VyprVPN: megbízható VPN szolgáltatás, svájci minőségben

Az elmúlt években apránként kimazsoláztuk, melyek a legmegbízhatóbb VPN szolgáltatások manapság, amelyek segíthetnek megvédeni adatainkat és privát szféránkat, miközben önfeledten internetezünk. Aztán nemrég mutattunk egy Svéd VPN-t, s azt gondoltuk, ezzel nagyjából a végére értünk annak a sornak, amivel egyáltalán érdemes foglalkozni, amikor szembe kerültünk egy svájci megoldással. Márpedig egy VPN szolgáltatás esetében már önmagában a tény, hogy a magánszférát végsőkig tiszteletben tartó Svájcban található, megfelelő ajánlólevél lenne. De a VyprVPN ennél azért többet is nyújt, amiért felfigyeltünk rá. Egy gyors és megbízható VPN szolgáltatás, tényleg svájci minőségben.

VyprVPN: megbízható VPN szolgáltatás

Bár Golden Frog cég alapvetően Texasból indult (az alapítók, Ron and Carolyn Yokubaitis igazi internet-veteránok), a VyprVPN szolgáltatást nyújtó Golden Frog GmbH egy Svájcban bejegyzett cég, ami VPN-ek esetében jó ajánlólevél, lévén Svájc nem tagja az öt szem szövetségnek, s az ország erősen védi a privát szférához fűződő jogokat. Ha ehhez még hozzátesszük azt is, hogy a VyprVPN auditált naplózásmentességgel (Leviathan összefoglaló itt) rendelkezik, akkor kétség sem fér hozzá, hogy a magánszféránk megóvása tekintetében az egyik legjobb választás lehet. Nem volt ez mindig így, anno 30 napig naplózták a felhasználók IP címét, a kapcsolat időpontjait stb., de mostanra a cég teljesen felszámolta ezt az eljárást, és ígéretéhez híven abszolút tartják magukat ahhoz, hogy semmilyen információt nem tárolnak el arról, mit műveltünk az interneten a VPN kapcsolat alatt.

Minden egyben: emelt szintű biztonság

A naplózásmentes használat kiváló kiindulási pont egy VPN szoláltatásnál. A következő kérdés, hogy miként gondoskodnak a biztonságunkról, hiszen éppen azért kezd az embert VPN-t használni, hogy megóvhassa adatai biztonságát a kiberbűnözőktől – vagy adott esetben a túl kíváncsi állami szervektől – akár egy ingyenes, nyílt wifi kapcsolat használatakor is.

A VyprVPN esetében eredetileg három VPN protokoll közül lehetett választani. Ezek közül kettő az elterjedt IKEv2 és az OpenVPN, míg a harmadik a VyprVPN sajátja, a Chameleon. Utóbbi az OpenVPN-re épül, de technikailag úgy módosították, hogy azokban az országokban is megoldja a VPN használatot, ahol ezt kifejezetten tiltják (ez a deep packet inspection (DPI) elleni védelem, az érdekvédelmi szervezetek, oknyomozó újságírók stb. esetében bizony nem elhanyagolható opció). Az elmúlt hetekben azonban a VyprVPN is elkezdte használni az új, nyílt forráskódú WireGuard protokollt, amely az eddigieknél nagyobb sebességet és biztonságot ígér. Bár a WireGuard részben még fejlesztés alatt van, egyre több VPN szolgáltató vezeti be. Tesztjeink alapján a sebessége tényleg lenyűgöző, s egyelőre biztonsági problémákról sem tudunk. Szóval a WireGuard megjelenése negyedik opcióként kifejezetten üdvözlendő. Mi abszolút előnyben részesítjük. Cikkünk készültekor a WireGuard hivatalosan csak az iOS kliensben volt választható, de a cég folyamatosan vezeti be a többi támogatott platformon is (Windows, macOS, Android, iOS, router). A kliens alkalmazások béta verzióiban (például a macOS kliens 4-es változatában) már most is tesztelhető a WireGuard protokollt használó kapcsolat.

További extra védelem jelent a VyprDNS szolgáltatás, amely a DNS védelmet hivatott megoldani, ezzel meggátolva a közbeékelődéses támadásokat (man-in-the-middle). A naplózásmentesség ráadásul a DNS lekérésekre is vonatkozik.

