Napi munkát megkönnyítő segédprogramok macOS-re, a Setapp gyűjteményéből

Szoftvereket beszerezni manapság egyáltalán nem nehéz, hiszen szinte minden rendszerre van már alkalmazásbolt, ahonnan ingyen vagy pénzért letölthetünk bármit, amire szükségünk van éppen. Olyan viszont kevés van, mint a korábban már többször is emlegetett Setapp, amikor egy meglehetősen baráti havidíjért cserébe több mint száz jó minőségű, sok esetben pótolhatatlan alkalmazáshoz férhetünk hozzá, egy előfizetéssel akár öt gépen is. Esetünkben Macen. A Setapp-ról többször is volt már szó nálunk, viszont arra gondoltunk, ezúttal összeszedjük, melyek azok a napi munkát megkönnyítő segédprogramok, amelyek rendelkezésünkre állnak, ha előfizetünk a szolgáltatásra. 

Napi munkát megkönnyítő segédprogramok macOS-re, a Setapp gyűjteményéből

Tévedés ne essék, ezek a programok önállóan is megvásárolhatók a fejlesztők oldaláról vagy az App Store-ból, de a helyzet az, hogy a Setapp-ban seregnyi produktivitást növelő szoftvert is kapunk hozzájuk. Szóval aki úgy érzi, ezek ténylegesen tudnák segíteni a napi melók rugalmasabb és gyorsabb elvégzését, valószínűleg jobban jár, ha inkább előfizet (ráadásul a szolgáltatásban automatikusan a legújabb verziók állnak rendelkezésünkre). Mindenesetre az itt következő maces alkalmazásokkal szerintünk feltétlenül érdemes megismerkedni. Néhányról írtunk már, így ezeknél csak rövid ismertetőt adunk, s linkeljük a korábbi, részletes tesztet.

Workspaces

Kezdjük egy nagyon jópofa megoldással, amely azoknak jöhet jól, akik több területre is dolgoznak. Egy-egy terület, projekt-típus esetében általában más és más alkalmazásokra, weboldalakra, dokumentumokra, mappákra stb. van szükségünk. A Workspaces segítségével különféle csomagokat állíthatunk össze magunknak, amelyeket aztán egyetlen kattintással aktiválhatunk. 

Egy-egy ilyen csomagba bekerülhetnek alkalmazások, mappák, fájlok, URL címek, Terminal parancsok egyaránt. Ezeket egyenként is elindíthatjuk a csomag kiválasztásakor, ez esetben csak annyit nyertünk, hogy a gondosan összeválogatott gyűjtemény egy-egy darabját kényelmesen is villámgyorsan elérjük, nem kell keresgélni a mappákat a Finderben, beírni a böngészőbe a címeket, vagy kikeresni egy alkalmazás ikonját a Launcpadben. Ennél talán egy fokkal hasznosabb, hogy a gyűjtemények minden darabját egy kattintással is aktiválhatunk. Ilyenkor elindul minden ott listázott alkalmazás, megnyílnak a mappák, weboldalak, fájlok stb. Szóval jelentősen gyorsíthatjuk vele a munkánk megkezdését. 

Ha például beülünk valamelyik kávézóban egy megbeszélésre, egy kattintással indíthatjuk a VPN-t, a jegyzet alkalmazást, képkatalógust stb. Egy kiadványszerkesztési feladatnál együtt indulhat az Affinity Photo, az Affinity Publisher, az Aquarelo (lesz róla még szó később), megnyílhatnak a forrásanyagokat tartalmazó mappák stb. Praktikus és egyszerűen használható, napi szinten.

Yoink

Nemrég írtunk egy részletes bemutatót erről a Yoinkról, amely igencsak megkönnyíti a fájlokkal való munkát. A képernyő tetszőleges pontjára dokkolható gyűjtő felületre rádobálhatunk fájlokat, URL címeket és egyéb anyagokat, majd onnan bármikor ráhúzhatjuk azokat egy tetszőleges programra, a Finderre, az Asztalra, vagy ahova tetszik. Így kényelmesebb a fájlok másolása, egy dokumentum csatolmányainak begyűjtése, majd beillesztése stb. Részletesen bemutattuk a lehetőségeit ebben a cikkben.

Paste

Nagy kedvencünk a Paste, amely egy kifejezetten jól sikerül Vágólap-menedzser macOS-re. Segítségével tetszőleges időhosszra visszamenőleg tárolhatjuk el a Vágólapra másolt linkeket, szövegrészeket, képeket stb. Így azokat később könnyedén elérjük. Sőt, akár el is menthetjük – kategóriákba sorolva, elnevezve – állandó használatra. Alapértelmezésben a CMD + SHIFT + V kombinációval hívhatjuk be az ízléses és átlátható felépítésű Vágólap-menedzsert, amelyről aztán egy kattintással kiválaszthatjuk, amire szükségünk van a korábbi másolatokból. Ráadásul az iCloudon keresztül szinkronizálható is a Macek között, sőt, akár az iPhone és a Mac között is. Részletes tesztet itt írtunk róla.

