Ingyenes RSS olvasó program Windowsra és macOS-re

Az internet egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy temérdek érdekes cikket, hírt, tippet lehet olvasgatni a weben. Ám ez a hatalmas választék olykor rendkívül időt rabló tud lenni, amikor az ember az összes kedvenc oldalát egyenként igyekszik megnyitni és kibogarászni rajtuk a legújabb információkat. Ezt egyszerűsíthetjük azzal, ha valamilyen RSS olvasót használunk, amely egyetlen felületen gyűjti össze kedvenc weboldalaink friss híreit, cikkeit, blogbejegyzéseit. Mai tesztalanyunk egy teljesen ingyenes RSS olvasó program Windowsra és macOS-re.

Fluent Reader: ingyenes RSS olvasó program Windowsra és macOS-re

A Fluent Reader egy gyorsan megszerethető, nyílt-forráskódú és ingyenes RSS olvasó program Windows és macOS-re, amellyel kényelmesen nézhetjük át napról napra a friss híreket, új blogbejegyzéseket, online cikkeket.

Gyűjteményünk összeállítása pofonegyszerű: vagy egyenként megadjuk a gyakran nézegetett weboldalak RSS linkjeit a programnak, vagy ha már eleve van gyűjteményünk mondjuk a Feedly-n vagy hasonló gyűjtőben, akkor exportáljuk azokat onnan OPML formátumba, majd szépen importáljuk az OPML fájlt tartalmát a Fluent Readerbe. De arra is van lehetőség, hogy a népszerű online RSS gyűjtőkkel szinkronizáljuk a programot, így oda-vissza eltárolhatók az újonnan felvett források.

Bármelyik megoldást választjuk, csak egyszer kell végigjátszani, s onnantól kezdve már nem lesz más dolgunk, mint olvasni, olvasni, olvasni. Akár minden nap, egy nagyon kényelmes, testreszabható felületen. Merthogy a Fluent Reader teljes egészében az ízlésünkre formálható. Ha valaki nem szereti az alapértelmezésben látható kártyás elrendezést, választhat helyette több különféle lista felépítés közül. Ha pedig már megnyitott egy online cikket, az olvasó felületen lecserélheti az eredeti oldaltördelést egy szemkímélőbb, kifejezetten olvasáshoz optimalizált elrendezésre.

Az olvasófelületen egyébként Vágólapra másolhatjuk a cikk eredeti linkjét, sőt, mindegyik anyaghoz kapunk QR kódot is, így azt leolvashatjuk a képernyőről az okostelefonnal, amelyen így azonnal megnyitható a kérdéses cikk.

Nem csak arra van lehetőség, hogy egyetlen felületen jelenítsük meg az összes RSS forrásunk aktuális tartalmát, hanem arra is, hogy forrásonként szűrve nézzük át a cikkeket.

Sőt, az RSS feedek akár csoportosíthatók is, így külön szedhetjük a híreket, a magazinos anyagokat, a tippeket-trükköket stb. Tetszőlegesen elrendezheti magának mindenki az összegyűjtött hírforrásait. Értelemszerűen, amennyiben valamilyen RSS gyűjtőből vettük át vagy szinkronizáltuk a forrásokat, akkor az adott gyűjtemény eredeti csoportosításait is gond nélkül átveszi a Fluent Reader.

Emellett van keresési lehetőség is a programban, így gyorsan megtalálhatunk egy-egy témát, kifejezést az összegyűjtött anyagokban. További érdekesség, hogy a program a magánszféránk védelméről is igyekszik gondoskodni, így például kilépéskor automatikusan tudja törölni a sütiket, blokkolni az XSS szkripteket stb.

Mindent egybevetve a Fluent Reader egy kifejezetten jól sikerült, praktikus RSS olvasó program. Windowsra talán az egyik legjobb, amit mostanság láttunk. Ha valaki ennél többre vágyik, annak macOS alatt ott a Reeder, amely azonban a Fluent Readerrel ellentétben nem ingyenes, vagy jó választás lehet még esetleg a NetNewsWire is.

Ne maradjon le erről sem!