12 napi szinten hasznos app iPhone X-re (is)

Volt már számtalan válogatásunk, melyekben különféle témakörök szerint szedtünk össze alkalmazásokat, online szolgáltatásokat. Így nem csoda, hogy akadtak már iOS témában is ilyenek. Ezúttal azonban nem csak úgy általában az iOS-hez szeretnénk hasznos appokkal szolgálni, hanem kifejezetten az iPhone X-et használóknak. Így jelen összeállításunkban minimum követelmény volt – a napi szinten hasznos funkciókon felül -, hogy az adott app teljesen támogassa az iPhone X egyedi kijelzőjét, esetleg még más extráit is.

 

12 hasznos app iPhone X-re

Következzen hát 12 olyan hasznos app iPhone X-re, amelyeknek napi szinten hasznát vehetik az iPhone X tulajdonosok (de természetesen a többi iPhone modellen is praktikusak és gond nélkül használhatók). Természetesen ezek a programok nem csak az Apple jubileumi modelljén használhatók, éppúgy beüzemelhetjük őket korábbi készülékeken is, s természetesen az iPhone 8 Plus-on is igen látványosak.

 

Moleskin Timepage

A Moleskin Timepage, miként azt korábban is megírtuk, az egyik legdögösebb naptár alkalmazás iOS-re. Márpedig a látvány az iPhone X esetében mondhatni fokozódik, hiszen a naptár szépen kihasználja a teljes előlapot lefedő kijelző lehetőségeit.

A Moleskin esetében pedig már csak azért is különleges a hatás, mert a cég hagyományos naptárakat is készít, s az iPhone X kijelzőjén megjelenő digitális változat remekül hozza azoknak a hangulatát. Természetesen nem csak a külső miatt érdemes ezt a naptárat választani (bár szerintünk egy naptárnál fontos az átláthatóság, ami itt abszolút megvan), hanem az extra funkciókért is, melyekről korábbi cikkünkben írtunk részletesen. Sajnos azóta az app már nem egyszeri vásárlással, hanem előfizetéssel szerezhető be, de van ingyenes próbaidőszak, így az esélyt érdemes megadni neki. Szerintünk az egyik legjobb naptár alkalmazás iOS-re.

 

Things 3

Ha GTD alkalmazást keresünk iOS-re, akkor nem nagyon érdemes mást választani, mint a Things harmadik verzióját. Ez egy döbbenetesen jól összerakott tennivaló menedzser, amely mindent tud, amit egy GTD apptól elvárhat az ember. Temérdek funkcióját stílusos dizájn mögé rejtették a készítők, s természetesen szépen ki is használja az iPhone X méretes kijelzőjét (van is mivel, hiszen több listát, projektet vezethetünk benne, s ezekhez azért nem árt a hely, hogy minél nagyobb falatot átlássunk belőlük). Részletes tesztünk itt volt a programról.

 

Paste 2

A Paste 2 egészen új vendég az iOS rendszeren, de ha valaki Macet használ, talán már találkozott e remek vágólap menedzser asztali verziójával. A program iPhone-on is ugyanazt a funkciót látja el: visszamenőleg eltárolja a vágólapra másolt szövegeket, linkeket, képeket, hogy aztán bármikor beilleszthessük azokat újra. Emellett kategóriákba rendezve eltárolhatunk benne adatokat, így azokat bármikor könnyedén újra vágólapra másolhatjuk. Önmagában is praktikus lehet, ha gyakran használunk fel újra szövegrészeket a telefonon (különféle aláírások e-maileknél, sablon szövegek gyors válaszokhoz stb.), de igazán akkor van elemében, ha összekötjük iCloudon keresztül a macOS verzióval. Így ugyanis közös vágólapot kapunk a két rendszer között, akár régebbi Macek esetében is, amelyek már nem támogatják a macOS High Sierra saját osztott vágólapját. Részletesen itt írtunk róla.

