10+1 program Macre, amelyek megérik az árukat

Bár igyekszünk lehetőleg ingyenes alkalmazásokkal szolgálni olvasóinknak, sajnos el kell ismerni, hogy olykor sokkal jobban jár az ember, ha hajlandó kifizetni egy barátságos összeget szoftverekért, melyek profi eszköztárral rendelkeznek az adott feladat hatékony elvégzéséhez. Következzen most 10+1 olyan program Macre, amelyekkel kényelmesebbé válhat a napi munka, s növelhetik hatékonyságunkat is.

 

Bear: a legjobb jegyzet program Macre

A Bear egy kiváló markdown jegyzet alkalmazás, amelyről korábban már írtunk részletes tesztet. A program azóta is folyamatosan fejlődik, új témákkal és funkciókkal igyekeznek bővíteni a fejlesztők. Bár havi előfizetéses, de szerintünk abszolút megéri az árát, hiszen a jegyzeteket – címkézési rendszerrel – könnyedén menedzselhetjük benne, ráadásul a markdown alapú szövegekből pár mozdulattal készíthetünk szépen formázott e-bookot, PDF dokumentumot, vagy akár Word dokumentumot. A program macOS-re és iOS is elérhető, így jegyzeteinket szinkronizálhatjuk a két platform között.

 

Things 3: sokoldalú GTD alkalmazás

Kedvenc maces GTD alkalmazásunk sem maradhat ki egy ilyen válogatásból. A Things 3-ról itt írtunk részletesen, de a lényeg röviden: tennivalóinkat, projektjeinket menedzselhetjük vele macOS és iOS alatt. Meghatározhatunk határidőket, kérhetünk értesítést, csoportosíthatunk tennivalókat, mindenhez hozzárendelhetünk linkeket, jegyzeteket, és összelőhetjük a programot a rendszer naptárával is, így a tennivalólista tetején mindig látjuk az aznapi naptárbejegyzéseinket is. Mindezt egy nagyon letisztult, ízléses felületen.

 

MindNode: gondolattérképek készítése

Ha új ötletünk támad, vagy életünk dolgait szeretnénk rendbe tenni, jól jöhet egy könnyen használható gondolattérkép szoftver. A MindNode éppen ilyen. Használhatjuk macOS és iOS alatt egyaránt, természetesen a két változat között szinkronizálhatjuk is dokumentumainkat az iCloudon keresztül.

A gondolattérképek készítésekor használhatjuk a program beépített ikonkészletét, vagy importálhatunk is képeket. Van lehetőség automatikus elrendezésre, de akár manuálisan is elrendezhetünk minden részt. Gondolattérképeink megjelenését pedig teljesen testreszabhatjuk akár a sablonokkal, akár az összes apró jellemző kézi beállításával. A programról volt részletes tesztünk is, amely itt olvasható.

 

Tap Forms 5: otthoni vagy céges adatbázisokhoz

Legyen szó akár otthoni könyvgyűjteményünk rendszerezéséről, akár termékeink átlátható menedzseléséről, vagy éppen egy összetett ügyféladatbázis összeállításáról, a Tap Forms 5 tökéletes választás lesz. Ez az adatbáziskezelő szoftver nagyon egyszerűen használható, s adatbázisainkhoz akár teljesen egyedi felviteli felületet is összerakhatunk vele. Ha terméklistákkal kínlódunk az Excelben, érdemes lehet elgondolkozni az áttérésen, mert a Tap Forms segítségével sokkal egyszerűbben kézben tartható lesz az egész, ráadásuk átlátható katalógust is nyomtathatunk vele, az elképzeléseinknek megfelelő jellemzőkkel. A program működik macOS és iOS alatt is, adatbázisainkat természetesen szinkronizálhatjuk is közöttük. Bővebben itt írtunk róla.

 

OmniGraffle: a legjobb diagram rajzoló alkalmazás

Ha diagramok, ábrák készítéséről van szó, az egyik legjobb választás Macen az OmniGraffle. Gyakorlatilag bármilyen ábra elkészíthető vele: családfa, UI/UX felületek, hálózati rajzok, diagramok stb. Mindegyik témakörhöz kapunk benne sablonokat, objektumokat, ikonokat, így koncentrálhatunk a munkára.

A program használható macOS és iOS alatt is, amiben az a legjobb, hogy tulajdonképpen az iOS verzióval is megkapunk szinte minden funkciót, amivel az asztali változat rendelkezik. Sajnos nem a legolcsóbb szoftver, de ha napi szinten kell professzionális ábrákat készítenünk, akkor nagyon megéri az árát, mert sokat gyorsíthat a munkafolyamatokon. Részletes tesztünket itt olvashatják róla.

