Ashampoo WinOptimizer 19 vagy Ashampoo WinOptimizer 2021: Ha olykor szükségünk van a Windows gyorsítására, optimalizálására, karbantartására, a WinOptimizer 19 ehhez tényleg professzionális eszközöket kínál, ráadásul jó áron (részletesen itt mutattuk be). Ám aki inkább spórolna a dolgon, annak jól jöhet a WinOptimizer 2021, amely azonos alapokra épül, csak kicsit megnyesték a funkciókészletét. Erről itt írtunk.
 • Microsoft PowerToys: A Microsoft PowerToys segítségével több hasznos, praktikus kiegészítőt építhetünk be a Windows 10 és Windows 11 rendszerekbe. Írtunk már szinte mindegyikről (a kínálat folyamatosan bővül), ezeket a cikkeket itt találják meg olvasóink.

További programok Windowsra

Mint azt a bevezetőben is írtuk, a fenti kínálat a személyes tapasztalataink alapján készült, de be kell valljuk, maradtak még bőven olyan alkalmazások, amelyek érdekesek lehetnek a Windows használók számára. Ezeket folyamatosan teszteljük, s az eddig megjelent teszteket mind megtalálják, ha rákattintanak erre a linkre, amelyen megtalálható az összes eddig megjelent, windowsos programokat bemutató cikkünk.

Ne maradjon le erről sem!