CleanShot

Talán a legjobb képernyőkép-készítő app, amivel eddig találkoztunk. A CleanShot nincs túlbonyolítva, mégis rengeteg extrával felszerelték: automatikusan cserélheti a háttérképet a fotózás idejére, van integrált szerkesztő modul, kitakarási lehetőséggel stb. Ha gyakran dolgozunk képernyőképekkel, kihagyhatatlan. Bővebben itt írtunk róla.

Archiver

Remek archívum-kezelő, amellyel egyszerűen és gyorsan csomagolhatunk ki szinte bármilyen tömörített fájlt (sitx, rar, zip, 7zip, arj stb.), illetve létrehozhatunk vele Zip és 7zip formátumú tömörített pakkokat, akár AES-256 bites titkosítással is. Tesztünket itt olvashatják.

Photobulk

Kedvenc csoportos képátalakítónk, amelyben előre definiált szempontok alapján, csoportosan szerkeszthetjük át a képeket: méretezés, konvertálása, vízjelezés, sorszámozott átnevezés, fájlméret-optimalizálás, metaadatok részleges vagy teljes törlése. Ezek egyike sem jelent kihívást számára. Írtunk már róla részletesen, ebben a cikkben.

Lungo

Ha arra van szükségünk néha, hogy megakadályozzuk a macOS álomra szenderülését amikor épp nem nyúlunk hozzá (elhúzódó letöltések, konvertálások stb. esetén), a Lungo egy nagyon jól használható eszköz lesz a gép ébrentartásához. Semmi túlkomplikálás, egyszerű, lényegre törő felület, és a feladatát maradéktalanul elvégző kis alkalmazás.

Endurance

A friss MacBookok meglehetősen jól bírják a nyúzást akku tekintetében, azonban ha valaki régebbi gépet használ, pláne olyat, amiben házilag már nem cserélhető az akku, annak jól jöhet az Endurance, amely segít energiatakarékosabbá varázsolni a számítógépet, ha már nagyon fogyna a delej. Ezt akár manuálisan aktiválva, akár automatikusan is megteszi nekünk. 

Csökkenti a fényerőt, visszaveszi a processzor “lelkesedését”, monitorozza a túl sok erőforrást felemésztő programokat stb. Szóval nem képes csodákra, viszont automatikusan megtesz mindent azért, hogy az akkuhasználatot minimálisra csökkentse, anélkül, hogy erre nekünk külön figyelni kellene.

PDF Squeezer

Ha sokat dolgozunk PDF dokumentumokkal, értékelni fogjuk ezt a programot. PDF-et szerkeszteni ugyan nem lehet vele (arra mutattunk más, profi megoldást), viszont a meglévő PDF fájlok méretét csökkenteni igen. Méghozzá meglehetősen hatékonyan, s tetszőleges szempontok szerint. 

A legerősebb tömörítés ugyan már jár némi adatvesztéssel (legalábbis a beágyazott képeket illetően), de értelemszerűen a szöveges részeket ez nem érinti. Mindenesetre elég jelentős méretcsökkentést képes elvégezni a PDF-eken, akár úgy is, hogy ne legyen látható jele a tartalomban. Mindezt nagyjából egyetlen fogd és dob mozdulattal. Szóval a PDF Squeezer abszolút jól jöhet, ha gyakran van szükségünk PDF dokumentumaink méretének csökkentésére.

Squash 2

Nem csak a PDF fájlokat lehet hatékonyan tömöríteni. A Squash 2 segítségével a JPG, sőt, a PNG képeket is – látványra – veszteségmentesen újratömöríthetjük, így a fájlméret kisebb lesz, míg a képminőség szinte mit sem változik. Részletesen itt ismertettük a program lehetőségeit.

CleanMyMac

Jó, az ember nem feltétlenül szokott napi szinten takarítani a gépen, de hetente azért javasolt. A CleanMyMac ráadásul nem csak a felesleges, átmeneti fájlok eltakarítására képes, hanem érezhetően lehet optimalizálni vele a rendszer működését, segít a program maradékmentes eltávolításában, ellenőrzi, nem fertőződött-e meg a rendszer valamilyen malware-től stb. Részletesen bemutattuk ebben a cikkben (itt pedig az azóta megjelent újításait).

Aquarelo

Az Aquarelo egy hihetetlenül jól sikerült színpaletta menedzser, amellyel könnyedén megállapíthatjuk a képernyőn éppen látható színek pontos kódját (többféle formátumban), illetve generálhatunk tetszőleges lépésszámú színátmenetet két kiválasztott szín között. Szerintünk nagyon praktikus – napi szinten – akár webfejlesztésnél, programozásnál, vagy kiadványszerkesztésnél, képszerkesztésnél egyaránt.

One Switch

Ugyancsak hasznos jószág lehet a One Switch, amely a külfönéle rendszer funkciókat helyezi egy kattintásos közelségbe. A menüsorban megbújó kis ikonra kattintva, a legördülő menüből azonnal elérünk olyan funkciókat, mint a Sötét üzemmód be- vagy kikapcsolása, a képernyővédő aktiválása, a Night Shift funkció, az asztali ikonok elrejtése és visszaállítása stb. Szóval kifejezetten hasznos kis alkalmazás, érdemes vele megismerkedni.

Ne maradjon le erről sem!