Betűtípusok letöltése és saját fontkészlet készítése

Visszatérő olvasóinknak bizonyára nem mondunk újat azzal, ha felhívjuk a figyelmüket a szabadon felhasználható tartalmakat gyűjtő aloldalunkra. Seregnyi ingyen letölthető és szabadon felhasználható fotó, illusztráció, videó, textúra vagy éppen mockup várja ott az érdeklődőket. S persze több olyan oldal linkje, amelyek jó választások, ha betűtípusok letöltése a cél. Ma egy újabb remek oldalt mutatunk e célra. De azt is eláruljuk, miként oldható meg egy saját fontkészlet készítése online.

 

Betűtípusok letöltése

Bármilyen kiadványszerkesztőt vagy képszerkesztőt használjunk is, nem nagyon ússzuk meg, hogy a rendszer saját fontkészletein kívül továbbiakat is beszerezzünk. Ez az Adobe CC programok (InDesign, Photoshop, Illustrator stb.) esetében rém egyszerű, hiszen ott van a csomagban a TypeKit gyűjtemény, benne egy halom kereskedelmi fontkészlettel.

Alternatív alkalmazások esetében viszont kénytelenek vagyunk az internetet bújni, ha új betűtípusokra vágyunk. A korábban bemutatott oldalakhoz, most egy újabbat is ajánlunk, ez pedig nem más, mint a Fontspace. Ezen az oldalon több száz professzionális betűkészlet várja, hogy letöltsük. A licencelés sajnos vegyes, sok fontnál csak személyes felhasználásra kapunk engedélyt az ingyenes felhasználáshoz, de hogy valami örömteli is legyen a dologban: egészen sok unicode betűkészletet találunk itt, amelyeknél a magyar ékezetes karakterekkel sem lesz gondunk.

Ezt egyébként a letöltés előtt kipróbálhatjuk bármelyiknél, ha átírjuk az alapértelmezett mintaszöveget. Ha a böngészési nézetnél tesszük ezt, sok időt spórolhatunk, hiszen így minden, a listában szereplő betűkészletnél eleve az általunk beírt próbaszöveg jelenik meg. A fontokat tallózhatjuk betűcsaládokra, stílusokra szűrve egyaránt. Ezenkívül van lehetőség név szerinti keresésre is.

Ha tehát épp valamilyen szép, kézírást utánzó, esetleg vintázs, netán kifejezetten modern betűtípusra vágyunk éppen, érdemes ellátogatni erre az oldalra és kicsit körbenézni. Mindegyik karakterkészlet letöltési linkje mellett megtaláljuk, hogy milyen célra használhatjuk fel szabadon az adott betűkészletet.

 

Saját fontkészlet készítése

Az igazán bátrak persze a letöltés helyett belefoghatnak saját fontkészlet készítésébe is. Ehhez korábban mutattunk néhány nagyon jól használható, online szolgáltatást, amelyekkel akár telepítés nélkül is profi fontkészletek kreálhatók.

 

Betűkészlet a takarékos nyomtatáshoz

Végül, ha valaki esetleg még mindig inkább a nyomtatásban hisz, nem a képernyőn olvasásban, annak örömmel áruljuk el, hogy létezik környezetbarát betűkészlet. Ezt úgy alakították ki, hogy a nyomtatók a lehető legkevesebb “tintát” használják fel amikor papírra vetik az ezzel készült szövegeket. Ilyen is van a világban, érdemes megismerkedni vele.

Ne maradjon le erről sem!