Lenyűgöző látvány: vízfestmény fotóból pár kattintással, élethű kivitelben

Ha képszerkesztésről esik szó, általában a fotók retusálása az első gondolata mindenkinek, pedig egy fényképpel megannyi izgalmas dolgot tehetünk még azon kívül, hogy kicsit pofozgatjuk a színvilágát, vagy eltüntetünk róla ezt-azt. Erre a célra mutattunk már sok alkalmazás, kedvencünk a cross-platform Affinity Photos, vagy Macen a Pixelmator. Ámde mint említettük, a sima retusálásnál akadnak érdekesebb tennivalók is egy fotónál: például festménnyé alakíthatjuk őket. Erre is van seregnyi program már, de például a legélethűbb vízfestmény fotóból szerintünk azzal készíthető, amelyet ma bemutatunk. Egyszerűen lenyűgöző a látvány, amit elérhetünk ezzel a programmal.

Waterlogue: vízfestmény fotóból pár kattintással, élethű kivitelben

Mai választottunk a Waterlogue, amely kezdőktől a profikig bárkinek tökéletes választás, ha fotóit szeretné megtévesztésig élethű vízfestmény hatásúvá alakítani. A program jelenleg macOS-re és iOS-re érhető el. Mi ezek közül a maces változatot vettük górcső alá, s azt kell mondjuk, le voltunk nyűgözve.

Először is nem csak arról van szó, hogy adott egy program, amely a megnyitott fotónkat egyetlen kattintással vízfesmény-effekttel látja el. Mert ugyan a Waterlogue erre is képes, de azért ennél összetettebb funkciókkal is rendelkezik. Kezdjük ott, hogy nem egyetlen stílusból választhatunk, hanem tucatnyiból. Ezeket egy-egy kattintással válthatjuk, s mindegyikről kapunk kis előnézetet is, bár ez olyan kicsi, hogy inkább csak a várható színvilág megállapítására alkalmas. Szerencsére a program gyorsan dolgozik, így bármelyiket választjuk is ki, pár másodperccel később már láthatjuk a hatását a teljes méretű képen is.

Bár az előre definiált sablonok beállításai elég jól eltaláltak, s akár ezekkel is megtévesztően élethű hatást érhetünk el, szerencsére nem kell beérnünk ezzekel. Van lehetőségünk teljesen testreszabni a beállításokat: módosíthatjuk az ecset méretét, stílusát, nedvességét, a vászon/papír minőségét, az effekt intenzitását, a “kihagyott”, fehéren maradó apró részek mennyiségét, a festmény élethűségét, részletességét stb. Emellett a fotó világosítására-sötétítésére, illetve a fehér és fekete színek eltolására is van lehetőség a programon belül, ami amúgy erősen befolyásolja a végeredmény színvilágát és részletességét is. A palettát emellett még színek “bekeverésével” is tudjuk módosítani. Extraként a portrék esetében van további finomítási lehetőségünk is.

Szóval a végére egy teljesen saját stílust dolgozhatunk ki, amit ráadásul el is menthetünk, így legközelebb bármely megnyitott fotónkon újra alkalmazhatjuk. Ha pedig az adott pillanatban nem érjük el a kívánt hatást, nem kell azonnal befejeznünk a munkát: a projektek menthetők, majd később folytathatók.

Exportálás terén a Waterlogue TIFF, JPG és PNG formátumokba tudja legenerálni a végső, nagy felbontású képet. Ez lehet akár az eredeti fotóval egyező méret is, ami azt jelenti, hogy egy jó minőségű fotóból akár gigászi méretű vízfestményt is kreálhatunk, ami kinyomtatva és bekeretezve tökéletes hatást kelt a falon, de természetesen digitális felhasználásra is elsőrangú.

Míg a Waterlogue iOS változata potom 1790 forintért a miénk lehet, addig a maces változat 10 ezer forint körüli ára nem éppen olcsó. Azonban tudásbeli különbség is van, hiszen az iPhone verzióból hiányzik a fentebb vázolt testreszabhatóság. Szóval ha valaki komolyan gondolja, hogy fotóiból ál-vízfestményt kreálna, hosszú távon jobban jár a maces változat használatával, hiszen ott aprólékosan beállíthat minden opciót az átalakításra vonatkozóan.

Ne maradjon le erről sem!