Programok az állatok mögött, avagy állatos ikonok és ami mögöttük van

A Techwok évekkel ezelőtti elindulása óta annyi témakör szerint csoportosítottunk már szoftvereket a Válogatások rovatban, hogy két kézen sem tudjuk megszámolni. Az olyan fontos szempontok, mint a produktivitás növelése vagy az ingyenesség, alapvetőek. Ma viszont egy egészen extrém aspektus szerint válogattunk. Nem, nem gurult el a gyógyszerünk és egyelőre a forróság sem mehetett az agyunkra. Tisztában vagyunk vele, hogy ez egy egészen lökött megközelítés, de nem tudtuk kihagyni. Történt ugyanis, hogy feltűnt, mennyi állatos ikon díszíti az általunk használt asztali és mobil rendszerek képernyőjét. Így arra gondoltunk, ezúttal összeszedjük, milyen állat mögé, milyen alkalmazást bújtattak a természetszerető fejlesztők. Következzenek hát az állatos ikonok, s ami mögöttük van.

Programok az állatok mögött, avagy állatos ikonok és ami mögöttük van

Bár tudjuk, hogy ez a csoportosítás meglehetősen szokatlan, mégis azt javasoljuk, tartsanak velünk, mert az ikonokon túl rengeteg napi szinten hasznos szoftverről lesz szó Windowsra, macOS-re, iOS-re és Androidra egyaránt. Mivel mindegyikről írtunk már, így csak rövid leírással szolgálunk róluk, de linkeljük a részletes teszteket. És még egy utolsó megjegyzés: a nyitóképen látható ábrák nem a lenti programok ikonjai, hanem @knightmare08 munkái a Freepik oldalról. De amúgy simán megállnák a helyüket valamelyik app ikonjaként is.

Róka: Firefox (Windows, macOS, Linux, iOS, Android)

Mivel nagyon kedveljük a Firefox böngészőt (nálunk az az alap minden rendszeren) és a rókákért is odáig vagyunk, nem is kezdhetnénk mással, mint egy rókás ikonnal. Jó, oké, lángol. De ez már csak az alkotói szabadság miatt van. Túl az ikonon pedig a Firefox jelenleg az egyik legjobb böngésző, amely gyors és a végsőkig tiszteletben tartja a magánszféránkat, sőt, annak megóvásáért is mindent megtesz alap kiszerelésben. Érdemes kipróbálni. Teljesen ingyen tölthető le innen.

Még róka: Typeface (macOS)

Míg a Firefox valószínűleg keveseknek jelenthet újdonságot, akkor a Typeface minden bizonnyal kevésbé ismert. A rókafejet ábrázoló ikon mögött egy zseniális maces betűkészlet-menedzser rejtőzik, amelyet itt mutattunk be részletesen.

És még egy róka: Planny (macOS, iOS)

Szintén a kevésbé ismert kategóriába tartozik a Planny, amely egy ígéretes GTD alkalmazás macOS-re és iOS-re. Látványos, színes felülettel, s persze rókás ikonnal ellátva. Az ingyenes változat innen szerezhető be, a tudása előfizetésért cserébe tovább bővíthető.

Elefánt: Evernote (Web, Windows, macOS, Linux, iOS, Android)

Egy elefánt, amely évtizedes múltra tekint vissza a számítógépeken és sosem felejt, mi az? Naná, hogy az Evernote. Egyik kedvenc cross-platform jegyzet alkalmazásunk épp teljes felújítás alatt van, s ha egyszer elkészül, az nagyon jót tesz majd neki az előrejelzések alapján. De amíg várunk rá, addig is jól lehet használni az aktuális verziót, amelyről itt írtunk. Bár ráfér a modernizálás, így is az egyik legjobb jegyzet alkalmazást. És nagyon helyes az ikonja is…

Medve: Bear (macOS, iOS)

Jegyzetelni nem csak elefánttal, hanem medvével is tudunk. Akinek nem létfontosságú, hogy jegyzetei macOS-en és iOS-en kívüól a többi rendszeren is elérhetők legyenek, annak a Bear a tökéletes választás. Egy nagyszerű, markdown jegyzet alkalmazás, seregnyi hasznos funkcióval. Legutóbb itt írtunk róla.

Még mindig medve: TunnelBear (Windows, macOS, Linux, iOS, Android)

Maradjunk medve fronton, amelyhez a jegyzetelésnél jobban illik a védelem témakör. A TunnelBear nevű VPN szolgáltatásnál is érezhették ezt, így az egész stáb medvének álcázza magát, s persze a programot is ennek megfelelően egy mackó jelképezi az ikonon. Mellesleg korrekt VPN szolgáltatásról beszélünk (itt teszteltük), még akkor is, ha vannak jobbak a piacon.

Vipera: VyprVPN (Windows, macOS, Linux, iOS, Android)

S ha már szóba került: az egyik VPN szolgáltatás, amely jobb, mint a TunnelBear, az VyprVPN, amelynél a viperára esett a választás a tervezgetés során. Ezúttal a szolgáltatás amúgy sokkal jobb lett, mint a klienseknél használt ikon (emitt a tesztünk róla). Ez jelenleg az egyik legjobb VPN, ha szeretnénk online ténykedésünket titkosított adatfolyam mellett végezni.

Mullvad: vakond (Windows, macOS, Linux, iOS, Android)

Maradjunk még mindig a VPN szolgáltatásoknál. A Svédországból származó Mullvad VPN esetében is egy állat teljesít szolgálatot az ikonon: egy vakond. Mellesleg ez is egy élvonalba tartozó VPN szogáltatás, érdemes vele megismerkedni. Ehhez adtunk is némi segítséget egy teszttel, amelyet erre a linkre kattintva lehet elolvasni.

