Ingyenes betűtípusok letöltése: a legjobb gyűjtőhelyek

Legyen szó meghívóról, magazinról, prospektusról, vagy akár egy lakáshirdetésről, bármilyen kiadvány készítésekor alapvető, hogy megtaláljuk a megfelelő fontkészletet, amely amellett, hogy jól olvasható, még figyelemfelkeltő és dizájnos is. Ez nehéz és drága mutatvány? Nem feltétlenül. Csak tudnunk kell, hol keressünk ingyenes, mégis minőségi betűtípusokat. Bár ezek ingyen letölthető betűkészletek, letöltéskor mindig nézzük meg, hogy az adott készlet licence alapján mire használhatjuk azokat, mert az üzleti célú felhasználás nem minden esetben engedélyezett!

Ingyenes betűtípusok letöltése: buktatók

A legtöbb oldalnál figyelembe kell venni, hogy a karakterkészletek többsége sajnos nem teljesen unicode és a magyar ékezetek támogatásával akadnak problémák, így például az ő és ű karakterek sok esetben hiányoznak.
Címek készítésekor ezt szerencsére áthidalhatjuk “repülő ékezetekkel”, vagyis egyszerűen a grafikus programban helyezzünk az adott karakter fölé ékezetet (például az ó betűről másolva). Folyó szövegnél az macerás lenne, ha tehát hosszú szöveges anyagról van szó, akkor inkább kutassunk honosított karakterkészlet után. Ahol erre van lehetőség, ott felhívjuk majd rá a figyelmet a gyűjteményben.

Emellett minden oldalon láthatók a fontok mellett a licencek is, így érdemes figyelni, hogy egy font teljesen – vagyis üzleti felhasználásra is – ingyenes-e, vagy csak a személyes felhasználást engedik készítői.
Induljon hát az ingyenes betűtípusok letöltése!

Fonts2u

Kezdő lépésként érdemes a Fonts2u oldalra ellátogatni, azon egyszerű oknál fogva, hogy ezen az oldalon jó esélyünk van magyar ékezetes karaktereket is találni, mint Macre, mind Windowsra. van külön Central European kategória is, ha nem akarjuk végigtúrni a teljes kínálatot ilyenekért.


Érdemes persze nézelődni, mert ha nem kifejezetten magyar ékezetes betűkészlet kell, rögtön nagyobbnak tűnik a választék.

Behance

Az Adobe Behance névre keresztelt közösségi oldalán szintén rengeteg kiváló minőségű és általában magyar ékezetekkel is rendelkező fontot találunk.


Kutakodjunk kitartóan és ne lepődjünk meg, hogy a letöltés néha kicsit faramuci módon oldható meg (például el kell látogatni a készítők Facebook oldalára, vagy egy másik fontgyűjtő oldalról érhetjük el 0 dolláros áron a fontokat). Ez a Behance sajátossága. Olyan is van, hogy csak rá kell kattintanunk a Download gombra. De kár ezen fennakadni, élvezzük inkább, hogy jó minőségű fontokat kapunk, teljesen ingyen.

Fontsquirrel

Kedvenc font-kutató oldalunk a Fontsquirrel, amely hatalmas gyűjtemény és javarészt üzleti felhasználásra is ingyenes fontokat találunk rajta.


Itt sem feltétlenül minden készlet birkózik meg a magyar ékezetekkel, viszont van lehetőségünk tetszőleges mintaszöveget bírni, így aztán tesztelhetjük a dolgot még letöltés előtt.

Nyomtatás- és környezetbarát fontkészlet

Épp a minap írtunk egy érdekes betűkészletről, amelyet kifejetetten úgy alkottak meg, hogy használatával spórolhassunk a nyomtatáskor felhasznált tinta mennyiségén. És ami a legszebb, magyar változat is van belőle. Bővebb infó és letöltési link itt.

Ne maradjon le erről sem!