Saját betűtípus készítése ingyen és egyszerűen

Ha valaki az Adobe CC csomagot használja, aligha szenved hiányt felhasználható betűtípusokban, hála az Adobe Typekit szolgáltatásának, amely a csomag részeként teszi lehetővé a professzionális karakterkészletek letöltését. De annak sem feltétlenül szomorkodnia, aki nem használja az Adobe felhő szolgáltatását, hiszen a Techwok Szabadon felhasználható tartalmak oldalán csokorba szedtünk több olyan oldalt is, ahonnan fontkészletek tölthetők le, teljesen ingyen. De mi van akkor, ha valaki szerint egy saját betűtípus készítése lenne a leginkább célravezető? Szerencsére erre is akadnak megoldások, akár ingyen is!

 

Saját betűtípus készítése online

Azt azért elöljáróban meg kell jegyeznünk, hogy a tipográfia komoly dolog, így ha valóban professzionális betűkészleteket akarunk használni, aligha ússzuk meg, hogy azt profik készítsék el, jó esetben ingyen, kevésbé szerencsés esetben némi pénzmagért cserébe. De ha valaki ragaszkodik hozzá, hogy belevágjon a saját fontok tervezésébe, akkor az első útja – szerintünk – a Fontstruct oldalra kellene, hogy vezessen.

Ez talán a legjobb betűkészlet tervező szolgáltatás a kezdőknek, legalábbis az ingyenes felhozatalban. Ha másért nem, hát azért, ennek a programnak tényleg letisztult a felülete, nagyon kényelmesen lehet vele dolgozni, bár furcsa a “pixeles” rajzolás. Mindenesetre így is gyorsan lehet vele haladni (már amennyire gyorsnak minősíthető egy teljes fontkészlet nulláról való megalkotása, karakterenként). Az ékezetes karakterekre is gondoltak a készítők, így itt nem csak az angol ABC karaktereit és az alap írás jeleket tervezhetjük meg, mint a legtöbb hasonló felületen. Ráadásul A végeredményt aztán TTF fontként tölthetjük le, illetve későbbi szerkesztés végett elmenthetjük a szerverre is, ha előtte regisztráltunk (ingyenes).

További hasznos cikkek

Szintén szerethető fontszerkesztő a Glyphr Studio, amelyből az online verzió mellett akár telepíthető változatot is használhatunk. Itt már rengeteg, összetett beállítási lehetőségünk van (ligatúrák, egalizálás stb.) és a felület is kicsit profibb. Segédvonalainak köszönhetően pontosabban lőhetjük be a dolgokat, ráadásul itt vektoros eszköztárat kaptunk, amivel szerintünk sokkal kellemesebb karaktereket rajzolni, bár persze ízlések és pofonok, ugyebár. Emellett a program online és telepíthető változata egyaránt nagyon fürge, s mivel mindkettő ugyanazokat a lehetőségeket nyújtja, tulajdonképpen teljesen mindegy, melyikben dolgozunk. Bármelyikben kényelmesen megoldható egy-egy új betűtípus készítése.

A végeredmény menthető OTF és SVG fontként egyaránt, ráadásul a betűkészletek minden jellemzőjét megadhatjuk a beállításokban (font settings). Extraként SVG importálási lehetőségünk is van, amivel gyorsíthatjuk a munkát, ha már vannak félkész vázlataink.

 

Összegzésül

Mindent egybevetve a fenti két online megoldás közül bármelyik tökéletes lehet arra, hogy belekóstoljunk a saját betűkészletes gyártásának mikéntjébe. A Glyphr Studio pedig tulajdonképpen akár professzionális munkára is megteszi, ráadásul az offline változat akkor is kéznél lehet, ha éppen nem vagyunk internet közelében (van Windowsra, macOS-re, Linuxra egyaránt).

Ne maradjon le erről sem!