Önfegyelem: weboldalak időzített letiltása

Ha úgy érezzük, hogy hajlamosak vagyunk munka vagy tanulás közben elcsábulni a Facebook, Instagram vagy más közösségi oldalak, érdekes weblapok irányába, akkor érdemes elgondolkodni az alábbi Chrome kiegészítő használatán.

A Nanny for Google Chrome arra hivatott, hogy az általunk megadott időszakokban megakadályozzon minket abban, hogy a munkánktól vagy feladatainktól eltér(ít)ő weboldalakra kalézoljunk.

A programban számtalan beállítási lehetőséget találunk: csoportokba rendezve adhatjuk meg a különféle letiltandó oldalakat, mindegyiknél meghatározhatjuk a tiltott napokat és azokon belül a kívánt időszakokat, percre pontosan is akár.

Enyhítésként lehetőség van X percnyi engedély kicsikarására is, vagyis ha mondjuk le is tiltjuk a Facebookot a munkaidő alatt, azért például óránként 1-2 percre vétkezhetünk (kávészünetben például). De ezt is teljesen testreszabhatjuk, vagyis mi adjuk meg, hogy milyen időközönként és mennyi időt engedélyezünk a böngészésre.

A tiltások átszerkesztésre bármikor megoldható. A törlésük szintén, viszont ilyenkor egy meglehetősen hosszú ellenőrzőkódot kell beírnunk, hogy azért mégse bírálhassuk felül kényünk-kedvünk szerint egy pillanat alatt a korábbi döntéseinket.

Ez is egy módja az önfegyelem gyakorlásának és egyszerűen biztosíthatjuk vele, hogy tényleg a munkánkra összpontosítunk. Az persze rajtunk múlik, hogy mennyire hatékony, hiszen a plug-in ellenállását akár az Chrome Eltávolítás menüpontjának használatával is bármikor leküzdhetjük…

Ne maradjon le erről sem!