Időbeosztó feladatkezelő: legyünk még produktívabbak

Az interneten találunk egy halom olyan feladatkezelő alkalmazást, amelyekkel rendszerezhetjük tennivalóinkat, akár egy hétre előre, témakörökre osztva, kategorizálva, jegyzetekkel és alpontokkal teletűzdelve is. Ilyen például az ingyenes Wunderlist, vagy az iPhone-on alapból megtalálható Reminders.
Ezek a programok nagy segítséget jelentenek a mindennapokban, amikor előre tervezünk egy hétre, vagy akár egy hónapra. Praktikusak, hiszen figyelmeztetnek is minket a megfelelő időpontban, vagy mostanság már az adott helyszínre érkezve is. Egy valamiben viszont nem elég hatékonyak: a napi feladatok elvégzésének segítésében.

 

Focus: az időbeosztó feladatkezelő

Szerencsére erre is van hatékony segítség, számítógépre és iPhone-ra egyaránt: a neve Focus.
Mivel feladatkezelőkkel tulajdonképpen Dunát lehet rekeszteni, a Focus készítői nem szenvedtek azzal, hogy összedobjanak egy újabbat. Ehelyett inkább az általunk – ingyen letölthető e-book formájában – már kitárgyalt Pomodoro-módszert gondolták tovább.


Ennek lényege – dióhéjban -, hogy adott (általában 25 perces) szakaszokon belül kell elvégeznünk feladatainkat, s mi határozzuk meg, hogy egy feladatra, hány ilyen szakaszt szánunk. Ezután mérjük az időt és a szakaszok között tarthatunk 5 perc szünetet, 3-4 szakasz után pedig egy nagyobb, 20 percest. Ám miközben benne vagyunk a 25 perces szakaszok valamelyikében, nem lehetséges se társalgás a Facebookon, se a telefonok felkapdosása (hacsak nem épp az a feladat). Kizárólag az adott munkánkkal törődhetünk.

Döbbenetesen fel tudja pörgetni a napi teendőket, sokkal hatékonyabban dolgozhatunk így, mégsem érezzük úgy a végére, hogy ezerfelé esnek szét a gondolataink, hogy aztán otthon már csak az ágyba zuhanjunk a zavarodott fáradtságtól. Akit bővebben érdekel maga a módszer, annak ismételten javasoljuk e-bookunk letöltését.
S hogy miként tud a fentiekben segíteni nekünk a Focus? Nos, azzal, hogy felvállalja az időmérő szerepét és helyettünk figyeli, hogyan haladunk napi teendőinkkel. A hangsúly itt fokozottan a “napi” szón van, ez a program ugyanis nem hagyományos feladatkezelő.

mac-menu-item
Segítségével kifejezetten az aznapi teendőket tarthatjuk kordában. Nem figyelmeztet minket az elvégzésükre a megadott időpontban, hanem kvázi számon kéri rajtunk, hogy aznap elvégezzünk mindent, amit terveztünk. Eközben pedig figyel arra, hogy 25 percenként (az időtartamok teszés szerint alakíthatók, de ez az alap) tényleg tartsunk legalább 5 perc szünetet, s egy nagyobb etap után némileg többet is pihenjünk. Hivatalosan ugyanis nem dívik idehaza a rabszolgatartás, szóval nyugodtan adózhatunk kicsit az egészségünknek is feladataink végzése közben.

 

Gépen és zsebben egyaránt

A Focus nagyon könnyen használható, felülete átlátható, ráadásul testreszabható benne szinte minden: variálhatjuk az időtartamokat, a nagyobb szünet előtti szakaszok számát, vagy éppen a fehér felület helyett kérhetünk feketét is. A menüsávban állandóan látható hol tart a visszaszámlálás, s ha rákattintunk a kis ikonra, egy látványos panelen bővebb információkhoz is hozzájutunk.


Feladatainkat szinkronizálhatjuk az iCloudon keresztül, s ha már szóba került, itt kell megemlítenünk, hogy a program egyelőre sajnos csak Macen és iPhone-on használható (illetve még az Apple óráján). Előbbi 20 euró körüli áron, míg utóbbi 7 euróért vásárolható meg a megfelelő App Store-ban. Nem ingyenes tehát, ám cserébe nagyon flottul működik, s ha nem csak megvesszük, hanem alkalmazzuk is napi szinten, előbb-utóbb érezni fogjuk a hatását produktivitásunkban.


Egyetlen komoly hiányossága (szerintünk), hogy sajnos csak átlagban adhatjuk meg a szakaszok számát, s nem lehet feladatonként meghatározni, mire mennyit szánunk. Viszont kárpótol minket, hogy a hetek-hónapok során elvégzett feladatokról áttekinthető kimutatást is készít.
Érdemes elgondolkodni a megvásárlásán.

Ne maradjon le erről sem!