10 ingyenes program a hatékonyabb munkához, Windowsra

Bár már készült nálunk több válogatás is, ezúttal abból a szempontból igyekeztünk egy csokorba gyűjteni ingyenes alkalmazásokat, hogy azok hatékonyabbá tegyék a napi munkát a számítógépen. Következzen hát tíz olyan ingyenes program, amelyekkel gyorsabban és egyszerűbben végezhetünk feladatainkkal.

Microsoft OneNote

Épp a minap mutattunk Macre egy komoly OneNote konkurenst, de hát ez még mit sem von le a Microsoft szoftverének érdemeiből. Ki merjük jelenteni: ha valaki ingyenes jegyzetelő alkalmazást keres, jelen pillanatban nem talál jobbat. A OneNote elérhető minden platformra, így jegyzeteinket felhő segítségével bárhol magunknál tudhatjuk.

Nem csak egyszerűen az értekezletek jegyzetelésére alkalmas (bár praktikus, hogy az írás mellett hangfelvételi lehetőség is van ilyenkor), de akár árlisták készítésére, üzleti tervek megírására is hatékony eszköz.

Részletek >>>

Enpass

Félünk kicsit, hogy állandó olvasóinknak már sok lesz belőle, de sajnos a híranyagok és felmérések alapján nem lehet elégszer elmondani: a megfelelő jelszavak megválasztása létfontosságú. És ne használjuk mindenhol ugyanazt. De azt is megértjük, hogy nem lehet annyi jelszót fejben tartani, amennyi online szolgáltatás ma már létezik. Na de itt jön a képbe egy jó jelszómenedzser. Márpedig az Enpass gyakorlatilag tökéletes, plusz még ingyenes is (PC-re és Macre, de az okostelefonos változatból is van ingyenes verzió).

Részletek >>>

Ingyenes irodai csomagok

Kicsit csalni fogunk, mert ugyan tíz ingyenes program szerepel az ígéretünkben, de több lesz. Az irodai csomagok között ugyanis nem tudtunk választani. Ez annyira felhasználó függő, hogy inkább Önökre bízzuk. Viszont megmutatjuk a legjobb ingyenes irodai csomagokat, részletesen. Csak kattintsanak a linkre.

Ingyenes irodai csomagok >>>

Audacity

Legyen szó egy értekezleten, konferencián készült hangfelvételről, vagy akár egy magunknak diktált leendő irományról, jó az, ha meg tudjuk vágni, törölve a felesleges részleteket.

Esetleg javíthatjuk a hangminőséget is, ha kevésbé lett fényez a felvétel. Nos, ehhez az Audacity-nél aligha találunk jobbat ingyen.

Audacity fekete változatban >>>

Wunderlist

Tennivalóink vezetésére is válasszunk megfelelő programot. A Wunderlist elérhető minden platformra, tennivalóinkat pedig felhőben tárolva tudjuk szinkronizálni a készülékeink között. A tennivalókon belül létrehozhatunk alpontokat, rendelhetünk hozzájuk jegyzeteket stb. Sőt, meg is oszthatjuk listáinkat másokkal. A legtöbb felhasználónak bőven elég az ingyenes változat, de aki többre vágyik, előfizethet a Pro csomagra is.

Letöltés >>>

XMind

Szóba került már az üzleti tervek írása. Ezek áttekinthetőségén (és nem mellesleg gondolataink összeszedésén is) sokat segíthet egy átlátható gondolattérkép készítése. Az Xmind erre a célra az egyik legjobb ingyenes program, így feltétlenül érdemes megismerkedni vele.

Letöltés >>>

Posterazor

S ha már említettük a gondolattérképeket: ha azokat ki szeretnénk nyomtatni olvasható méretben, arra általában nem szokott elegendő lenni az A4-es méret. De mi van, ha az irodában csak ilyen formátumú nyomtató van? Két megoldás lehetséges: vásárolunk egy minimum A3-as nyomtatót (teszteltünk ilyet mi is), vagy beérjük az aktuálissal és megoldjuk, hogy több lapra nyomtassa ki az anyagokat, amelyeket azután pontosan össze tudunk illeszteni. Ez utóbbi feladatra való a Posterazor, amely a fotókat, képeket, vagy akár a képként exportált gondolattérképeket is képes kinyomtatni bármekkora méretben, s ha kell, úgy alakítja, hogy több A4-es lapra kerüljön a nyomat, melyeket azután tökéletesen össze tudunk illeszteni. Pótolhatatlan!

Részletes bemutató a programról >>>

Doro PDF Writer

Bár egyre több programban megtalálható a lehetőség, de sajnos még mindig nem mindenből tudunk PDF dokumentumba nyomtatni. Pedig sokszor igen praktikus lenne: papír és tintatakarékos megoldás, beolvasható bármilyen platformon és pont ugyanazt látjuk a PDF dokumentum megnyitásakor, amit papíron látnánk, ha nyomtattunk volna. A Doro PDF Writer egy virtuális nyomtató, amelynek telepítése után szinte bármilyen nyomtatásra képes alkalmazásból készíthetünk PDF fájlokat.

Részletek itt >>>

Recuva

Kevés bosszantóbb dolog van, mint amikor véletlenül törlünk egy dokumentumot és ki van kapcsolva a Windowsban a Lomtár. Szerencsére még ilyenkor sincs veszve minden. Egy ügyes, ingyenes program segítségével még visszaszerezhetjük a törölt képeket, dokumentumokat, ZIP fájlokat. A Recuva ebben készséggel segít nekünk.

Viszont a hatékonyság fokozása érdekében érdemes előre telepíteni a gépre, nem csak akkor kapkodni, amikor már kész a baj. Ennek okát a lenti linkre kattintva kifejtjük teljes részletességében.

TIPP: hogyan állítsunk vissza töröld fotókat, dokumentumokat >>>

Scribus

Egyelőre nem született jobb tördelőprogram az Adobe InDesign-nál. Ezt nem lehet kétségbe vonni. Csak ugye nem ingyenes. Ha pofás meghívókat, céges hírleveleket, kisebb magazint, prospektusokat stb. szeretnénk készíteni, akkor azért van segítség, a neve: Scribus. Ingyenes, könnyen használható és tulajdonképpen mindent tud, amire nagy átlagban szükségünk lehet-e feladatra.

Ne maradjon le erről sem!