Profi, ingyenes fájlkezelő Windows 11-re, kétpaneles nézettel is

A Microsoft a Windows 11-ben számtalan rendszerösszetevőt megújított, így például szinte rá sem lehet ismerni a rendszer saját Fájlkezelő alkalmazására. A megújult Fájlkezelő letisztultabb felülettel és új menüvel dicsekedhet, de igazán korszakalkotó újdonságokat azért nem csempésztek bele. Ám ha valaki szeretne egy hasonló külsejű, de funkciók tekintetében sokoldalúbb megoldást Windowsra, szerencsére talál ilyet is. Íme egy profi, mégis ingyenes fájlkezelő Windows 11-re, amelyben akár a jó öreg kétpaneles nézetet is használhatjuk. S akad még bőven olyan extra, amelyért érdemes telepíteni.

Files: egy profi, ingyenes fájlkezelő Windows 11-re

A Files egy ingyenes fájlkezelő program, amely Windows 10-re és Windows 11-re egyaránt telepíthető. Felületét tekintve nagyon hasonlít a Windows saját Fájlkezelőjére, ám tudását illetően jóval túlmutat azon. A legutóbbi verzió pedig tökéletesen idomul a Windows 11 külsejéhez – beleértve a világos és sötét témát is – és működéséhez.

Kezdjük a legalapvetőbb dolgokkal, amelyek már önmagukban elegendőek lehetnek, hogy valaki cserélje napi használatra: itt van több lapos, vagy akár kétpanaeles nézet is. Előbbi ugyebár olyan, mint a böngészőkben, vagyis egyetlen ablakon belül több mappa tartalmát is megnyithatjuk, s a felső részen látható fülek segítségével tudunk váltani közöttük. De ha valaki inkább egyszerre, egymás mellett szeretné látni két mappa tartalmát, mit egykor a Norton Commanderben, annak sincs akadálya. A Beállítások ablak Multitaszking felületén bekapcsolható a Kettős nézet engedélyezése opció, s ettől kedzve bármikor ketté tudjuk osztani az aktuális Files ablakot, hogy egymás mellett lássuk két mappa tartalmát, egyetlen ablakban.

Ha már a Beállítások ablaknál tartottunk, érdemes ezt is átnézni legalább egyszer mindenkinek, hogy teljesen a saját elképzeléseinek megfelelőre tudja alakítani a program működését. Így például meghatározható, hogy milyen elemeket jelenítsen meg az oldalsávban, megadható, hogy miként hívja meg a parancssort (CMD, PowerShell stb.), bekapcsolható a rejtett fájlok mutatása, az egy kattintásos műveletek, a megjelenítési beállítások mappánkénti mentése, vagy éppen az is, hogy egy új Files ablak megnyitásakor mit jelenítsen meg. S ami még sokaknak fontos lehet: váltható a nyelv is, s bár alapvetően mindig a rendszer nyevléhez idomulva indul el a telepítés után, de itt lecserélhetjük azt is. Van magyar nyelvű felület is.

A program tehát nagyszerűen testreszabható, mint a felület felépítését, mind a működését illetően. De emellett akadnak további csábító lehetőségei is. Az egyik ilyen, hogy van támogatja az FTP szerverekkel és a felhő szolgáltatásokkal történő munkát. Emellett van egy Munkaterületek elnevezésű funkciója, amellyel fájlokat és mappákat csoportosíthatunk egy-egy felületre.

Ez kiváló lehetőség, ha egyes könyvtárakat és állományokat szeretnénk egyetlen csokorban elérni, anélkül, hogy ehhez valóban meg kellene változtatunk az adathordozón (HDD, SSD, pendrájv stb.) elfoglalt helyüket. Több ilyen Munkaterület is létrehozható, illetve ha már nincs rájuk szükség, egy mozdulattal törölhetők.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Files jelenleg az egyik legjobb ingyenes fájlkezelő alkalmazás Windows 11-re, amely tökéletesen illeszkedik az új rendszerhez minden szempontból. Ha elégedetlenek vagyunk a Windows 11 saját Fájlkezelőjének felépítésével és lehetőségeivel, feltétlenül érdemes kipróbálni ezt a programot.

Ne maradjon le erről sem!