Természetesen nem maradhatott ki a funkciókínálatból Kill Switch funkció sem, így ha bármilyen okból megszakad a VPN kapcsolat, a kliens alkalmazás a teljes internet elérést bontja, nehogy bármilyen adatunk titkosítatlanul vághon neki a világhálónak. Ennek továbbgondolása a Public Wi-Fi Protection, amely automatikusan aktiválja a VPN kapcsolatot, ha ismeretlen wifi hálózatba kapcsolódunk. Így automatizálhatjuk, hogy otthon, a munkahelyen, kávézókban, köztéren stb. miként viselkedjen a VyprVPN. Érdekesség, hogy akár alkalmazásonként is megszabhatjuk, hogy mikor akarunk VPN kapcsolatot használni és mikor nem.

Végül további extra – bár nem mindegyik rendszeren kapcsolható be – a malware védelem. A macOS kliens például képes megvédeni minket a kártékony kódot tartalmazó weboldalaktól is.

Szerverek és sebesség

Miután a fentiek alapján a biztonságunkról abszolút képes gondoskodni a VpyrVPN, már csak két fontos kérdés marad: milyen sebességgel dolgozhatunk vele és geolokáció szempontjából mit nyújt?

A VyprVPN méretes szervergyűjteménnyel rendelkezik a világ minden táját. E tájak közül sajnos kicsiny hazánk egyelőre kimaradt, így magyarországi szervert a teszt időpontjában nem lehetett választani, de azon kívül szinte mindent. A VPN kapcsolat sebessége értelemszerűen változó, de a Szlovák, svájci, Német szerverek esetében kifejezetten elégedettek voltunk az OpenVPN kapcsolatokkal is. Az iOS-en kipróbált WireGuard elérés pedig még ennél is kevésbé fogta vissza az internetkapcsolat sebességét. Szóval gyorsaság tekintetében a VyprVPN kifejezetten a jobbak közé tartozik. De ha valakinek hazai IP címmel működő VPN szerver kell egy adott szolgáltatáshoz, itt jelenleg nem talál ilyet. Talál viszont mindent, ami kellhet a külföldi oldalakon olykor előforduló geolokációs korlátozások feloldásához (Netflix, Amazon Prime, HBO Go, Hulu, Disney+ stb.). Emellett biztosan akad, akinek fontos kérdés: a VpyrVPN engedélyezi a P2P és BitTorrent forgalmat is, így gond nélkül lehet használni torrentezésre is.

Összegzésül

Mindent egybevetve a VyprVPN az egyik legjobb VPN szolgáltatás, amivel eddig találkoztunk. Megvan benne minden fontos összetevő: hatékony biztonsági megoldások, magánszféra védelme, megfelelő sebességű szerverek. Csak utóbbiak közül hiányzik kissé a magyarországi, mert olykor van az úgy, hogy az ember IP címileg szeretne országhatáron belül maradni, miközben kihasználná a VPN nyújtotta titkosítást és egyéb biztonsági opciókat.

Így a végén gyorsan vegyük át még egyszer, hogy pontosan mit is kapunk a pénzünkért, ha a VyprVPN-t választjuk.

  • VyprDNS (encrypted, Zero-Knowledge DNS)
  • Kill Switch
  • Publikus Wi-fi védelem
  • Malware védelem
  • Auditált naplózásmentesség (No Log VPN)
  • 5 párhuzamos kapcsolat
  • 256 bites titkosítás és NAT tűzfal (nem kell konfigurálni, szerver oldalon fut, de ha kell, a VPN admin felületén kikapcsolható)
  • IKEv2, OpenVPN, Chameleon (felturbózott OpenVPN), és WireGuard (a cikk készültekor még csak iOS alatt)
  • Windows, macOS, iOS, Android kliensek + router

Hasonlóan a többi VPN szolgáltatóhoz, itt is találunk havi, vagy 1-2 éves előfizetési lehetőséget. Minél hosszabb távra kötjük le magunkat, annál olcsóbbra jön ki a havidíj. Amúgy is mindig van akció, szóval az ár havi 2,5 USD és 13 USD között mozog, a választott csomagtól és akciótól függően. Ez átlagos VPN ár, amihez viszont átlagon felüli szolgáltatás jár.

Bár hivatalosan nincs próbaidőszak, de ha valaki iOS alatt az alkalmazásban fizet elő, kap pár ingyen napot az első összeg levonása előtt, amit visszamondhat, ha mégsem jönne be neki valamiért a szolgáltatás (legalábbis a cikk készültekor épp ez volt a helyzet). Nekünk abszolút bejött, tényleg egyedül a magyarországi szervert hiányoltuk, de reménykedünk benne, hogy egyszer azzal is bővül a portfólió.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató