Produktivitás serkentők: munkát könnyítő programok ingyen

A számítógép hatékony és sokoldalú munkaeszköz, s ebből a szempontból nem is annyira a hardver a lényeges, hiszen a legtöbb irodai csomag és segédprogram egy közepes erejű konfiguráción is vidáman elfut. Inkább épp a szoftverekből kell jó válogatást összehozni. Olyan munkát könnyítő programok kellenek, amelyek tényleg produktivitás serkentők, vagyis egyszerűen használhatók és rendelkeznek minden funkcióval amelyekre napi szinten szükségünk lehet.

 

Munkát könnyítő programok, ingyen

Nos, az alábbiakban mi éppen ilyen programokkal szolgálunk majd, megfejelve a dolgot azzal, hogy ezek a szoftverek ingyen használhatók. A legtöbb működik Windowson, macOS-en, iOS alatt és okostelefonon egyaránt, sőt, akad néhány, amelyet adott esetben akár telepítés nélkül, a böngészőben is használhatunk. Az pedig egészen biztosan közös jellemzőjük, hogy igencsak jól jöhetnek a számítógéppel végzett a napi munka során.

 

Microsoft OneNote (Windows, macOS, iOS, Android)

Manapság, amikor temérdek információt kell feldolgoznunk egy-egy projekt megtervezésekor, nem árt ha van egy összetett, jól tagolható jegyzet alkalmazásunk. Ebből a szempontból a Microsoft OneNote kétség kívül az egyik legjobb választás, hiszen rengeteg eszközzel segíti a hatékony jegyzetelést: virtuális dossziék használata, oldalakra bontás, rajzeszközük, hangfelvétel, kézírás felismerés és diktálási lehetőség, különféle jelölések, és szabadon használható virtuális papír, amelyen ott kezdünk el jegyzetelni, ahol nekünk tetszik. A OneNote ugyanis ún. konténereket hoz létre a munkafelületen, amelyeket aztán bárhogy elrendezhetünk. Emellett a Microsoft cross-platform, vagyis szinte népszerű rendszeren elérhető. Mellesleg része az Office csomagnak is, de külön, ingyen is beszerezhetjük erről az oldalról. itt pedig adtunk már néhány hasznos tippet a használatához.

 

Microsoft To-Do (Windows 10, iOS, Android, Web | a macOS változat készül)

Volt egyszer egy Wunderlist, amelyet mi is az egekbe magasztaltunk annak idején, mert az egyik legjobb ingyenes tennivaló lista program volt. Aztán a Microsoft felvásárolta, hosszú évekkel ezelőtt, s azt ígérték, megújítják. Megtették, pontosabban dolgoznak az ügyön: megszületett a Microsoft To-Do, amely ha fenemód lassan is, de azért fejlődik, s mára elérte az a készültségi fokot, amikor már bátran merjük ajánlani. Jelenleg már majdnem teljes értékű GTD alkalmazás, tennivaló lista programnak pedig tökéletes (van csoportokra bontás, lépések hozzáadási lehetősége, időzítés, határidő stb.). Sajnos macOS verzió még nem készült belőle, de már úton van, addig pedig a webes változattal lehet matatni a tennivalók között Macen. Windowson felemás a dolog, csak Windows 10 alá van kliens és a korábbi Windows verziókhoz nem is tervezik. Az okostelefonos változat viszont már szépen működik, érdemes vele megismerkedni.

 

Skitch (Windows, macOS, iOS)

A Skitch ajánlásakor mindig kicsit félünk, ugyanis egy kissé elhanyagolt programról van szó, amelyet eredetileg az Evernote megalkotói fejlesztettek önálló programként is, de aztán a cég egyik átalakulása során lemondtak róla és úgy döntöttek, csak az Evernote-ba integrált változatot gondozzák tovább. Ettől még letölthető Windowsra, Macre és iPhone-ra is, de ezek közül már csak a maces változatot javítgatják néha.

Ettől függetlenül ez az egyik legjobb program, ha képeken szeretnénk feliratokat elhelyezni, kitakarni kényes részleteket, vagy jelölésekkel, rajzokkal kiegészíteni azokat. Legyen szó fotóról vagy képernyőképről, ezzel a programmal villámgyorsan láthatjuk el extra jelölésekkel feliratokkal bármelyiket. Egy próbát biztosan megér. Mi sem tudtunk tőle elszakadni, pedig elhihetik, találkoztunk már más megoldásokkal is. Tesztet itt találnak a programról.

 

Adobe Spark Post (iOS, Web)

Következzen egy kakukktojás, amely asztali rendszerekre nem érhető el önálló programként, hanem tetszőleges böngészőben használhatjuk. Az Adobe Spark Post egy szinte bárki által könnyedén használható banner- és képeslap készítő. Jó, nem akarjuk leszűkíteni a felhasználási lehetőségeket, a lényeg: szöveggel ellátott képeket kreálhatunk vele, amihez nem csak saját fotót használhatunk, hanem válogathatunk több ezer ingyenesből is. A feliratok pedig rendkívül ízléses formákba önthetők, nagyjából két mozdulattal. Van belőle okostelefonos app is, amelyről itt írtunk részletesen. Kihagyhatatlan!

 

Gravit Designer (Windows, macOS, Android)

Ha már képeknél tartottunk, akkor említsük meg a Gravit Designer nevű alkalmazást is, amely egy nagyon sokoldalú vektorgrafikai szoftver. Korábban írtunk már tóla részletes bemutatót, így most csak annyit mondunk: feltétlenül ki kell próbálni, ha prospektusokat, bannereket stb. szeretnénk készíteni.

Legyen szó nyomdai minőségről vagy digitális felhasználásra készülő grafikákról, ebben a programban nem nagyon csalódhatunk. Működik böngészőben, telepítés nélkül is, de van belőle offline változat is, amelyet feltehetünk Windowsra vagy macOS-re. Egyébként GUI tervezőként is kifejezetten jól használható.

 

Pomotroid (Windows, macOS)

Mivel hatékonyságnövelésről van szó, nem hagyhatjuk ki a pomodoro módszert sem, amelyet mi is sokszor alkalmazunk a napi rutin során. Ehhez nemrég mutattunk egy kiváló ingyenes pomodoro időmérőt, a Pomotroidot. Ez egy letisztult – mondhatni minimalista – felületű alkalmazás, amely segít a mérni a pomodoro szakaszokra és a köztes pihenésre szánt időt. Tökéletes megoldás, ha egy kicsit megreguláznánk az időbeosztásunkat.

 

Freemind (WIndows, macOS)

Ha valaki új projektet tervez, új ötleteket dolgoz ki, annak az ún. gondolattérképek nagyon jól jöhetnek. Fizetős kedvencünk a Mindnode, de ha ingyenes megoldást kell ajánlani, akkor a Freemind jut eszünkre először, amely régi motoros ebben a témakörben. Ez egy cross-platform (Java alapú) gondolattérkép szoftver, amely mindent tud, ami ezen a területen elvárható egy alkalmazástól.

Ne maradjon le erről sem!