A legjobb minimalista markdown szövegszerkesztő Windowsra

Aki olykor Mac elé ül és írással keresi a kenyerét, szinte biztosan hallott már az Ulysses alkalmazáról, amely gyakorlatilag megkerülhetetlen darab ebben az esetben. Egy összetett, a remek írói eszközökön túl az anyagok menedzselésére szolgáló felülettel is rendelkező markdown szoftver, amely a felhőbe szinkronizálja minden irományunkat, így azok biztonságban vannak akkor is, ha a gépünkkel történne valami. Az a helyzet, hogy sokáig kutattunk megfelelő windowsos alternatíva után, de eddig nem találtuk, most viszont végre belefutottunk az Insipre nevű programba, amely szinte tökéletesen ugyanazt nyújtja Windowson, amit az Ulysses macOS-en. Ezek után ugyebár nem csoda, hogy azonnal meg is akartuk osztani ezt az élményt olvasóinkkal. Így ma terítékre kerül a jelenlegi legjobb minimalista markdown szövegszerkesztő Windowsra.

Inspire: a legjobb minimalista markdown szövegszerkesztő Windowsra

Az Insipre sajnos nem ingyenes program, de ha valaki munkára használja, annak bőven megéri az árát (a beruházás előtt pedig ki lehet próbálni az ingyenes próbaverziót). Maga a progam a felépítését tekintve tényleg nagyon hasonlít az Ulysses-re: bal oldalon találjuk a Library részt, amelyben mappákba besorolva, áttekinthető fa-struktúrába szortírozhatjuk minden irományunkat. Felvehetünk ide külső mappákat is, de a Library rész használatának legnagyobb előnye, hogy lehetőségünk van az egész Library-t szinkronizálni valamelyik felhő szolgáltatással. Windows alatt erre a legkézenfekvőbb a Microsoft OneDrive, hiszen az eleve a rendszer része, de ha kell, megadhatunk szinkronizálásra Dropboxos vagy Google Drive-os mappát is. A program ebben helyezi el a Library teljes tartalmát, vagyis a szövegeket, a beillesztett képeket stb.

Ha már szóba kerültek a beillesztett képek, akkor ugorjunk is át rögtön a szövegszerkesztő részhez. Ennek lényege – értelem szerűen – a markdown utasítások támogatása. A szövegek formázását villámgyorsan megoldhatjuk gépelés közben, markdown jelölésekkel. Ha elakadnánk, vagy nem jutna eszünkbe egy adott jelölés, a szövegszerkesztő rész bal alsó részén található Markup ikonra kattintva formázhatjuk a kijelöl részt, vagy beilleszthetünk képet, táblázatot, linket, forráskód részletet, szövegkiemelést, láblécet stb. Merthogy az Inspire gyakorlatilag az összes fontos markdown típust támogatja. A képek beillesztése egyébként egyszerű fogd és dobd módszerrel is megoldható.

Bár a felosztott felület is kellően minimalista ahhoz, hogy zavartalanul írhassunk benne, de ha zavaró a Library könyvtárak és a dokumentum lista látványa, az oldalsáv kikapcsolható az Editor Only ikonra kattintva. Ha ennél is többre vágyunk, akkor az Enter full screen ikont válasszuk, ez esetben ugyanis teljes képernyős üzemmódba vált a program, így minden zavaró körülménytől mentesen írhatunk. A munkát segítheti a ki- és bekapcsolható bekezdés-számozás megjelenítés is.

Bár a menüpontok és üzenetek nincsenek honosítva, jó hír, hogy az Inspire alapból rendelkezik magyar helyesírás ellenőrzővel, Ezt az Edit / Dictionaries menüpontban tudjuk bekapcsolni. Számtalan nyelv közül választhatunk, ha esetleg nem csak magyarul szeretnénk helyesírást ellenőrizni (a viszonylag közismert, cross-platform iA Writerben ez sokkal macerásabb jelenleg).

