Rossz főnök, stresszes munkahely? Íme pár túlélést segítő app

Tisztában vagyunk vele, hogy viszonylag szerencsés helyzetben vagyunk akkor, amikor arról van szó, hogy bárhol, bármikor tudunk dolgozni, s nem kötődünk adott helyszínhez, vagy időhöz. Nem ugrál a nyakunkon a főnökség, legfeljebb a határidők tornyosulnak, de azt az ember egy idő után megtanulja menedzselni. A munkát el kell végezni akkor is, ha valaki nem köteles emiatt minden nap bemenni az irodába, s adott esetben akár egy kávéház teraszán is írhat, fejleszthet. S bár a szabadúszó életformának is megvannak a hátulütői, az biztos, hogy a rossz főnök és a stresszes munkahely nem tartozik ezek közé. Márpedig aki irodában dolgozik, annak e kettő sokszor megadatik.

Rossz főnök, stresszes munkahely: ami nem feltétlenül IT

Értelemszerűen nem nagyon lesz profi, IT-vonatkozású megoldásunk arra, ha valaki stresszes munkahelyi körülmények között dolgozik (bár HR és IT területen is fontos a boldogság kérdése). A főkökét és kollégáit nem válogathatja meg ilyenkor az ember, mondhatni hozott anyagból kell dolgozni. Szóval az alább sorakozó IT megoldások inkább csak részleges gyógyírek: mutatunk megoldásokat stresszoldásra, időmenedzselésre, sőt, feszültséglevezetésre is. De a munkahelyi problémákat ezekkel legfeljebb enyhíteni tudjuk. A perfekt megoldást értelemszerűen inkább akkor lehet elérni, ha az ember kielemzi magában (vagy segítséggel), hogy pontosan mitől is érzi magát csapnivalóan az irodában. Ha a főnök a hibás, akkor ugyan mi lehet az ő indítéka, miként lehetne ellene védekezni, hogyan kezelhetjük a kialakult helyzetet. Erre azért van bőven segédanyag az interneten, például itt.

Addig is, amíg kiderítjük az okokat és keressük a valódi megoldást (ami jó esetben nem a felmondás, bár sajnos a vezetésre alkalmatlan főnökök létezése az egyik legfőbb oka ennek is), lehet próbálkozni az alábbiakkal.

Pihentessük az idegeinket

Egy frusztráló munkahely esetében nem is az a legrosszabb, hogy esetleg a sületlen vezetés miatt irányítás alatt nem haladunk a feladatainkkal: az egészségünk is rámegy egy idő után az állandó idegeskedésre. S ha már a forrást megszüntetni nem tudjuk, legalább a körülmények javításával (ami mellesleg sokszor szintén a főnökség dolga lenne).

A zene például jótékony hatással lehet az idegeinkre, akár munkaidő alatt is. Korábban mutattunk már koncentrálást segítő és munka közben inspiráló hatású dalokat játszó online rádiót, amelynek elindításához csak a böngészőnk szükséges. De akadnak stresszoldó zenék és háttérzörejek is – teljesen ingyen – az interneten.

Tudjuk, ilyenre biztatni bátor dolog, amikor akadnak olyan munkahelyek, ahol 20 percenként egy felugró ablakban kell jelezni, hogy éppen milyen feladattal foglalkozunk a gépnél (s egyáltalán ott vagyunk-e), de mi mégis inkább ennek ellenkezőjét javasolnánk: mutattunk korábban egy programot, amelyik Windowson és macOS alatt egyaránt képes odafigyelni egészségünkre és megfelelő időközönként felállítani minket a számítógép elől. Még néhány irodában is elvégezhető gyakorlattal is segít nekünk, hogy legalább pár percre felüdüljünk. Ha magunktól nem vagyunk hajlandók szünetet tartani, akkor a program (beállítástól függően) akár kényszeríteni is tud rá minket, mivel képes lezárni (ideiglenesen) előlünk a rendszert.

