Így oldható meg a privát, nyomtalan keresés az interneten, okostelefonnal

Idén meglehetősen sokat foglalkoztunk már a privát, nyomtalan internetezéssel. Korábban megmutattuk, milyen böngészőket érdemes használni, ha biztonságban szeretnénk tudni személyes adatainkat, megakadályozni a nyomkövetést, vagy szokásaink szolgáltatók általi megfigyelését. Emellett bemutattunk számtalan VPN szolgáltatást, amelyekkel titkosíthatjuk online adatforgalmunkat, sőt, mutattunk titkosított levelezést és titkosított csevegést, hanghívást lehetővé tévő – ráadásul ingyenes – megoldásokat is. De még így is maradt miről beszélni ebben a témakörben. Ma például mutatunk két remek okostelefonos appot, amelyekkel megoldható a privát, nyomtalan keresés az interneten.

Privát, nyomtalan keresés az interneten, Androidon és iPhone-on

Mielőtt belevágnánk, el kell mondjuk, hogy a privát, nyomtalan keresés nagyjából megoldható bármely böngészőben. A titok nyitja leginkább az, hogy nem a Google, a Bing, és hasonló keresőmotorokat használjuk, hanem olyan alternatív megoldásokat, mint mondjuk a DuckDuckGo. Egy Google keresés automatikusan bekerül Google fiókunk adatai közé (amelyeket néha nem árt átnézni és törölni is akár, ha úgy ítéljük meg), hogy annak alapján – és egyéb begyűjtött tevékenységi adatokra építve – tudjanak szolgáltatásokat, termékeket, helyeket, programokat, hirdetéseket stb. ajánlani különféle platformokon. A DuckDuckGo ezzel szemben nem tárolja el sehol keresési kifejezéseinket és azt sem, mely találatokra kattintottunk. A két alábbi kis alkalmazás ezt a megoldást egészíti ki néhány extrával, hogy tényleg teljesen nyomtalanul keresgélhessünk az interneten. Önmagukban is jók, de ha például egy VPN szolgáltatással együtt használjuk őket, még tovább fokozhatjuk az anonimitást.

DuckDuckGo app (Android, iOS)

Kezdjük akkor rögtön a bevezetőben emlegetett DuckDuckGo kereső dedikált alkalmazásával, amely elérhető Androidra és iOS-re egyaránt. Lényege, hogy az amúgy is privát keresésre optimalizált keresőmotort integrálja egy, a nyomtalan internetezésre kihegyezett böngészőbe. Így a találatokat teljes nyugalomban olvasgathatjuk, a böngésző a megnyitott oldalakon is automatikusan letiltja a nyomkövető szkripteket, hirdetéseket, s ha lehet, erőlteti a titkosított SSL kapcsolat használatát is.

Emellett találunk a böngészőben egy kis láng-ikont, amelyet megérintve egy pillanat alatt teljesen törölhetjük az addig böngészésük minden nyomát, beleértve a sütiket, a böngészési előzményeket stb. Vagyis miután végeztünk, ez mozdulat csupán, hogy eltakarítsuk a nyomainkat. 

A program nyílt forráskódú, így ha valaki kételkedne a megbízhatóságában és ért a programozáshoz, könnyedén ellenőrizheti a kód alapján, mit rejt a “belseje”.

Firefox Focus (Android, iOS)

A DuckDuckGo megoldásához rendkívül hasonlít a Firefox alternatív böngászője, a Firefox Focus. Tulajdonképpen itt ugyanazok a funkciók állnak rendelkezésünkre, azzal a különbséggel, hogy választhatunk több keresőmotor – köztük amúgy a DuckDuckGo – használata közül (ha a listában nincs meg a kedvencünk, felvehetjük azt is). De a lényeg ugyanaz: a nyomkövetési megoldások és a hirdetések alapból történő tiltása, illetve a böngészési előzmények, sütik stb. egy érintéses törlése.

A Firefox Focus egyelőre önálló app mind iOS-re, mind Androidra, de viszonylag jó esély van rá, hogy a Mozilla előbb vagy utóbb leváltja, hiszen az alap Firefox is nagyjából már elért erre a magánszféra-védelmi szintre, integrált hirdetés-blokkolóval, szkriptek tiltásával stb. A Firefox Preview (Androidos tesztváltozat) szintén kipróbálható teljesen ingyen, s abban is megoldhatjuk ugyanígy a privát keresést.

Androidos programok teszteléséhez a Samsung A70 készüléket használjuk, a Samsung Magyarország jóvoltából.

KÉRÉS: Amennyiben hasznosnak ítélte ezt a cikket, vagy a Techwokon olvasható bármely bejegyzést, kérjük, engedélyezze cserébe a hirdetések megjelenítését ezen az oldalon. A Techwok üzemeltetéséhez ez elengedhetetlen bevételi forrás. A hirdetések segítségével tudjuk biztosítani, hogy cikkeinket továbbra is ingyen olvashassa bárki. Köszönjük!

Ne maradjon le erről sem!