Virtuális Főgomb megjelenítése iPhone X-en

Az iPhone X teljes előlapot kitöltő kijelzőjén szerintünk nagyon kényelmesen lehet a rendszer felületét, beleértve az alapképernyőhöz való visszatérést is, amelyet a többi modellen ugyebár a Főgomb (vagy ha úgy tetszik, Home gomb) megnyomásával oldhatunk meg. Az iPhone X esetében sem nagy kihívás a képernyő aljáról felfelé indított ujjmozdulattal megoldani ezt, de ha valaki úgy érzi, nem bír élni a régi jó Főgomb (avagy Home gomb) nélkül, annak tudunk szolgálni egy remek virtuális megoldással: az iOS egyik funkciójának segítségével ugyanis egészen egyszerűen megoldható a Főgomb megjelenítése iPhone X-en.

 

Főgomb megjelenítése iPhone X-en: virtuális megoldás

A virtuális Főgomb előcsalogatása viszonylag egyszerűen meg, hála a rendszernek már jóideje részét képező Kisegítő lehetőségeknek. Az iOS Beállítások / Általános / Kisegítő lehetőségek menüpontjában navigáljunk el az AssistiveTouch lehetőségig. Ezt megérintve a megjelenő seregnyi opció közül kapcsoljuk be az AssistiveTouch funkciót. Ekkor megjelenik egy virtuális gomb, amely állandóan a képernyőn marad (áttetszőségét változtathatjuk a Tétlenség átlátszósága opció beállításával).

Ezt megérintve megjelenik a képernyőn egy ikonos menü, amelyben elérjük a rendszer legfontosabb funkcióit, többek között a Főgomb is. Ez ugyebár jól jön, ha egy másik iPhone modellnél behal a fizikai Főgomb.

További hasznos cikkek

Esetünkben persze ez még csak fél siker, hiszen így a lebegő gombot megérintve mindig a menü jön be, s csak utána a Főgomb funkció. Azonban az Egyéni műveletek részben van egy Egyszeres koppintás opció is. Ha ezt megérintjük, akkor bizony a temérdek funkció között ott lesz a Főgomb is. Válasszuk ki. Ettől kezdve a virtuális gomb megérintésekor már nem a menü jön be, hanem automatikusan átveszi a hardveres Főgomb funkcióját. Ennyi!

 

Még élethűbb iPhone X Home gomb

Ha valaki ennél is élethűbb megoldása vágyik, akkor pakolja le a képernyő alját elfoglaló Dock-ról az aktuális ikonokat és húzza a helyükre, a Dock közepére a képernyőn virító virtuális gombot. Ez így még látványra is pont olyan, mintha meglenne a régi jó hardveres Főgombunk. A módszer természetesen működik 3D Touch megoldással is, vagyis ha így nyomjuk meg a virtuális gombunkat, az szintén Főgombként funkcionál.

E nem éppen bonyolult módon beállítható megoldással tehát visszakaphatjuk az iPhone-ok hagyományos Főgombját. Nem állítjuk, hogy tökéletes az illúzió, de ha nagyon kell, megteszi (viszont jó eséllyel útban lesz bizonyos appoknál, de ilyenkor ugyebár simán félretolhatjuk). Bár szerintünk az elején mindenképpen érdemesebb megpróbálni összebarátkozni a felfelé húzott ujjmozdulatos megoldással. Ha elsőre szokatlannak is tűnik, nagyon könnyű hozzászokni. Ráadásul számtalan praktikus funkciót rendeltek hozzá a képernyő alsó részéhez (alkalmazások közötti váltás stb.), így nem nagyon ússzuk meg úgysem a kijelző alsó részének “simogatását”.

Aki pedig friss iPhone X tulajdonos, annak tudjuk még ajánlani korábbi összeállításunkat, amelyben csokorba szedtünk néhány olyan hasznos appot, amelyek kihasználják e készülék adottságait. Sőt, az animojik GIF-be konvertálására is szolgáltunk már tippel.

A tesztünkhöz használt iPhone X készüléket a Telekom biztosította számunkra.

Ne maradjon le erről sem!