Ha túl sok minden szakad a nyakunkba

Éppúgy, mint az irodai környezet, a megfelelő munkaeszközök megválasztása is sokat dobhat rajta, hogy jobban érezzük magunkat a munkahelyen. Éppen ezért érdemes megfelelő minőségű hardvert és szoftvert választani a napi munkához. Ha szerencsénk van, tehetünk javaslatot ezeket illetően a vezetésnek. Ha még nagyobb a szerencsénk, akkor eleve olyan gépet kaptunk, amin lehet dolgozni, a szoftvereket pedig mi is telepíthetjük. Azt azért tartsuk szem előtt, hogy munkahelyi gépre, még ha a rendszergazdák ezt a lehetőséget meg is hagyják, nem telepíthetünk fel bármilyen szoftvert, egyszerű jogi (és biztonsági) okokból. A céges adatok biztonságát semmiképp ne veszélyeztessük kétes helyről származó, esetleg kalóz másolatok telepítésével és használatával (a így beszerzett programok többsége kéretlen vendégeket is hoz a gépre, kémprogramok, zsarolóvírusok stb. formájában). Ha viszont van mód egyeztetni arról, milyen alkalmazásokkal szeretnénk dolgozni, akkor érdemes végigrágni az alábbi Techwok cikkeket, ezekben ugyanis Windowsra és macOS-re egyaránt mutattunk hatékonyságnövelő szoftvereket, amelyekkel örömtelibb és gyorsabb lesz a munka. Márpedig nem csak a főnöktől stresszelhetünk, olykor az is elég, ha túl sok munka szakad egyszerre a nyakunkba, s nem tudjuk ezt megfelelően menedzselni.

Cselezzük ki a főnököt

Olykor elkalandozunk az interneten munka közben, s bár ez nem megy a feladatvégzés rovására, de a főnök persze mindig akkor esik be az ajtón, vagy lopakodik a hátunk mögé, amikor ezt csináljuk? No problem! Ha Chrome-ot használunk, ismerkedjünk meg annak beépíthető “pánikgombjával”, amelyről itt írtunk anno.

Egy jól irányzott billentyűkombináció nyomással azonnal a céges oldal (vagy amit beállítunk) kerül elénk a kedvenc híroldalunk helyett a böngészőben. Sajna a főnök lépteit nem érzékeli, úgyhogy figyelni azt nekünk kell. De mostantól nem öntjük majd rá a teát a nagy kapkodásban, hogy átváltsunk a megfelelő oldalra, ha közeleg a rém.

Regulázzuk meg magunkat

Ha úgy érezzük, hogy azért van valami igazság abban, amikor a főnökség szerint mi a munkaidőben kissé túlzásba visszük a közösségi oldalakon lógást, akkor magunkat is megregulázhatjuk. Ehhez is mutattunk már több megoldást, például egy Chrome kiegészítőt, amelyik megadott idősávban kitilt minket a Facebookról és társairól, s csak az általunk előre meghatározott idősávokban engedi meg lazítás képpen a lájkolgatást és a cuki videók nézését. Mellesleg van belőle egy elvadultabb változat is, ami már-már önkínzás kategória, de aki keményebb szigorra vágyik, itt megtalálja.

Törjünk, zúzunk, de csak virtuálisan

Végül következzen egy kis törés-zúzás. De csakis virtuálisan. Attól ugyanis óva intünk mindenkit, hogy sértettségére alapozva, vagy bármilyen más okból önbíráskodásba kezdjen, s lekeverjen párat a pofátlanabb kollégáknak, a tenyérbemászó főnöknek, s aztán búcsúzóul még ripityára törje a berendezést. Ne, ezt inkább kerüljük el, az élet ebből a szempontból igazságtalan, mi húzzuk a rövidebbet, az biztos. Az idő meg hiába gyógyír olyankor, ha az ember az elhamarkodott döntéseinek következményeit nyögi. Szóval tomboljuk ki magunkat, de csak a virtuális valóságban. Ez egy fillérünkbe sem kerül, csak az okostelefonunkra lesz szükségünk hozzá és az ingyenes Smash the Office appra (Androidra innen, iOS-re innen tölthető le).

No, ebben kiélhetjük minden haragunkat és elpusztíthatjuk a játékban látható irodákat. Ehhez fejleszthetjük ütőkészletünket is. A játék ingyenes, s bár alkalmazáson belüli vásárlásokat kínál, de arra ingyen is tökéletesen megteszi, hogy levezessük kicsit a frusztrációt. De ott van még a Beat The Boss 4 is, amelyben változatos eszközökkel taníthatjuk móresre az antipatikus főnököt.

Ne maradjon le erről sem!