Gyors és ügyes betűkészlet-menedzser macOS-re

Számtalan helyről tölthetünk le ingyenes betűtípusokat (de még itt is ajánlottunk pár helyet), sőt, a vállalkozó kedvűek akár készíthetnek sajátot is. Az internet ilyen szempontból a lehetőségek tárháza, ráadásul sok szövegszerkesztő és kiadványszerkesztő program, vagy éppen az Adobe CC csomag részeként is kerülhetnek a gépünkre dögös fontok. Utóbbi esetében a Typekit nevű fontmenedzsernek- és gyűjteménynek köszönhetően viszonylag kényelmesen tudjuk menedzselni is a telepített betűkészleteket. Azonban ha nincs Typekit és Adobe csomag a gépünkön, akkor sajnos villámgyorsan káosz alakulhat ki a gépen, mert nem fogjuk átlátni, hogy mely betűkészleteket, mire használhatjuk. Ez több szempontból is kérdés: először is, a fontok használata általában licenc-hez kötött, vagyis csak úgy nem használhatunk fel egy reklámanyagban egy adott fontkészletet, ha nincs megvásárolva a kérdéses font. Másodszor pedig az sem mindegy, hogy az adott fontkészlet milyen karaktereket tartalmaz, például tudunk-e vele magyar ékezetes betűket írni. Így aztán érdemes valamilyen célszoftvert alkalmazni, amellyel átláthatjuk gyűjteményünket és akár a telepítést, eltávolítást is kényelmesen megoldhatjuk vele. Ilyen például a Typeface, amely egy nagyon ügyes betűkészlet-menedzser macOS-re, minimalista, de jól használható felülettel.

Typeface: ügyes betűkészlet-menedzser macOS-re

A Typeface tehát egy betűkészlet-menedzser, amely megvásárolható a készítők oldaláról, vagy ha van Setapp előfizetésünk, akkor azonnal telepíthető onnan is. A program felülete abszolút minimalista, mentes minden zavaró körülménytől. Az előre definiált kategóriák és címkék segítségével azonnal nekiláthatunk a telepített fontok szűrésének. Szempont lehet a stílus, vagy akár telepítési időpont is. De ami igazán jó az egészben: saját címkéket is gyárthatunk, s ebbe, ha egyszer rászánjuk az időt, beválogathatjuk az általunk használt fontokat, a nekünk megfelelő szempontok alapján. Így például létrehozhatunk egy csomagot a megvásárolt betűkészleteknek (vásárolni egyébként sok helyen lehet az interneten, de ha valaki olcsón szeretne hozzájutni minőségi csomagokhoz, nézzen körül korábbi cikkünk erre vonatkozó részében).

Vagy kreálhatunk egy gyűjteményt azokból a fontokból, amelyek támogatják a magyar ékezetes betűket. Így később egyetlen kattintás és az adott szempontoknak megfelelő betűkészletek máris előttünk teremnek. Ugyanígy kereshetünk persze név szerint is fontokra.

A megtalált, vagy más módon szűrt fontokról azonnal látunk egy – általunk is módosítható – mintaszöveget, amelynek egyetlen mozdulattal módosíthatjuk a méretét. A mintaszöveget átírhatjuk manuálisan is, vagy választhatunk egy halom sablon (a betűtípus neve, számok, szimbólumok, valutanemek stb. megjelenítése, vagy akár több nyelvű, előre definiált szövegek) közül is.

A Typeface felülete teljesen testreszabható. Csökkenthetjük a méretet minimálisra, hogy alig foglaljon helyet (az oldalsáv is kikapcsolható), vagy éppen teljes képernyőre is kitehetjük, hogy a lehető legtöbb variációt láthassuk egy időben. Mi több, a Compare üzemmód bekapcsolásával akár rá is vetíthetjük a kiválasztott fontot a többire, hogy még egyszerűbb legyen az összehasonlítás.

Bekapcsolhatunk körvonalas megjelenítést, élsimítást, segédvonalakat, s a nekünk úgy kellemesebb, akkor van éjszakai üzemmód is. A fentieken túl a program segítségével egyetlen kattintással lehet deaktiválni és aktiválni egy-egy betűkészletet, így amire éppen nincs szükségünk, azt kilőhetjük, hogy ne töltse fel feleslegesen a kiadványszerkesztő- vagy szövegszerkesztő program fontlistáját.

A Typeface villámgyors, nagyon egyszerűen használható, szóval szerintünk az egyik legjobb választás Macen a betűkészletek menedzseléséhez. Szerintünk megéri az árát, de senkinek sem kell zsákbamacskát vennie, mert a készítők oldaláról letölthető ingyenes próbaverzió is, amellyel ki lehet próbálni, hogy megfelel-e az elvárásainknak.

Ne maradjon le erről sem!