Luminar AI tipp: vízen tükröződő virtuális felhők elhelyezése fotókra

Egyik kedvenc fotószerkesztő programunk a Skylum-féle Luminar AI, amelyről megjelenésekor írtunk részletes tesztet is. Ez egy kifejezetten fotóretusálásra fejlesztett alkalmazás, amelyben számtalan olyan eszköz található, amelyek a mesterséges intelligenciára, illetve a gépi tanulásra építve segítenek automatikusan tuningolni a fotókat. Nem csak a felvételek hibáit korrigálhatjuk, vagy javíthatjuk a színeket és a fényelést, de akár speciális effektekkel is izgalmasabbá tehetjük fényképeinket. Az ehhez szükséges eszközök már a Luminar AI eredetileg kiadott változatában is megvoltak, érdemes róluk elolvasni részletes bemutatónkat. A napokban megjelent Luminar AI Update 2 viszont egy olyan nagyobb frissítés, amelyben több praktikus extrával bővültek a lehetőségeink. 

Luminar AI Update 2: Vízen tükröződő virtuális felhők elhelyezése fotókra

Bár az Update 2 több újdonsággal is szolgál (kényelmesebb lett a képkatalógus működése, bővült a támogatott kamerák listája, javult a Film Grain szűrő működése nagyfelbontású képeknél, átláthatóbb lett a Templates felület stb.), a leglényegesebb pluszt kétség kívül a Sky AI eszköz kapta. Ezzel ugyebár eddig is le lehetett cserélni egy fényképen az égboltot, szinte teljesen automatikusan. Vagyis nem kellett kijelölgetni semmit, a program AI segítséggel beazonosította a fényképen az eget, a felhőket stb., s az egészet lecserélte egy általunk kiválasztott változatra, miközben automatikusan hozzáalakította a fényeket is az új égbolthoz stílusához. Mindezt hozza továbbra is a Sky AI, azonban van egy izgalmas újítása: ha vízfelület is van a képen, akkor gondoskodik a lecserélt égbolt tükröződéséről is a vízfelületen (beleszámítva az esetleges hullámzást is), az általunk meghatározott mértékben. Ráadásul immár automatikusan igazodik a jelenet szögéhez és mélységéhez az effektek megalkotásakor. Az automatikus fényelés is sokkal élethűbb most, mint a korábbi változatban.

Különösebben összetett tippel nem is tudunk szolgálni a dologhoz, mert annyira automatizáltan megy: egyszerűen a fotó megnyitása után a Tools / Creative / Sky AI részben ki kell választanunk a program által felkínált égboltok egyikét, a többit pedig intézi a program. A Sky AI jellemzőihez újonnan bekerült Reflection opcióban pedig szabályozhatjuk a tükröződés mértékét. Egyszerűsödött amúgy az alternatív égboltok kiválasztása is, lévén mostantól könnyen értelmezhető előnézetet kapunk mindegyikről a listában.

Placeable PNG Texture Overlays 

Szintén praktikus újdonság a Local Masking felületen elérhető Texture funkció, amelynek köszönhetően akár PNG fájlokat is elhelyezhetünk plusz rétegként az eredeti fotó fölött. Így ha van egy PNG-be mentett, áttetsző hátterű speciális effektünk, pár mozdulattal integrálhatjuk a kompozícióba. Utólag mozgatható, forgatható, méretezhető és természetesen állítható a keverés módja, a színek, a kontraszt stb. Természetesen akár festhetünk maszkot is, ha ki akarunk iktatni a képről bizonyos részleteket.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Luminar AI Update 2 nagy előrelépés lesz azok számára, akik előszeretettel cserélik le fotóikon az égboltot, kiváltképp ha még a vízfelületek tükröződéséhez is idomulni kell. De ugyanígy sokaknak hasznos újítás a PNG textúrák használatának lehetősége is, amellyel összetett és egyedi kompozíciókat lehet varázsolni. A frissítés ingyenes azoknak, akik korábban megvásárolták a programot.

Ne maradjon le erről sem!