Pillangó: Ulysses (macOS, iOS)

Ha nem is vagyunk annyira pillangó imádók, mint Süsü, egy lepkéért egészen biztosan fenntartás nélkül rajongunk: ez az Ulysses. A szövegírók, írók, újságírók álom szoftvere, amely segíti az anyaggyűjtést, a cikkek rendezett tárolását, a zavaró körülményektől mentes – és markdown – szövegszerkesztést, s ráadásként megoldja az profi exportálást és publikálást is. Egy szövegszerkesztő mind fölött, írtuk anno a tesztünkben. És nem véletlenül írtuk ezt. Jó lenne, ha egyszer készülne belőle windowsos változat is.

Madár: Canary Mail (macOS, iOS)

Kedvenc madaras levelezőprogramunk a Canary Mail, amely jelenleg macOS-re és iOS-re érhető el, de már készül belőle az androidos verzió is. Mindent tud, ami egy mai, modern e-mail klienstől elvárható, sőt, még többet is. Ráadásul akár a PGP titkosítást is használhatjuk vele, bármely postafiókunkhoz. Ezzel egyébként iOS-en az egyetlen PGP-képes levelezési megoldást jelenti jelenleg. Teszteltük is természetesen, a teszt itt olvasható.

Régebbi madár: Thunderbird (Windows, macOS, Linux)

Levelezőprogramok terén akad egy régebbi madár is a placcon: a Mozilla-féle Thunderbird. Korának megfelelően a nevét is jó eséllyel az észak-amerikai őslakosok mitológiai madaráról kaphatta. Mondjuk nekünk a szintén Mozilla készítésű Firefox után inkább a tűzhöz közelebb álló Főnix lett volna szimpatikus választás, de így sem rossz. Szó szerint ikonikus darab, amely az egyik legjobb választás lehet asztali rendszereken. Kár, hogy mobil változat egyelőre nem nagyon van kilátásba helyezve belőle. Amúgy akinek a funkciói tetszenek, csak a felülete nem jön be, annak javasoljuk a – sajnos nem állatos ikont használó – Postbox alkalmazást, amely a Thunderbird modernizált változata (de sajnos a Mozilla levelezőjével ellentétben nem ingyenes).

Újabb madár: Brushstroke (iOS)

Még egy madárral szoktunk gyakran szembekerülni, mégpedig a Brushstroke nevű ki iOS app ikonjaként. Ezzel a programmal fotóinkat alakíthatjuk rajzolt vagy festett stílusú képpé az iPhone-on. Nagyon jól használható, gyors kis app. Érdemes megismerkedni vele.

A kacsa is madár: DuckDuckGo (Web, iOS, Android)

Minthogy a kacsa is madár, nem maradhat ki a felsorolásból a DuckDuckGo nevű privát kereső sem. Ennek segítségével megoldható a valóban privát keresés az interneten. Értelemszerűen – hasonlóan a Google-hoz – működik bármely böngészőben, de iOS-re és Androdira önálló appot is találunk hozzá, amely egy privát böngészésre kihegyezett felületet is tartalmaz.

És akkor egy újabb madár: Twitter (Web, macOS, Linux, iOS, Android)

Nem, nincs vége. Madárból a jelek szerint sohasem elég, s hát hogy is maradhatott volna ki ebből a listából a Twitter? Csiripelhet vele a nép éjjel-nappal. Szerintünk remek, kordában tartható hírgyűjtő és élményforrás egyben. Jobban kedveljük, mint a Facebookot. De ez persze ízlés kérdése, s amúgy is vannak lényeges különbségek a funkciókban, szolgáltatásokban a kettő között. Szóval jól megférnek egymás mellett is.

Nyúl: Wallpaper Wizard (macOS)

Ha valaki annyira szereti minőségi háttérképeket mint mi, annak a Macpaw-féle Wallpaper Wizard hatalmas segítség lehet. Ezzel ugyanis nagyszerű, ingyenes háttérképekből lehet válogatni. Sőt, az is megoldható, hogy automatikusan változzon a gépen a háttér, az általunk megadott időközönként. Írtunk róla részletesen, méghozzá itt.

Bálna: Waterlogue (macOS, iOS)

Bár szóba került már egy app, amellyel a fotókat lehet festménnyé alakítani, ott az ikonon egy madár volt. A Waterlogue szintén a fényképek “átmázolására” hivatott, de itt az ikonon egy bálna vár minket. Mellesleg nagyon profi alkalmazás, amellyel megtévesztően élethű vízfestményeket kreálhatunk fotóinkból iOS-en és macOS-en egyaránt. Írtunk róla részletes bemutatót, emitt.

Oroszlán: Brave (Windows, macOS, Linux, iOS, Android)

Egy ilyen válogatásból nem maradhat ki a hős oroszlán sem. S bár a Brave pusztán az ikonja miatt még nem válthatott a böngészők királyává, azért elég jó úton halad hozzá. A Chromium alapú böngésző gyors és nagy hangsúlyt fektet a privát böngészésre. Nekünk még így is jobban bejön a Firefox, de ízlések és pofonok ugyebár, szóval érdemes megismerkedni ezzel is.

Gyűrűsfarkú maki: Photolemur (Windows, macOS)

Végül következzen a Madagaszkár című animációs film (és azóta több sorozat) egyik főhőse, a maki. A Photolemur egy fotóoptimalizáló szoftver Windowsra és macOS-re, amely a mesterséges intelligencia segítségével, teljesen automatikusan képes tuingolni fényképeinket. Természetesen írtunk is róla, méghozzá itt.

Ne maradjon le erről sem!