Időbeosztás profin: fókuszáljunk tennivalóinkra hatékonyabban

Aki hosszabb ideje olvas minket, már tudja, a Pomodoro módszer az egyik fixa ideánk. Ezért is szenteltünk neki egy külön – ingyen letölthető – e-bookot korábban, s azóta is mutatunk be folyamatosan a módszert segítő programokat minden platformra.
Ezúttal OS X-re és iPhone-ra tudunk egy remek appal szolgálni, amely valóban hatékonyabbá teheti a mindennapi munkát, a Pomodoro módszerre alapozva.

Időbeosztás szoftveres segítséggel

A Pomodoro lényege röviden, hogy 25 perces időközökre osztjuk a munkavégzést, közöttük 5-5 perc szünettel, illetve egy nagyobb 20 perces szünettel (például ebéd). Ehhez tartjuk magunkat, vagyis hiába vagyunk benne a munkában, ha letelt a 25 perc, felállunk és pihenünk kicsit, cserébe viszont a 25 perc alatt nem foglalkozunk semmi mással, csak egy adott tennivalóval. Egyetlen feladat persze nem feltétlenül fér bele egy 2 perces időintervallumba (pomodoro), így nekünk kell előre meghatároznunk, hogy hány ilyen szakaszt szánunk egy-egy tennivalóra. Lehet, egy, kettő, három, ránk van bízva, de azért illik nagyjából pontosan saccolni (minél többet alkalmazzuk ezt a módszert, annál pontosabban tudjuk meghatározni).
Ha megvan az aznapra tervezett tennivaló (tételezzük fel, hogy kell írnunk 2 blogbejegyzést, elkészíteni 2 bannert és 1 Facebook profilképet), akkor jön el a FocusList ideje.

FocusList: rendhagyó to-do alkalmazás

A FocusList nem a szokványos tennivaló alkalmazás, amelybe fel kell vésnünk az egész heti tennivalólistát, hogy majd figyelmeztessen a megfelelő időpontban vagy helyszínen.

Ezzel a programmal az aznapi teendőinket tarthatjuk kordában: beleírjuk mondjuk a fenti 5 tennivalót és mindegyikhez hozzárendeljük a megfelelő számú pomodorót, vagyis hogy hányszor 25 percre lesz szükségünk. Tegyük fel, hogy az egyik blogbejegyzés megvan 25 perc alatt (egy pomodoro), a másikra kell 50 perc (2 pomodoro), az egyik banner elvisz közel két órát (4 vagy 5 pomodoro) stb.
Ha ezzel megvagyunk, igazítsuk sorrendbe a tennivalóinkat, majd indítsuk el az időmérést és lássunk neki a munkának.
A program a 25 perces szakaszok leteltekor figyelmeztet minket, hogy pihenőidő van, majd méri az erre szánt 5 percet is. Ha teljesen készen vagyunk egy feladattal, pipáljuk ki, s jöhet is a következő. Ez így megy, míg minden feladattal nem végezünk.

Érezhető hatékonyság növekedés

Feltéve, hogy tartjuk magunkat a módszer lényegéhez, és az adott szakaszokban valóban csak a meghatározott feladattal törődünk, pár nap alatt érezni fogjuk, hogy sokkal hatékonyabb az időbeosztásunk, biztosabban végzünk feladatainkkal, ráadásul kevésbé leszünk fáradtak is a nap végén. Nem beszélve arról, hogy ha a szüneteket is betartjuk és fel is állunk a gép elől olyankor, akkor a gerincünket és a szemünket is kevésbé terheljük le a nap végére.


A FocusList ráadásul nagyon látványos statisztikát készít napi munkabeosztásunkról, így visszanézhetjük, mivel mennyit foglalkoztunk. Azt is mutatja, ha a tervezett pomodoro számhoz képest valami kevesebb vagy több időt emésztett fel.

Zsebre is vághatjuk

A FocusList nem csak OS X alatt használható, hanem van iOS változata is. A két verzió között átjárás is van, de sajnos nem az iCloudra építve, hanem külön regisztrációval. Ez persze nem akkor hátrány, hiszen jellemzően nem tárolunk benne titkos dolgokat, vagyis nem nagy kockázat bizalmat szavazni a fejlesztőknek. Viszont cserébe folyamatos szinkronra van lehetőség, vagyis ha elindítjuk a gépen a mérést, pontosan azt látjuk az iPhone-on (s ha van, akkor az Apple Watch-on) is, illetve fordítva.
Sajnos egyik platformra sem ingyenes a program, de legalább megbízhatóan működik és nagyon egyszerű használni. Ha komolyan gondoljuk a Pomodoro módszer használatát, érdemes megfontolni a megváráslását legalább arra rendszerre, amelyen tényleg kihasználnánk.

Ne maradjon le erről sem!