Praktikus funkciók sorakoznak egyébként a szerkesztőfelület bal felső részén is:

  • Navigation: itt a címek és alcímek kiválasztásával tudunk a dokumentum adott részhez ugrani, ami hosszabb anyagoknál hatalmas segítség.
  • Statistics: egy szövegíró alkalmazásnál elengedhetetlen, hogy lássuk, mennyit írtunk, ezt itt ellenőrizhetjük (szavak száma, karakterszám, képek és linkek száma stb.).
  • Attachments: itt megjegyzéseket fűzhetünk a anyagainkhoz, címkékkel láthatjuk el azokat, illetve a Goal fülön beállíthatunk mennyiségi tervet is, így láthatjuk, hogy a tervezett karaktermennyiséghez képest éppen hol tartunk.
  • Export: nevének megfelelően ezzel tudjuk exportálni a kész anyagot különféle formátumokba.

Maradjunk is még egy kicsit az exportnál, ebben ugyanis szintén nagyon ügyes a program. Anyagainkat egyszerű szöveg (txt, markdown, rich text), HTML, Docx, PDF, vagy éppen PNG formátumba exportálhatjuk. A HTML és a Docx formátumok esetében választhatunk elrendezési sablonok közül is, így szépen formázott dokumentumokat lehet eszkábálni, ha lelkiismeretesen használtuk a markdown jelöléseket a szövegben.

Az export ablakban van Preview nézet, így a végleges export előtt még ellenőrizhetjük a látványt. Érdekesség, hogy a sima HTML export mellett van lehetőség arra is, hogy a programot összekössük WordPress, Ghost, vagy Medium fiókunkkal, így közvetlenül ai Inspire alkalmazásból publikálhatjuk friss blogbejegyzésünket.

Ha a fenti funkciókészlet esetleg még nem lenne elegendő valakinek, akkor kiemelhetjük még az integrált backup opciót, amellyel biztonsági mentés készíthető minden anyagunkról, illetve a választható világos és sötét felületet (amely természetesen automatikusan is változhat a rendszer beállításainak megfelelően).

Viszont ami még fontos: van lehetőség privát mappák létrehozására a Library-n belül a Lock opció bekapcsolásával. Így az érzékeny dokumentumokat jelszavas védelemmel láthatjuk el. Fontos viszont, hogy a program nem jegyzi fel sehol a jelszót, így ha elfelejtjük, a jelszóval védett anyagaink is ugranak, merthogy nincs lehetőség jelszó-visszaállításra. Ez biztonságos, ámde körültekintést igényel a használata. Érdemes a jelszót eltárolni egy megbízható jelszómenedzser alkalmazásban.

Ulysses helyett ez is tökéletes Windowsra

Az Inspire nagyon nagy százalékban hozza az Ulysses tudását. Mindössze néhány dologról kell lemondanunk, ha macOS mellett olykor Windowson is dolgozunk, vagy épp teljesen áttérnénk erre a platformra: kicsit csúnyácskább a felület (bár ha egyszer hozzáidomítják a Windows 11 grafikus megoldásaihoz, akkor ezen máris túllendülhetünk), a Library részben nem tudjuk olyan mértékben testreszabni a mappákat (ikon, szín stb.), mint az Ulyssesben, nincs ePub export lehetőség (pedig az döbbenetesen jó az Ulyssesben), illetve le kell mondanunk a választékos felületi színsémákról. De ezeken felül igazán nagy hiányérzetünk semmiben sem volt a tesztek során. Az Inspire tehát tökéletes Ulysses alternatíva Windowson, amelyben ugyanúgy élmény dolgozni.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Insipre jelenleg a legjobb minimalista markdown szövegszerkesztő Windowsra amivel mostanában találkoztunk. Ezen az sem változtat, hogy itt-ott akadnak benne grafikai bakik (például a bal oldal ikonok – szerintünk – zavaróan kikerülnek a felület szélére teljes képernyős vagy Editor only üzemmódban). De ez tényleg szépészeti szempont és semmit sem von le a program érdemeiből a funkciók tekintetében. Ha kicsit még sikerülne a felületet külsőleg is hozzáigazítani a Windows 11 stílusához és esetleg betenni néhány PDF sablont, illetve az ePub formátumba való exportálás lehetőségét, úgy tovább fokozhatnák a tökéletességét. De már jelen formájában is bátran merjük ajánlani a programot bárkinek, aki írásból él és szeretne egy összeszedett, az irományai menedzselésére is alkalmas markdown szövegszerkesztővel dolgozni Windowson.

Ne maradjon le erről sem!