 

1Password

Egy jó jelszómenedzser alkalmazásra manapság ugyebár már szüksége van mindenkinek, annak is, aki esetleg eddig nem tudott róla. Ilyenekkel jelenleg Dunát lehet rekeszteni, de a mi abszolút kedvencünk, amelyet egyelőre képtelen volt kitúrni nálunk másik szoftver, a 1Password. Sajnos nem ingyenes, de abszolút megéri az árát, hiszen minden rendszeren fut, s a különféle változatok között akár Dropboxon, akár iCloudon keresztül tudjuk szinkronizálni kényes adatainkat. Természetesen ezeket komoly titkosítással (AES256) tárolja a program a szerveren. Mivel ehhez központi jelszóként is érdemes egy erősebbnek számítót megadni, nagy pozitívum, hogy a 1Password nem csak a korábbi iPhone-ok ujjlenyomat olvasó funkciójával, hanem az iPhone X arcfelismerő rendszerével is feloldható. Így jelszavainkhoz és PIN kódjainkhoz gyorsan és egyszerűen juthatunk hozzá, a mester jelszó beírása nélkül is.

 

iA Writer

Kétség kívül nagy Ulysses rajongók vagyunk, de ez nem jelenti azt, hogy nem füttyentünk elismerően, ha hasonlóan sokoldalú markdown szövegszerkesztőbe botlunk. Az iA Writer ilyen, ráadásul itt nem előfizetéses rendszer van, vagyis elég, ha megvesszük az aktuális verziót, amely ráadásul az iOS és macOS verziókon felül elérhető Androidra és Windowsra is.

Ebből a szempontból az iA Writer kifejezetten jó választás, hiszen így abszolút cross-platform szövegszerkesztőt használhatunk, s irományainkat bárhol, bármelyiken elkezdhetjük, majd befejezhetjük egy másikon. Emellett a iA Writer egy halom extra funkcióval igyekszik még kényelmesebbé tenni az írás folyamatát, az elkészült anyagokat pedig PDF-be, Wordbe, markdown fájlba egyaránt exportálhatjuk, s ami a legjobb: a programon belül könyvtárakba osztva tudjuk eltárolni mindet (kereshető módon), ami nagyban segíti az életünket, ha napi szinten írunk anyagokat.

 

Workflow

Néhány nappal ezelőtt már bizonyítottuk, hogy a Workflow az iPhone X tulajok számára pótolhatatlan darab, ha szeretnék a jópofa animoji animációkat GIF-ként is menteni és az iOS saját üzenetküldőjén kívül máshol is megosztani azokat (Messenger, Skype, Facebook stb.).

További hasznos cikkek

De Workflow ennél azért jóval többre is használható, hiszen akár az előre definiált sablonokból választva, akár saját makrókat összerakva, rengeteg extra funkcióhoz juthatunk vele iOS alatt. Nem beszélve arról, hogy sok folyamatot leegyszerűsíthetünk a segítségével egyetlen érintésre (widgetként is kirakhatjuk saját utasításainkat a rendszerbe). Gyönyörűen működik iPhone X-en is, s a sablonok között is találunk párat kifejezetten ehhez a készülékhez.

 

Pixelmator

A Pixelmator az iOS Photoshop-ja. Villámgyors és szinte mindent tud, amit amúgy csak egy asztali képszerkesztő alkalmazástól várnánk el. Ez már csak azért is szép tőle, mert van belőle asztali verzió is, igaz sajnos csak macOS-re. Az okostelefonos verzió szinte mindenre képes, amire a nagy tesó, így kapunk benne egy halom szűrőt, effektet, ecsetet, klónozási funkciót, réteghasználati lehetőséget stb.

Ha tehát gyakran kényszerülünk rá, hogy képeket szerkesszünk az iPhone-on, akkor a Pixelmator kihagyhatatlan app számunkra. Természetesen van benne HEIF támogatás is, s gyönyörűen működik iPhone X-en, kihasználva a kijelző lehetőségeit. Olvassa és menti a Photoshop PSD formátumát is, így ha valamit utólag ki kell igazítanunk egy fájlban, akár a buszon ülve is megtehetjük.

 

PDF Expert

Bár az iOS maga is képes megnyitni a PDF fájlokat, sőt, adott esetben akár megjegyzéseket, jelöléseket is adhatunk hozzájuk, ha vérbeli PDF szerkesztőre vágyunk, amely ugyanarra képes, mint egy Windowson vagy macOS alatt futó társa, akkor érdemes megismerkedni a Readdle-féle PDF Expert appal. Ez a program akár nulláról is képes PDF fájlokat kreálni szövegdobozokkal, képekkel, linkekkel, jegyzetekkel, oldalszámozással, s még megannyi más extrával. De akár már kész PDF dokumentumokat is átalakíthatunk a segítségével. Emellett villámgyors PDF nézegetőként is tökéletesen megállja a helyét, akkor is, ha nagyméretű fájlokról van szó. Korábban itt írtunk róla részletesen.