 

Ulysses: a tökéletes eszköz szövegíráshoz

Ha szövegírásra adjuk a fejünket – legyen szó akár cikkekről, marketing anyagokról, vagy akár regényekről -, nem árt jól megválasztani az íróeszközt. Az Ulysses szerintünk jelenleg a legjobb választás erre a célra. Ez egy markdown szövegszerkesztő, amely az anyagok menedzselését, sőt, publikálását is megoldja. Ha írással keressük a kenyerünket, feltétlenül érdemes vele megismerkedni. Ehhez minden segítséget megadtunk korábbi tesztünkben, amelyben az aktuális verzió újdonságait is bemutattuk.

 

1Password: legyenek biztonságban adataink, minden eszközön

Manapság már szinte elkerülhetetlen, hogy valamilyen megbízható, biztonságos jelszómenedzsert használjunk, hiszen rengeteg online szolgáltatásba regisztrálunk nap mint nap. Ugyanazt a jelszót értelemszerűen nem célszerű használni minden oldalon, ahogy az sem vezet semmi jóra, ha túl egyszerű jelszavakat választunk. Egy jó jelszómenedzser viszont titkosítva tárolja minden jelszavunkat, PIN kódunkat, bankkártya adatunkat, s cserébe csak egy, lehetőleg összetett jelszót kell megjegyeznünk, amellyel hozzáférhetünk a többihez.

Ezen a területen nekünk a 1Password vált be leginkább, amely amúgy abszolút cross-platform, hiszen a macOS és iOS verziókon túl ma már van belőle windowsos és androidos változat is. Bármelyiket használhatjuk, ha előfizetünk, ráadásul szinkronizálhatjuk is közöttük a teljes adatbázist. A 1Password aktuális verziójáról itt írtunk részletes tesztet.

 

PDF EXPERT 2: PDF fájlok szerkesztése, létrehozása

A Readdle-féle PDF Expert 2 segítségével villámgyorsan hozhatunk átszerkeszthetünk PDF dokumentumokat, a legapróbb részletekig. Akárteljes szövegrészeket is átírhatunk, létrehozhatunk új szövegdobozokat, cserélhetünk képeket, vagy éppen kiegészíthetjük a dokumentumot újakkal. Természetesen vannak kiemelő eszközök is, sőt, akár aláírást is csempészhetünk a dokumentumokba. Megkönnyíti a PDF űrlapok kitöltését is. Érdekesség, hogy van belőle iOS verzió is, amely meglepő módon az összes funkciót megkapta, amit az asztali változatban megtalálunk. Így adott esetben a megkezdett PDF szerkesztést folytathatjuk akár a telefonon vagy tableten is. A PDF-ek összefűzése, darabolás sem jelenthet gondot vele, s ha kell, akár a nulláról indulva is létrehozhatunk benne PDF dokumentumot, mintha egy leegyszerűsített tördelőprogramot használnánk. A programról itt írtunk részletes tesztet.

 

Affinity Photos: a Photoshop helyettesítő

Ha szóba kerül a fotóretusálás, feltétlenül érdemes megismerkedni az Affinity Photos alkalmazással is, amely szerintünk a legjobb Photoshop alternatíva macOS-re. Az egyszeri, kedvező vételár kipengetésével megússzuk az Adobe CC előfizetést, miközben szinte minden lényeges Photoshop funkciót megtalálunk ebben a programban is. Ha tehát nem akarunk havidíjat fizetni a Photoshopért (amely azért továbbra is a legjobb képszerkesztő minden asztali platformra), akkor az Affinity Photos lehet a legjobb választás. Mindent leírtunk róla korábbi cikkünkben.

 

Affinity Designer: alternatív vektrografikai szoftver

Az emlegetett korábbi cikkben egy másik Affinity szoftver bemutatása is szerepel: az Affinity Designer az Adobe Illustrator kiváltására lehet megfelelő. Egy kifejezetten jól használható vektoros rajzprogram, amely természetesen szépen összedolgozik a másik Affinity alkalmazással.

 

+1 Setapp: több mint 100 maces program olcsón

Végül a “plusz egy” ajánlatunk nem is egy, hanem rögtön több mint 100 fizetős macOS alkalmazás. Ez így ugyan furán hangzik, de máris megmagyarázzunk: a Setapp nem más, mint egy szoftverbérlési szolgáltatás. A 10 dolláros havidíjért cserébe tulajdonképpen a maces szoftverkínálat krémjét kapjuk meg, ráadásul a kínálat minden hónapban bővül. Olyan nevek vannak itt, mint a cikkünkben is említett Ulysses, Photolemur, illetve a CleanMyMac, Downie, Permute, Swift Publisher, Tumult Hype, Gemini, Forklift stb. Érdemes átnézni a listát, mert rengeteg hasznos alkalmazáshoz juthatunk így hozzá, sokkal olcsóbban, mintha egyesével megvásárolnánk mindegyiket. Ha többre is szükségünk van közülük, máris megéri a havi előfizetés. A Setapp kínálatát amúgy folyamatosan monitorozzuk, az eddig megjelent összeállításokat itt olvashatják el.

Ne maradjon le erről sem!