Luminar AI: fotók retusálása, javítása Ai segítséggel

A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia egyre több területen válik az életünk részévé. Így például a képszerkesztők világában is egyre népszerűbbek az AI és ML alapú eszközök, s nem csak az Adobe alkalmazásaiban, hanem több alternatív képszerkesztőben is. Anno írtunk például a Luminar 4-ről, amelyben már akadt néhány funkció, amelyek a gépi tanulásra alapozva igyekeztek automatizáltan tuningolni a képeket. A Skylum cég Windowsra és macOS-re egyaránt elérhető fotószerkesztőjéből most megjelent a legújabb változat, amely már konkrétan a Luminar AI nevet kapta, ezzel is jelezve, hogy még több olyan eszközt találunk benne, amelyeknél a mesterséges intelligencia önállóan igyekszik megtalálni fotóink gyenge pontjait és korrigálni a hibákat, lecserélni részleteket, tuningolni a látványt. A Luminar AI segítségével a fotók retusálása és javítása minden eddiginél egyszerűbb, s nem csak a hibák eltüntetésében vagy a fényelésben nyújthat hathatós segítséget, hanem abban is, hogy pazar látványvilággal álljunk elő, mindössze pár kattintással.

Luminar AI: fotók retusálása, javítása Ai segítséggel

Luminar AI felülete valamilyen letisztultabb, minimalistább lett, mint elődei, de ennél sokkal fontosabb újítás a Templates felület megjelenése, amelyben profi fotósokkal összefogva megalkotott képszűrő sablonokat találunk. A program a kiválasztott kép tartalmi elemzése után rögtön azokat a sablonokat tárja elénk, amelyekkel valószínűleg a legjobb hatást érhetjük el a kérdéses fénykép tuningolása során, de nem köti az ebet a karóhoz, megvan a lehetőségünk, hogy magunk válasszuk ki a nekünk leginkább tetsző összeállítást. Mivel ezek csak előre definiált opciók, így később bármilyen részletüket módosíthatjuk. 

A beállításokat amúgy nem csak egy, hanem akár több kijelölt képen is alkalmazhatjuk egy lépésben, így a fotók retusálása, javítása meglehetősen gyorsan halad, mindössze pár kattintás az egész folyamat. Már persze a beérjük azzal, amit a profik és a Skylum programozói elénk tesznek a Templates gyűjteményben. Ám ha nem, léphetünk tovább a következő felületre.

Edit felületen korlátok nélkül eshetünk neki a fénykép feldolgozásának. Az Essentials gyűjteményben az effektek, szűrők, eszközök alkalmazhatók a teljes képen, vagy maszkok segítségével akár annak egyes részletein is. Az eszközök között többnél is szerepel immár az AI kiegészítés. A legmeglepőbb talán a Composition eszköz “okosodása”, hiszen az ember talán nem is gondolná, hogy a képek körbevágásánál ennek bármi haszna lenne. Pedig van! A Composition eszköz ugyan mindent enged manuálisan is és megvannak az előre definiált képarányok is, de ha kell, rábízhatjuk a gépre, hogy a tartalom kielemzése után automatikusan vágja le a felesleges részeket a képről, felnagyítva ezzel a lényegi tartalmat. 

Ezek után az Enhance és Structure eszközök AI változata már kevésbé okoznak meglepetést, viszont jelentősen egyszerűsítik a dolgunkat, ha kicsit átdolgoznánk a fotó színvilágát, fényelését, de nem akarunk manuálisan vacakolni. A többi eszköz nagyjából ugyanazt hozza, mint a konkurens fotóretusálók, vagyis eltüntethetünk felesleges részleteket, javíthatjuk a lencse miatti torzulásokat, eljátszhatunk a Vignette hatással, dolgozhatunk fekete-fehér változatokon stb.

Ha változunk az Essentials eszközökről a Creative eszköztárra, újabb AI megoldások jönnek szembe. Ezek közül a Sky AI és az Augmanted Sky AI biztosan sokakat lenyűgöz majd. Előbbivel az égboltot cserélhetjük le a fotókon egyetlen kattintással. Választhatunk többféle felhőzet, csillagos égbolt közül, s természetesen a kép színvilága és fényelése is automatikusan igazodik mondjuk egy naplementés vagy éjszakai égbolthoz. 

Az Augmented Sky AI segítségével extrákkal bővíthetjük az égboltot, így például madarakat, plusz felhőket, repülőt stb. varázsolhatunk a képre, de akár hegyvonulatokkal is kiegészíthetjük a látóhatárt. Bár nem jellemző, de ha a program valamit nem jó helyre pozícionálna, utólag áthelyezhetjük és átméretezhetjük ezeket az extra objektumokat.

Ennél már csak az Atmosphere AI eszköz jópofább, amellyel különféle köd, gőz, szitálás effekteket varázsolhatunk a képekre, ráadásul ezek 3D-s megközelítéssel használhatók, vagyis a sűrűségen túl akár a mélységüket is variálhatjuk.

Szintén találunk egy halom mesterséges intelligenciára építő eszközt a Portrait csomagban is. A Face AISkin AIBody AI eszközök segítségével akár teljesen automatizáltan tudjuk javítani a bőrhibákat, vagy kicsit fotogénebbé tenni a testi adottságokat. Az arc részeinek automatikus felismerésével akár a stúdió-megvilágítást is modellezhetjük, tompíthatjuk a bőr túlzott becsillogását stb. Szóval nagyjából itt is úgy csalhatunk a portrékkal és egészalakos képekkel, mintha a Photoshopban készítenénk elő egy címlapfotót, csak jóval egyszerűbben megy minden.

Végül nem marad más dolgunk, mint az Export részben menteni vagy rögtön megosztani a kész művet. A program a helyi mentés mellett megoldja nekünk a levélben, privát üzenetben történő megosztást, vagy akár a SmugMug és 500px oldalakra történő feltöltést is.

Összegzésül

Miként eddig is, a Luminar AI kiváló megoldás arra, hogy a számítógépen vagy külső tárolókon lévő fotóinkat egy felületen, kényelmesen tudjuk menedzselni. A mappák felvétele, albumok, katalógusok összeállítása egyszerűen és gyorsan megy vele. Mivel beépül az Apple Fotók alkalmazásába is, így adott esetben közvetlenül abban is átszerkeszthetjük vele a fényképeket, anélkül, hogy elhagynánk az Apple Fotókat, vagy ide-oda kellene másolgatni az abban őrzött felvételeket.

A Skylum esetében előfordul olykor, hogy a program megjelenésének napján még akadnak fejlesztés alatt lévő funkciók, amelyek nem elérhetők azonnal. Anno ilyen volt a fotók tallózására hivatott Catalog funkció, most pedig ilyen a Bokeh AI eszköz, amely 2021-ben debütál majd, természetesen egy ingyenes frissítés keretein belül azoknak, akik most megveszik a Luminar AI-t. Mondjuk annyi praktikus eszköz van benne így is, hogy pusztán azokkal is megéri az árát. Minden plusz csak hab a tortán.

Luminar AI immár megvásárolható Windowsra és macOS-re egyaránt. Mindkettőből van ingyenes próbaverzió, így bárki kipróbálhatja, hogy megfelel-e számára a program tudása. Nekünk a tesztek során abszolút elnyerte a tetszésünket, szerintünk kifejezetten jól használható fotószerkesztő program, amellyel a fotók retusálása, javítása szinte gyerekjáték. Abszolút kezdők éppúgy hasznát vehetik, mint a profi fotósok.

Ne maradjon le erről sem!