 

Astro

Több remek levelezőklienst is mutattunk már korábban iPhone-ra, de az egyik legjobb ezek közül kétség kívül az Astro, amelyet az ég világon minden olyan funkcióval elláttak, ami egy hatékony levelezőprogramtól elvárható: csatolmányok kényelmes menedzselése, aláírások használata, időzített küldés, későbbi olvasás (snooze), olvasási visszaigazolás kérése stb. Bár minden iOS készüléken jól használható, ennél a programnál kifejezetten jól jön az iPhone X hosszúkás képernyője, mert sokkal kellemesebb így a funkciók elrendezése, s a levelek is áttekinthetőbbek. A program ingyenes, szóval érdemes kipróbálni. Sajnos csak Gmail és Office 365 fiókokat kezel, de azokkal – mondhatni – tökéletes. Részletes tesztünk itt olvasható róla.

 

CARROTT Weather

Egy jó időjárás jelentő alkalmazás mindig hasznos a zsebünkben. Kicsit morfondíroztunk, hogy a korábban már bemutatott Today Weather kerüljön-e ide, amely iPhone X-en kifejezetten dögösnek mondható a fekete felületével (meg kell hagyni, hogy az iPhone X kijelzőjén a fekete színvilág igencsak mutatós), vagy inkább a szintén látványos CARROTT Weather legyen a választásunk.

Végül utóbbi mellett döntöttünk (és persze jól idecsempésztük a másikat is), mert valahogy mégis jobban fest az iPhone X kijelzőjén, ezenkívül a legviharosabb időjárást és a legzordabb havazást is olyan viccesen tálalja (hihetetlen mennyiségű “beszólása” van, bár sajnos csak angolul), hogy mosolyra derül az arcunk. Míg ki nem lépünk az ajtón… Ezen kívül az iPhone X esetében kiemelt szerepet kapott a kiterjesztett valóság, márpedig a CARROTT Weatherben található egy pofa AR modul is, amellyel magunk mellé “vetíthetjük” a kis droiot, az aktuális időjárási adatokkal együtt. Elég látványos darab.

Az alap verzió a Dark Sky időjárás jelentésére épül, ami viszonylag elfogadhatóan jósol kicsit hazánkra is. Ha valaki jobban megbízna a Weather Underground infóiban, alkalmazáson belüli vásárlással ahhoz is hozzájuthat, de szerintünk nem jár vele jobban. A Dark Sky elég megbízható, a többi Premium funkció pedig nem nagyon használható ki itthon (extra térképek), legfeljebb az információs sáv testreszabhatósága miatt érdemes elgondolkodni az előfizetésen, de nekünk az sem hiányzik, mert az alapértelmezett felépítést remekül eltalálták.

 

IKEA Place

Ha már szóba került a kiterjesztett valóság, akkor az IKEA Place egy kifejezetten jó példa arra, hogy miként lehet ezt a hétköznapokban is kihasználni, a játékokon és a mókás videók készítésén túl. Az IKEA alkalmazása felismeri a környezetünkben lévő IKEA tárgyakat és bútorokat, így az iPhone kameráját használva villámgyorsan beazonosíthatjuk, hogy épp milyen termékkel van dolgunk. Emellett pedig virtuálisan, 3D-ben pakolhatjuk magunk köré (méretarányosan!) az IKEA bármely bútorát és lakberendezési termékét, hogy még a vásárlás előtt megszemlélhessük, mennyire illik majd a tervezett tárgy a leendő helyére. Aki ennél többre vágyik, annak itt mutogattunk még lakberendezési programokat okostelefonokra.

 

Windscribe

Végül kanyarodjunk vissza egy pillanatra még a biztonsághoz. Létezik olyan ingyenes VPN szolgáltatás, amellyel titkosított kapcsolaton keresztül internetezhetünk akár az ingyenes, eredetileg titkosítatlan wifi pontokon keresztül is. Így nem kell attól félnünk, hogy adataink, személyes információink esetleg rossz kezekbe kerülnek, miközben gyanútlanul rácsatlakozunk egy kávéház wifijére. A Windscribe ingyenes verziója remekül használható, s gond nélkül beüzemelhetjük az iPhone X-en is.

Tesztünkhöz az iPhone X készüléket a Telekom biztosította számunkra.

 

Ne maradjon le erről sem!